Política

L'oposició veu un govern de més “retallades” i més “confrontació” amb l'Estat

Crítiques unànimes, tret d'ERC, per la presència de Francesc Homs en el nou executiu

Junqueras creu que l'equip estarà a l'altura dels grans reptes

Davant un horitzó esclarit pel nomenament dels nous consellers, els grups de l'oposició, tret d'ERC, es van afanyar a augurar un període de més “retallades” i en el qual s'intensificarà la “confrontació” amb el govern espanyol. Només els republicans van expressar confiança en els membres del nou executiu que tot just ahir prometien el càrrec i afrontaven a corre-cuita el primer consell executiu.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va ser el primer a conèixer la composició del govern per boca del propi president Artur Mas, una deferència que l'allunya dels llocs de l'oposició. El republicà va avalar el nou executiu i va expressar el seu convenciment que “estarà a l'altura dels grans reptes del país”. Pel que fa a la nova estructura, Junqueras va qualificar de “molt positiu” que sigui un conseller el qui tingui competències en l'àmbit d'afers exteriors i va augurar al seu titular, Francesc Homs, “una feina ingent” a l'hora de traslladar a les institucions internacionals la situació de Catalunya.

Però va ser precisament el nomenament d'Homs la decisió que menys va agradar als grups del PSC, PP i C's, que consideren que elevarà el to de confrontació amb l'Estat. “Cal prioritzar el diàleg i la construcció de ponts, no pas radicalitzar les posicions”, va indicar el portaveu del PSC, Jaume Collboni. La veu més crítica va ser la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, per a qui la missió d'Homs és “adoctrinar i impulsar la confrontació permanent amb el govern espanyol per accelerar la consulta i que surti un resultat positiu”. PSC i ICV van coincidir a criticar la continuïtat de consellers que han practicat retallades, com Boi Ruiz, a Sanitat, i Irene Rigau, a Educació. El segon del PSC al Parlament, l'economista Maurici Lucena, en canvi, va valorar positivament que Andreu Mas-Colell repeteixi. “El seu prestigi pot pal·liar les dificultats financeres”, va dir.

Lamentem que ja es potenciïn les relacions internacionals abans d'escoltar què volen els catalans
Maurici Lucena
portaveu del psc al parlament
No veiem enlloc el gir social que suposa l'acord amb ERC
Dolors Camats
portaveu d'ICv-euia al parlament
Ha esborrat el sector més moderat i ha posat els partidaris de la divisió i la ruptura
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp
El més important no són els noms, sinó les polítiques que faran i els recursos que tindran
Oriol Junqueras
President d'erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.