Política

Giraut obre una nova etapa a la Diputació

El nou president, Joan Giraut, és elegit per unanimitat de tots els grups, CiU, el PSC i ERC

Totes les formacions apel·len a recuperar la credibilitat de la Diputació i girar full respecte als últims mesos

L'elecció, sense sorpreses i per unanimitat de tots els grups, de Joan Giraut a la presidència de la Diputació de Girona, va posar de manifest la voluntat d'aquesta de retornar a la normalitat després de la convulsa actualitat dels últims dos mesos, dominada pel cas de l'anterior president, Jaume Torramadé. “Retorn a la normalitat” i “recuperar la credibilitat” van ser ahir les frases més repetides en les intervencions dels diputats.

Joan Giraut, després de la intervenció dels representants dels grups, de CiU, PSC i ERC, va voler agrair el suport unànime rebut pel ple i va assegurar que havia ben rebut el missatge de les peticions de transparència i col·laboració trameses prèviament per l'oposició.“La prioritat és donar continuïtat i estabilitat a les polítiques de suport als ajuntaments Gironins” va dir Giraut. Giraut, que va ser diputat per primera vegada el 1991, es va definir com el supervivent d'aquella lleva.

Prèviament a la investidura, es va celebrar l'últim ple ordinari presidit pel president en funcions, Miquel Noguer, en el curs del qual es va acceptar la renúncia al càrrec de president de Jaume Torramadé, que va marcar el retorn a la normalitat. A continuació d'aquest ple i amb només una curta pausa de deu minuts, es va celebrar ja el ple extraordinari, amb un únic punt en l'ordre del dia: l'elecció del nou president. El camí quedava aplanat amb els grups polítics d'Esquerra i del PSC, que no presentaven cap candidat, i la votació (tot i ser secreta) va ser un plebiscit pel candidat de l'equip de govern encapçalat per CiU: Joan Giraut va obtenir l'aprovació dels 26 vots emesos i un sostingut aplaudiment de tots els diputats presents, així com dels anteriors presidents de la Diputació que havien estat convidats a assistir a aquesta sessió d'investidura.

Des de les files d'Esquerra, Lluís Sais va justificar el vot a favor de Giraut com un acte de coherència. Coherència, perquè ERC ja havia votat a favor de Jaume Torramadé a l'inici del mandat, però també, segons va dir Sais, “perquè havíem demanat que s'actués i que es fessin canvis arran del que ha passat aquests últims mesos, i només podem donar-hi suport quan ara es produeixen aquests canvis”. Lluís Sais també va apel·lar a una autocrítica col·lectiva: pel representant d'Esquerra, la polèmica generada entorn del cas Torramadé “es va iniciar com un conflicte privat, va passar a ser un conflicte de partit, un conflicte de la federació i finalment de la institució, generant una situació que no fa cap favor als polítics”. Sais va demanar més transparència d'ara endavant a la Diputació i va oferir mà estesa i voluntat de pactar.

Maria Teresa Ferrés, presidenta del grup del PSC, també va demanar més transparència al nou president, però va anar més enllà demanant-li un pas més: la creació d'una comissió –abans del proper ple–, que haurà de concretar els canvis en l'organigrama de l'entitat,“per consensuar polítiques socials i de planificació estratègica que permetin pal·liar els efectes de la crisi econòmica. Ferrés va dir que el nou president podria comptar amb el suport del grup del PSC .

Dia agredolç per a CiU

Pere Vila, portaveu de CiU, va ser qui més va fer referència a l'anterior president, qualificant la jornada d'ahir com un “dia agredolç” perquè aquesta investidura no s'hauria de fer”. Vila va dir que calia alegrar-se de l'elecció de Joan Giraut, però deixant constància també de la seva amistat per Torramadé. Tot i les “desavinences dels últims mesos”, Vila va assegurar que Jaume Torramadé, “seguirà a la Diputació, amb noves responsabilitats i amb la voluntat d'aprofitar la seva experiència”. El portaveu de CiU va elogiar Joan Giraut i el seu savoir-faire, per poder tornar a dignificar la institució, i perquè finalment, “es torni a parlar en positiu de la Diputació de Girona”.


El cap de Protocol i Comunicació de Girona, Josep M. Amargant,, acariciava ahir la vara honorífica del president de la Diputació, comprovant que tot estigués correcte, minuts abans de la investidura de Giraut. La declaració pública d'Amargant contradient la versió de Torramadé va ser el punt d'inflexió en el procés de relleu al capdavant de la institució

manel lladó

LES FRASES

Tots plegats hem de fer autocrítica i demanar més transparència; ERC ofereix col·laboració
Lluís Sais
president del grup ERC
Cal consensuar polítiques socials i de planificació estratègica per pal·liar els efectes de la crisi
Maria Teresa Ferrés
presidenta del grup PSC
És un dia agredolç, perquè aquest ple d'investidura no s'hauria hagut de celebrar
Pere Vila
President del grup CiU

Investidura i dret a decidir inclòs

Joan Giraut va introduir ahir el seu primer toc persona al moment de prometre el càrrec de president de la Diputació: Giraut va prometre el càrrec amb la fórmula ritual (prometent complir amb les seves funcions en el respecte de les institucions vigents, estatals, catalanes), però afegint-hi “sense renunciar al dret inalienable del poble català de decidir lliurament del seu futur”.

Amb aquesta inèdita fórmula per prometre el càrrec del nou president, els dos plens de la Diputació van tenir ahir un marcat caràcter de política nacional: abans de l'elecció de Giraut, l'últim ple presidit per Miquel Noguer va veure també com gairebé tots els diputats, a l'excepció de Josep Marigó (PSC), votaven a favor d'una moció presentada conjuntament per CiU i ERC, d'adhesió a la Declaració de Sobirania i del Dret a decidir. La moció reprenia en el seu preàmbul la Declaració adoptada pel Parlament el passat 23 de gener. [Més informació, plana 31.]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.