Torres implica la Casa del Rei
L'exsoci d'Urdangarin sosté que la Zarzuela donava el consentiment a les activitats de l'Institut Nóos
L'exgerent de l'entitat explica al jutge que l'advocat del duc va oferir-li diners i feina a canvi de silenci
El ventilador de Diego Torres va bufar ahir fins a la Zarzuela. L'exsoci d'Iñaki Urdangarin va implicar la Casa del Rei en l'activitat sota sospita de l'Institut Nóos. S'esperava que esquitxés la infanta Cristina, però el dit acusador de Torres va assenyalar més amunt, fins a dalt de tot. La Casa del Rei no només ho sabia tot, sinó que a més donava el consentiment a les iniciatives de Nóos, segons la versió que va donar ahir Torres davant del jutge que instrueix el cas, José Castro, i el fiscal, Pedro Horrach, en una compareixença de set hores.
A l'institut, en principi sense afany de lucre, prenien les decisions els cinc membres de la junta directiva, inclosa la infanta Cristina i el secretari de les infantes, Carlos García Revenga –també imputat–. “Tot ho fèiem amb el consentiment de la Casa del Rei”, va explicar Torres, que, alhora, va defensar que les actuacions de l'entitat eren legals.
Tanta era la implicació de la institució que fins i tot es va organitzar una reunió de treball el 2004 a la residència del monarca, Joan Carles I, tot i que el rei no hi era, sempre segons la versió de l'exsoci d'Urdangarin. Aquella vegada, el duc, l'expresident de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, i l'alcaldessa de València, Rita Barberá, es van trobar al palau de la Zarzuela per decidir els contractes del fòrum esportiu València Summit.
El cas Nóos investiga el desviament de 6,1 milions d'euros procedents de les administracions valenciana i balear a l'institut cap a paradisos fiscals entre el 2004 i el 2007. Les tres edicions del València Summit estan entre les activitats investigades en la causa.
En la declaració d'ahir, l'exprofessor associat d'Esade va subratllar que Urdangarin no es va apartar de la gestió de Nóos el 2006 per indicació de la Casa del Rei i va continuar regint l'entitat fins a mitjan 2008. I que la infanta i la Casa del Rei n'eren coneixedors. Torres explica que, quan tractava alguna proposta a Nóos, el duc deia que “ho consultaria” amb la infanta.
Ocultació
És més, l'assessor reial i comte de Fontao, José Manuel Romero, també estava al corrent de l'activitat de Nóos i, de fet, hauria recomanat al duc que guardés les aparences en els seus negocis privats després de deixar l'institut, que rebaixés el seu paper protagonista. El comte de Fontao fins i tot va dissenyar una estratègia perquè Urdangarin no figurés públicament en les activitats de Nóos, ni tampoc en la successora Fundació Esports Cultura i Integració Social (Fdcis). Aquesta fundació s'hauria creat per als negocis internacionals del gendre del rei i per dur a terme projectes com ara uns jocs panamericans i suport a la candidatura olímpica de Madrid 2016, del qual Torres diu que se'n va mantenir al marge.
Més correus electrònics
La defensa va acompanyar totes aquestes afirmacions amb uns 200 documents, la majoria correus electrònics, per demostrar el coneixement que tenia la família reial dels negocis de l'exmedallista olímpic. També va entregar cartes sobre les decisions empresarials que es prenien, incloses peticions d'autorització d'Urdangarin a García Revenga en un to de confiança. Entre els missatges aportats n'hi ha que mostren com el duc sol·licitava la col·laboració de Romero per donar impuls a la Fdcis. S'espera que en els pròxims dies el comte sigui citat a declarar.
D'altra banda, el fiscal va preguntar a Torres si havia amenaçat Urdangarin de fer pública informació comprometedora i la resposta va destapar una presumpta oferta de l'entorn d'Urdangarin perquè callés i assumís tota la responsabilitat de la gestió de l'entitat a canvi de feina assegurada i diners. L'advocat del duc, Mario Pascual Vives, ho va negar rotundament.
Sobre la taula encara no hi ha la possibilitat que citin a declarar la infanta perquè expliqui què sabia de tot plegat. La fiscalia no es planteja demanar-ne la citació ni com a testimoni ni tampoc com a imputada. Torres no s'explica com és que la seva esposa, Ana María Tejeiro, que ahir també va declarar, sí que està imputada però la duquessa de Palma no, tenint en compte que totes dues eren vocals de Nóos.
L'advocat d'Urdangarin està convençut que la filla petita del monarca no serà imputada després de la declaració de Torres. Pascual Vives va assegurar que estudiarà mesures jurídiques contra Torres per haver-lo acusat davant del jutge d'haver-li ofert beneficis econòmics a canvi de silenci.
El rei en primera persona
En tot cas, el perjudici per a la imatge de la Casa del Rei no s'arregla amb una entrevista amable per televisió. Per acabar-ho d'adobar, Torres va esmentar també el nom de l'amiga del rei, Corinna Sayn-Wittgenstein, i va mostrar correus en què Urdangarin demanava a la princesa alemanya formar part de la fundació Laureus per recomanació del rei Joan Carles. Es tracta d'un dels dos correus en què apareix esmentat directament el monarca. Segons l'advocada del sindicat Manos Limpias, Virginia López Negrete, Torres va aportar correus que posarien de manifest que el rei “era coneixedor de part dels patrocinis i dels negocis” d'Urdangarin. Torres ja havia fet públics altres escrits comprometedors en diferents tongades en què es feia referència a la noble o a García Revenga.
En defensa seu, l'excol·laborador d'Urdangarin va negar haver incorregut en cap delicte fiscal en ser interrogat sobre el presumpte impagament de l'impost de societats que Nóos havia d'assumir el 2007. Segons ell, totes les factures seves i d'Urdangarin responien a serveis reals i no es van falsificar.
Una de les línies d'investigació de la fiscalia indaga sobre un possible delicte contra la hisenda pública per l'impagament d'uns 230.000 euros de l'impost de societats i per eludir pagar dues quotes superiors a 120.000 euros de l'IRPF en el cas d'Urdangarin. És aquest presumpte frau fiscal que va dur la fiscalia a tornar a demanar la declaració dels dos encausats, un any després. Sobre un compte bancari amb 960.000 euros d'una de les societats de Torres, detectada per l'Agència Tributària a Luxemburg, va explicar que procedeixen d'antics estalvis de la seva dona.
Torres va respondre que va traslladar aquests fons d'un compte d'Andorra a un altre de Luxemburg perquè no confiava en el sistema financer andorrà. Ana María Tejeiro, que va declarar després que el seu marit, es va desmarcar completament de la gestió de l'institut i va atribuir tota la responsabilitat al seu espòs.
La setmana que ve Urdangarin tindrà l'oportunitat de rebatre Torres davant del jutge Castro.
L'entorn de Camps nega la reunió de la Zarzuela
Fonts de l'entorn de l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps van afirmar ahir que són falses les afirmacions de Diego Torres davant del jutge del cas Nóos en què l'excol·laborador d'Iñaki Urdangarin assegura que es va reunir al palau de la Zarzuela amb el duc de Palma per negociar la celebració de l'esdeveniment esportiu València Summit.
El portaveu socialista a les Corts valencianes, Antonio Torres, considera que la declaració de Torres evidencia “l'actuació de la Generalitat en els últims anys de malbaratament i confusió dels interessos públics amb els privats”. Antonio Torres va lamentar la “corrupció endèmica” al País Valencià, on “s'han usat recursos públics per al propi autobombo” i va alertar que al president del govern valencià “se li està acabant el poc oxigen democràtic que li quedava”. El socialista va instar Alberto Fabra a posar en marxa la maquinària per recuperar fins a l'últim euro invertit en les diferents edicions del València Summit. El portaveu de Compromís a la cambra, Enric Morera, considera que les paraules de Torres posen “contra les cordes” tant l'expresident Camps com l'alcaldessa de València, Rita Barberá, que també hauria estat present a la trobada, celebrada l'any 2004. “Cada vegada s'estreny més el setge a l'expresident, que haurà de donar explicacions al poble valencià sobre per què va donar unes sumes de diners tan escandaloses a Urdangarin.” EUPV demanarà demà la compareixença de Camps i Barberá a les Corts.
La fiscalia descarta citar la infanta Cristina
La fiscalia no es planteja demanar la citació de la infanta Cristina ni com a testimoni ni com a imputada en la instrucció del cas Nóos, després que Diego Torres hagués declarat al jutge que porta aquest sumari que la filla de Joan Carles de Borbó estava al corrent de totes les actuacions de l'Institut Nóos. L'exsoci del duc de Palma va assegurar que la infanta tenia coneixement de les activitats de Nóos, entitat investigada pel presumpte desviament de fons públics, perquè Iñaki Urdangarin informava i consultava la seva esposa. Tot i això, la fiscalia, almenys de moment, no demanarà que la filla del rei d'Espanya declari en la causa. Mario Pascual Vives, advocat d'Iñaki Urdangarin, va mostrar-se ahir convençut que la infanta Cristina no serà imputada en aquesta causa. Per la seva banda, el sindicat Manos Limpias, personat com a acusació popular en el marc del cas Nóos, va anunciar que tornarà a demanar que declari la filla del monarca espanyol en el cas que apareguin proves “contundents” que facin necessari l'encausament de l'esposa d'Urdangarin, amb vista a l'aclariment de les presumptes irregularitats investigades dins d'aquest sumari.
L'Audiència Provincial de les Illes Balears ja va desestimar el recurs d'apel·lació que va presentar Manos Limpias contra la interlocutòria del jutge José Castro que rebutjava que la infanta fos citada a declarar en qualitat d'imputada. I és que el sindicat Manos Limpias considerava que la filla del rei va ser “beneficiària directa” de l'increment patrimonial i dels ingressos obtinguts de forma suposadament irregular pel seu marit, el duc de Palma.