Corrupció ‘in crescendo' després de l'11-S
Les investigacions judicials i policials dels casos Mercuri, Lloret, sobre les ITV i a Sant Hilari Sacalm, iniciades entre el 2010 i el 2011, han esclatat just després del gir independentista de Convergència
A l'Estat, en els mateixos sis últims mesos des de la Diada, també s'han destapat greus escàndols que podrien afectar el nucli dur del Partit Popular
S'ha escampat
la imatge que Catalunya és un país de corruptes
Convergència, al marge del presumpte finançament irregular arran del cas Palau, ha hagut de bregar amb els seus pitjors escàndols de corrupció en els últims sis mesos després de l'Onze de Setembre. L'espiral de les sospites l'ha posat contra les cordes. Els casos coneguts recentment han afectat bàsicament CDC, amb l'excepció d'un cas contra el PSC –Sabadell– i la sentència judicial contra Unió –Pallerols–. Tribunals, policies i mitjans de comunicació han esbombat al màxim els casos de corrupció a Catalunya i ha quedat la sensació que és un país de corruptes. Alguns, com ara el cas de les ITV i el rol d'Oriol Pujol i la presència de la màfia russa a Lloret, vénen de lluny, però han esclatat, judicialment i mediàticament, els últims mesos. Les investigacions judicials i policials són lentes i ningú pot demostrar que aquests casos esclatin ara per intencionalitat política. No obstant això, CiU assegura que la concentració d'operacions policials en pocs mesos té un aire de “guerra bruta” després del seu gir independentista.
Les cinc operacions que han esclatat a Catalunya des de l'Onze de Setembre fins avui –Mercuri, Lloret, ITV i la barreja de Manga i Pokémon– provenen d'investigacions iniciades entre el 2010 i el 2011 i han significat un in crescendo de casos poc habitual comparat amb la dècada del 2000. CiU i ERC pensen que no és casual que esclatin ara. També els estranya que la conversa del juliol del 2010 entre Alícia Sánchez-Camacho i l'exparella de Jordi Pujol Ferrussola sobre una possible evasió fiscal del fill de l'expresident es fes pública gairebé tres anys després. Tanmateix, també des de l'Onze de Setembre fins ara, a l'Estat espanyol han esclatat nombrosos escàndols de corrupció al PP com ara l'evasió de diners de Bárcenas, els sobresous de dirigents populars, l'enriquiment del marit de la ministra Ana Mato gràcies a la trama Gürtel i la detenció del president de la Diputació d'Ourense.
Quan el nou govern de CiU no feia ni un mes que havia arrencat va esclatar a Lloret de Mar per ordre de l'Audiencia Nacional. El cas Clotilde, que implica el diputat i exalcalde convergent Xavier Crespo en una trama de favors a la màfia russa, és investigat pel Servei d'Informació de la Guàrdia Civil des d'inicis del 2011, quan la fiscalia anticorrupció ja va detectar les activitats d'una organització criminal que s'estava establint a l'Estat amb la finalitat de blanquejar capitals. Les primeres detencions es van fer el 26 de gener de 2013. Segons El País, la fiscalia ja sospitava des de fa dos anys de les relacions entre l'alcalde Crespo i l'empresa del rus Petrov.
El nom d'Oriol Pujol, secretari general de Convergència i possible relleu d'Artur Mas, va aparèixer per primer cop vinculat al cas Campió el març del 2012. Un informe de la fiscalia de Lugo el situava com a contacte de la trama per fer negocis a Catalunya. Les investigacions van seguir durant mesos i mesos, però, al final, el 4 de febrer de 2013, un any després que aparegués el seu nom, es va demanar la seva imputació per una altra qüestió relacionada: el cas de les ITV. La jutgessa del cas, de Barcelona, ha hagut de demanar al Tribunal Superior de Justícia la imputació del fill de Jordi Pujol ja que és aforat.
L'últim mes, a les comarques gironines han esclatat les operacions Manga i Pokémon, dues derivades del cas Campió, investigat des del 2010 i que afecta també el PP i el PSOE. El cas més greu sembla el de l'alcalde convergent de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, que va dimitir després de ser imputat per un delicte de tràfic d'influències. S'han escorcollat edificis públics a Sant Hilari, Figueres i Blanes, però el cas és que la mateixa setmana que es detenien polítics locals a Catalunya, també se'n detenien a Galícia i Astúries.
També al PSC
El cas Mercuri, que s'ha saldat amb la imputació de l'alcalde de Sabadell, Manel Bustos, i que afecta el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, es va començar a investigar el 2010 gràcies a una denúncia anònima que va arribar a ICV i que els ecosocialistes van remetre a la fiscalia anticorrupció. Després de gairebé tres anys, el cas va esclatar just després de les eleccions del 25-N, al desembre. El jutge, com es fa habitualment, va retardar les detencions fins després dels comicis per no influir sobre el vot. Aquest cas, però, no afecta CiU, sinó el PSC i el PP.