Política

Montoro vol més mesures per reconduir el dèficit

Avança que revisarà els comptes catalans i que caldran més ajustos

Confia que la UE rebaixarà el límit de dèficit

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va avançar ahir que l'Estat revisarà els plans economicofinancers de les cinc comunitats que van sobrepassar els límits de dèficit el 2012, entre les quals hi ha Catalunya, i va avisar que hauran d'acordar l'aplicació de més mesures d'ajust per reconduir els comptes. “Les portarem a l'heliport”, va dir en una entrevista a Europa Press.

Montoro va assegurar que es continuarà aplicant la llei d'estabilitat pressupostària, que preveu en última instància la intervenció de les comunitats, si bé creu que abans d'arribar-hi queda molt de marge. El ministre, de fet, reconeix el bon paper de tots els governs autonòmics en la reducció del dèficit, fet que creu que ha trencat el “tabú que s'havia disparat” quan es deia que eren “infinançables i inassequibles”. Per ell, el 6,7% assolit en el conjunt d'administracions, quatre dècimes per sobre del límit fixat per Europa, és un “èxit”, per la qual cosa “espera” que hi hagi canvis a la baixa en els objectius pel 2013, “tal com anuncia la mateixa Comissió Europea”. L'austeritat i la reducció del dèficit, creu, són el camí per sortir de la crisi, sempre que es busqui “l'equilibri”.

Oriol Pujol ja alerta que veu inviables més retallades

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, ja va avisar Montoro que un tercer any d'ajustos és “inviable”, després de “l'esforç titànic” que ha fet Catalunya des del 2011. “Tot això té un límit”, advertia. Segons ell, el govern tindria poca legitimitat si exigís un altre esforç, “que és imposat pel caprici” de l'Estat, i advertia que, el que demana ara: baixar d'un 1,96% a un 0,7% de dèficit, suposaria retallar de 2.600 a 2.800 milions més.

Pujol també va criticar la nova llei estatal de governs locals perquè “demostra una incomprensió absoluta cap al món municipal”. Segons ell, si es du tota a la pràctica caldria suprimir 104 municipis catalans, fins i tot Molins de Rei, de 25.000 habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.