Un relleu per a la història

ERC tindrà la presidència del consell del Gironès per primer cop i al capdavant de la institució hi haurà una dona

El Consell Comarcal del Gironès viurà, aquesta setmana entrant, el ple que suposarà el relleu a la presidència de l'ens i que permetrà que ERC n'ostenti el màxim càrrec en els últims dos anys de mandat. Entre el 2003 i el 2007, els dos partits ja van governar plegats, però la renovació del pacte va comportar la partició del mandat. L'acord entre CiU i ERC comporta que l'alcalde de Campllong, Lluís Freixa, renunciï al càrrec i passi a ser vicepresident primer, intercanviant els papers amb la republicana i primera tinenta d'alcalde de Girona, Cristina Alsina. El relleu oficial es farà en el ple extraordinari de dimecres. Els republicans ostentaran per primer cop la presidència d'aquesta institució que, a més, tindrà per primer cop una dona al capdavant de la institució.

LLUÍS FREIXAS

«El consell són molts municipis que treballen com un de sol»

–Com valora la feina feta aquests dos anys?
–«Ha anat molt bé, perquè ens hem entès a la perfecció i hem fet molta feina. I ho dic, no només per l'equip de govern de CiU i ERC, sinó per tots els grups que formen part del consell.»
–Es dilueixen els partits en el consell?
–«Sí. Tots els grups treballen amb l'òptica de la comarca i pensant en els municipis i no des d'una òptica d'oposició. Això ha permès que PP, ICV i PSC també treballin i col·laborin amb les accions que impulsa el consell. Per contra, crec que el pacte entre CiU i ERC ha funcionat i en aquests dos anys mai no m'he sentit tallat o hipotecat per un pacte.»
–Potser dos anys és poc temps per engegar determinats projectes?
–«Bé, però hem de tenir en compte que l'equip de govern serà el mateix els pròxims dos anys i només canviarà qui firma els documents com a president del consell. Tenim les idees clares i seguirem treballant des de totes les àrees.»
–Cap a on va la comarca del Gironès?
–«Bé, qui es pensi que pot fer política des del consell està ben equivocat. Per això podem afirmar que la comarca va cap allà on volen els ajuntaments i sempre pensant a ser un prestador de serveis.»
–Quines són les àrees que necessiten més impuls?
–«Els últims temps està clar que el tema mediambiental és cabdal, sobretot ara amb la nova planta de revaloració de residus de Campdorà, on la comarca portarà el 30% del volum i la resta vindrà de Girona, Salt i Sarrià. Això generarà dinàmiques diferents dins del medi ambient, però tampoc no podem oblidar l'ensenyament. El transport escolar no obligatori serà un dels temes, però esperem que amb el nou finançament el puguem garantir més enllà d'aquest curs.»
–Hi ajuda provenir d'un poble com Campllong?
–«Sense cap mena de dubte que sí, perquè com més petit és el poble, més ets conscient que molts serveis que necessites només els pots oferir gràcies el consell.»
–La presidenta nova, però, ve de Girona. Això pot ser un problema?
–«Si aterrés de nou potser sí, però fa sis anys que governa al consell.Crec que té coll avall les necessitats dels pobles, que ja sigui una urbanita amb la sensibilitat dels pobles.
–Dóna un plus veure la realitat des dels pobles?
–«Sí, jo entenc que té un valor afegit, perquè et dóna una visió del territori que altres no tenen. El consell ha de ser molts municipis que en fan un i no pas un que fa per tots.»
CRISTINA ALSINA

«Venir de Girona permetrà conèixer la visió de la comarca»

–Amb quin ànim rep la presidència del Consell?
–«Amb molt bona disposició, sobretot, perquè venim d'una experiència molt satisfactòria i hem compartit l'experiència d'aquests anys. Tenim reptes econòmics i socials evidents, però també crec que és un moment d'oportunitats per a la comarca.»
–Quin objectiu us marqueu?
–«L'objectiu es manté com el que hem tingut fins ara i amb la missió de treballar per als 27 municipis.»
–Hi ha alguna àrea més important que s'ha de potenciar?
–«Totes són importants, però n'hi ha dues de cabdals en la crisi actual. El Consorci de Serveis Socials ha de poder cobrir l'increment de demanda actual. Des de Promoció Econòmica també hem d'estar amatents per incidir més en la formació i ocupació dels ciutadans de la comarca del Gironès. Àmbits com el turisme, la llei de la dependència, les energies renovables o les TIC agafaran més importància.»
–És una administració on sol imperar el consens.
–«Sí, la majoria d'acords es prenen per unanimitat per arribar més a les necessitats dels municipis. La idea és mantenir aquest tarannà compartint les idees i mantenint el diàleg amb totes les forces que integren el Consell.»
–Els presidents solien ser de pobles petits. Vostè ve de la capital, pot ser un problema?
–«No, més aviat al contrari, crec que pot ser més enriquidor per conèixer de prop la visió comarcal.»
–Les reunions amb Pagans seran particulars sent també primera tinenta d'alcalde de Girona?
–«No, ja ens hi hem trobat com a vicepresidenta del Consell en aquests anys i tothom sap ser al lloc que li pertoca en cada moment. Pot ser una oportunitat per aprofundir en el coneixement mutu entre la ciutat i la comarca.»
–En l'últim ple tothom va lloar el tarannà dels últims presidents. Suposa una pressió?
–«He estat en els dos equips de govern i tots dos han aportat la seva manera de fer a la institució. Espero mantenir el bon clima i el suport de tots.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.