Política

Diego Torres declara de nou davant del jutge

L'instructor del cas Nóos l'interrogarà sobre delictes fiscals

Castro també li preguntarà sobre comptes a l'estranger

Diego Torres, exsoci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, i la seva dona, Ana María Tejeiro, compareixeran avui davant del jutge José Castro, instructor del cas Nóos. Ho faran per declarar sobre presumptes delictes contra la hisenda pública i comptes bancaris a Andorra, Suïssa i Luxemburg. Si no s'acull al seu dret a no respondre, serà la tercera vegada que Torres declara per aquesta peça separada del cas Palma Arena i la primera en què ho fa la seva dona.

Castro va decidir el mes passat tornar a citar Urdangarin i el seu exsoci, els dos principals imputats en aquesta causa que investiga el presumpte desviament de fons a l'Institut Nóos, després que anticorrupció ho hagués demanat per la incorporació en el sumari d'un informe de l'Agència Tributària que acredita fins a tres suposats delictes fiscals.

Es preveu que just d'aquí a una setmana, dissabte vinent, dia 23, declarin Iñaki Urdangarin i Carlos García Revenga, secretari de les infantes Helena i Cristina.

L'informe elaborat per l'Agència Tributària de Catalunya constata l'existència “d'indicis racionals” de fins a tres delictes contra la hisenda pública: un de l'Institut Nóos per frau en l'impost de societats el 2007, per uns 230.000 euros, i dos del gendre del rei per les seves declaracions de l'IRPF el 2007 i el 2008, per més de 240.000.

En la interlocutòria en què citava a declarar Torres, Tejeiro i Urdangarin, el jutge explicava que els interrogaria com a imputats pels suposats delictes contra la hisenda pública en què hagin pogut incórrer i “sobre els comptes oberts o usats al principat d'Andorra, el Gran Ducat de Luxemburg i la Confederació Suïssa”. Torres, que va ser vicepresident de l'Institut Nóos des de la seva creació fins al 2006 i posteriorment president, ja ha declarat dos cops en aquesta causa, s'ha negat a respondre al jutge en una altra i n'ha anul·lat una quarta.

Autorització del poder judicial

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va donar permís ahir al jutge de Palma José Castro perquè es pugui desplaçar fora de la seva partida judicial per dur a terme unes diligències declarades secretes en el marc de la investigació del cas Nóos. L'autorització arriba després que Castro hagués hagut de justificar en un informe les circumstàncies especials que
el van obligar aquesta setmana a traslladar-se a Barcelona i la passada a Madrid i,
en conseqüència, a absentar-se del jutjat de Palma. En aquest informe, Castro explica al CGPJ que la raó principal per la qual sol·licitava aquesta comissió de serveis era per evitar els desplaçaments a les Illes dels testimonis que tenia previst interrogar, així com perquè les diligències eren secretes i per la complexitat del cas que instrueix, en què hi ha imputat Iñaki Urdangarin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.