Ortega demana ara “grans acords” pel pressupost
Explica que el govern no pensa mantenir la pròrroga i ja treballa per presentar-lo aquest mes, tot i que avisa que “no agradarà a ningú”
CiU recorda a ERC que sense comptes “no hi ha procés”
El govern no tan sols no pensa mantenir prorrogat el pressupost de l'any passat com ahir suggeria com a mal menor el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a aquest diari, sinó que hi està treballant “rigorosament i de manera transparent”, segons la vicepresidenta, Joana Ortega, amb la idea de presentar el del 2013 aquest mateix mes. Tot i que va ser el mateix conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, qui fa unes setmanes va assenyalar una possible pròrroga com a última opció si no aconseguia suports parlamentaris per aprovar uns nous comptes, el govern la va desestimar de seguida, tan bon punt va tenir indicis reals que l'Estat es plantejava relaxar el límit de dèficit a les comunitats, en principi fixat en un 0,7% aquest any.
Ortega, que ahir a Campllong admetia que el retard en l'aprovació ve donat per aquesta “incertesa”, evitava desvelar amb quins objectius finals treballa l'executiu –el portaveu de la CUP, David Fernàndez, deia a TV3 que Mas-Colell té tres hipòtesis damunt la taula, amb el 0,7%, l'1,5% i el 2% de límit–, però ja avançava, en tot cas, que els comptes seran inferiors a l'any passat, i que “no agradaran a ningú”. Bàsicament, perquè no agraden ni al mateix govern. “Es tracta d'uns comptes possibles, els que podem fer”, defensava, si bé assegurava que el màxim objectiu serà la preservació de l'estat del benestar. És per això mateix que la vicepresidenta feia una crida a totes les forces polítiques, i no tan sols a ERC i el PSC, perquè demostrin la seva “maduresa” per donar “el màxim suport possible” al pressupost. “És el moment dels grans acords, cal fer pinya tots al voltant del govern, deixar posicions partidistes i defensar el bé del país”, reclamava, en una pinya en què també situava la societat civil, a la qual veu conscient de la
necessitat de “remar en la mateixa direcció”.
Ortega no va ser l'única que va replicar a Junqueras. També ho va fer, més explícitament, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, que va recordar a Catalunya Ràdio que “sí que passaria res” si es mantingués l'actual pressupost prorrogat, ja que significaria “estar sotmesos al jou del 0,7%”, sense capacitat per introduir-hi noves despeses en cas de relaxament del dèficit. “Sense pressupost no hi ha govern, i sense govern no hi ha procés”, resumia, i alhora insistia a demanar un front comú davant l'Estat per exigir una ampliació dels límits, i lamentava que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, no insistís en aquesta idea el dia abans en el consell nacional. Rull, a més, va recordar al socialista que la invitació a entrar en un govern amb ERC hi és “des del primer dia”, i la manté. D'altra banda, va contestar al PP que la seva proposta de “finançament singular” per a Catalunya “és una fase superada amb escreix” i que, tot i que el govern parlarà amb l'Estat sobre qualsevol possible millora del model de finançament, en cap cas això aturarà la convocatòria d'una consulta.
ICV vol que es prioritzin els pagaments als sectors socials
El líder d'ICV, Joan Herrera, també va contestar al d'ERC que prorrogar els comptes equivaldria a “prorrogar i ampliar la misèria”, ja que duria a “multiplicar les retallades”. En tot cas, des de Sant Joan de Vilatorrada va demanar a Junqueras que “no apuntali” un nou pressupost “que no durà enlloc”, i va proposar com a alternativa “explorar polítiques d'ingressos, lluitar contra el frau fiscal i tornar a definir els objectius de dèficit amb l'Estat i Europa”, per la qual cosa està disposat a integrar-se en un front comú davant Madrid. ICV demanarà en una moció dijous al Parlament un canvi de prioritats en el pagament del deute, perquè, per exemple, cobrin abans els sectors socials que els concessionaris de peatges a l'ombra.
Pel seu cantó, la CUP atribueix les declaracions entre CiU i ERC a una “escenificació” de les tensions, si bé creu que ara hi ha un problema “ètic, polític i moral”. “Qui es fa responsable de
les pitjors retallades des del final de la dictadura?”, es preguntava ahir David Fernàndez, que troba que és “un mal camí” barrejar
consulta i retallades.
Ciutadans ja havia exigit el dia abans al govern que porti els comptes al Parlament de seguida, tant si ERC els avala com si no, mentre reclamava la millora “sense privilegis” del finançament a Catalunya.