El govern espanyol confirma els contactes amb la Casa Reial per incloure-la en la llei de transparència
Sáenz de Santamaría destaca l'“absoluta col·laboració” de la Zarzuela en la negociació
Assegura que l'Estat no pagarà els advocats de la infanta Cristina
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat aquest divendres que l'executiu manté contactes des de fa dos mesos amb representats de la Zarzuela per incloure la Casa del Rei en la futura Llei de transparència. L'anunci arriba el mateix dia que l'agència Reuters ha revelat que la corona acceptaria sotmetre's a un major control públic.
Preguntada pels periodistes sobre aquesta qüestió a la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del govern ha assenyalat que després que el Congrés admetés a tràmit el projecte de Llei de transparència, l'executiu va iniciar contactes amb la corona per incloure-la, “amb particularitats” en la futura norma, igual que ho ha fet “amb altres institucions de l'Estat”.
Sense concretar molt quines despeses o informació de la Casa Reial es veuran o no sotmeses a un major control, ha indicat que es buscarà per a la corona un “tractament específic similar” al d'altres òrgans constitucionals de l'Estat que, com aquesta, al no ser administracions no estan sotmeses al dret administratiu en totes les seves actuacions, com en el cas de les Corts, el Tribunal Constitucional o el Consell General del Poder Judicial.
Així mateix, ha apuntat que el sotmetiment de la corona a la futur norma haurà d'ajustar-se al que estableix l'article 65 del Títol II de la constitució. Aquest estipula que el rei “rep dels pressupostos de l'Estat una quantitat global per al sosteniment de la seva Família i Casa, i distribueix lliurement la mateixa”.
Saénz de Santamaría ha explicat que serà en aquelles actuacions de la Casa Reial en les que participi una administració pública el règim de transparència on s'aplicarà l'establert per a aquesta administració. En aquest sentit, ha posat com a exemple aquelles “partides o serveis de la Casa del Rei que presta la pròpia administració”. Des del 2011, la Zarzuela fa públic un desglossament d'una part de la partida que rep anualment dels pressupostos de l'Estat (al voltant dels 8 milions d'euros), però no informa de les despeses que assumeixen altres ministeris, a les que avui s'ha referit la portaveu.
Sáenz de Santamaría ha destacat que la inclusió de la corona en la llei va sorgir després de l'acord al qual van arribar els grups parlamentaris al febrer per incloure en la llei aquelles “entitats o institucions que es financin essencialment a través de diner públic”. La vicepresidenta ha volgut destacar l'“absoluta col·laboració” i la “màxima disposició” de la Zarzuela en aquesta qüestió i ha assegurat que ha participat “molt activament” en una qüestió que veu “amb molt bons ulls”.
La portaveu ha avançat que a partir de la setmana que ve el govern espanyol intensificarà els contactes amb els grups parlamentaris per abordar aquesta qüestió. Tot plegat ha de servir per donar a la Corona “un tractament específic” que segons ha apuntat podria ser similar al que tenen altres monarquies europees i òrgans constitucionals de l'Estat.
D'altra banda, la portaveu no ha volgut fer cap comentari sobre la imputació de la infanta Cristina en el cas Nóos i ha dit que la posició del govern “ja és coneguda”.
El que sí ha assegurat és que no sap com es pagarà la defensa legal de la infanta Cristina, imputada en el cas Nóos, però ha deixat clar que no ho faran els serveis jurídics de l'Estat i que el govern “no pagarà“ els seus advocats.
La Zarzuela va prendre la iniciativa de sotmetre's a la Llei de transparència, segons un portaveu de la institució
Segons un portaveu de la Casa del Rei citat per Europa Press, la iniciativa de sotmetre's a la futura Llei de transparència va sortir de la Zarzuela, que va traslladar al govern el seu “desig” en aquest sentit. La mateixa font també ha confirmat que representants de la corona i del govern espanyol mantenen converses des de fa “més de dos mesos” sobre l'abast d'aquest control.
La Casa Reial no s'ha manifestat mai en contra de sotmetre's a aquesta fiscalització, si bé quan se li preguntava per aquesta qüestió es limitava a dir que era una decisió que està en mans de les Corts.
De fet, el portaveu ha indicat l'abast del control de la futura norma és una cosa que hauran d'acordar les forces polítiques, que no ha especificat si la Zarzuela ha fet propostes sobre quins afers considera que haurien de quedar regulats per la llei i quins no.