Política

Joana Ortega

Vicepresidenta i consellera de Governació i Relacions Institucionals (Continua)

Xocs sindicals i institucionals

gripau · La número dos del govern ha estat la cara visible de les retallades en l'administració

Ja ha acabat la carrera de psicologia

Joana Ortega (1959) s'ha passat els seus dos anys al capdavant de la vicepresidència empassant-se gripaus. D'una banda, els que comportava haver de negociar i aplicar les retallades en l'administració com a responsable de la cartera de Governació i Administracions Públiques. Ha entomat de ple, doncs, el xoc amb els sindicats. L'altra vessant de les ingrates tasques que li han caigut a Ortega en aquesta curta legislatura han estat les relacions amb els executius de José Luis Rodríguez Zapatero, primer, i després de Mariano Rajoy. La vicepresidenta, militant d'UDC des de 1985 i dona de confiança de Josep Antoni Duran i Lleida, ha exercit de connexió des del govern amb el líder d'Unió, president de la part catalana de la comissió bilateral Estat-Generalitat, creada per negociar traspassos competencials, i que en l'últim any ha patit d'esclerosi en paral·lel a la degradació de la relació entre els governs de Mas i Rajoy.

La relació amb el món local també ha estat marcada pels deutes de la Generalitat amb els ajuntaments, i també ha castigat Ortega.

Aquesta dona casada i mare de tres fills que el 2002 va arribar a presidir l'Institut Català de la Dona i el Consell Nacional de Dones de Catalunya sempre podrà presumir d'haver estat, a més de la primera vicepresidenta de la Generalitat, la primera presidenta, ni que sigui en funcions, durant els viatges o les vacances de Mas, responsabilitats que manté. Aquesta legislatura té pendent l'aprovació de la llei de consultes que ja ha impulsat i la sempre ajornada llei electoral catalana.

Ortega, que va ser edil a Barcelona de 1995 a 2007 i és diputada des de 2006, també ha trobat temps en aquests dos anys per acabar els estudis de psicologia i deixar enrere definitivament la polèmica entorn del seu currículum oficial, on havia posat que era llicenciada tot i no haver completat la carrera. Ortega va admetre l'error i, ara sí, ja pot presumir de ser psicòloga titulada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.