Narcís Comadira, Romà Gubern i Assumpció Balaguer, Creus de Sant Jordi
El govern també concedix el premi a l'editor Antoine Gallimard , els empresaris Joan Planes i Julio Sorigué
Entre les entitats guardonades hi ha l'Agrupació Excursionista Catalunya
El govern ha concedit aquest dimarts la Creu de Sant Jordi al poeta Narcís Comadira, a l'actriu Assumpció Balaguer i a l'expert en comunicació audiovisual Romà Gubern. De Comadira, es té en compte la reconeguda qualitat de la seva aportació cultural. A Assumpció Balaguer se li valora la seva trajectòria al teatre, el cinema i la televisió, mentre que de Romà Gubern se'n destaca el prestigi assolit per ser autor de més de quaranta llibres sobre cinema, semiòtica, cultura de masses, cultura de la imatge i sociologia de la comunicació. L'executiu també ha guardonat els empresaris Joan Planes i Julio Sorigué, l'actriu Antonie Gallimardi entitats com l'Agrupació Excursionista Catalunya.
En una breu ressenya, el govern de la Generalitat destaca que a la poesia de Narcís Comadira i Moragriega, gènere que conforma el gruix de la seva obra literària, s'hi manifesta la influència del Noucentisme. En la seva faceta de pintor, mostra interès pels volums i la geometrització, a més de per la simplificació de formes. Alhora, se'n remarca la feina de traductor i els estudis sobre arquitectura.
De Romà Gubern Garriga-Nogués, se'n destaca que és un expert en comunicació audiovisual i escriptor. Catedràtic emèrit de Comunicació Audiovisual i Publicitat a la Universitat Autònoma de Barcelona, també ha donat classes i ha estat investigador a l'exterior, sobretot als Estats Units.
Pel que fa a l'actriu Maria Assumpció Balaguer i Golobart, se'n té en compte la vitalitat que caracteritza la seva trajectòria al teatre, el cinema i la televisió, iniciada amb obres com L'alcova vermella, de Josep Maria de Sagarra. El 1948, s'incorporà a l'escena professional i el 1952 debutà al cinema, un any després de casar-se amb l'actor Francisco Rabal. El 2008, va rebre el premi Plàcido d'Honor al Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa, la ciutat on va néixer.
Antonie Gallimard, per la seva banda, és membre, en tercera generació, d'una prestigiosa nissaga editorial francesa, de projecció internacional. El grup Gallimard, del qual és president, ha estat pioner en la incorporació de les lletres catalanes dins la cultura francesa, amb la traducció d'alguns dels millors autors catalans.
A part del terreny artístic, literari i comunicatiu, el govern de la Generalitat ha concedit la Creu de Sant Jordi a dos empresaris. En primer lloc, a Joan Planes Vila, per haver contribuït a internacionalitzar l'economia catalana i a generar riquesa. L'any 1969, Planes va fundar Astral, empresa que donaria origen a Fluidra, un grup multinacional dedicat al desenvolupament d'aplicacions per l'ús sostenible de l'aigua del qual és fundador i president.
L'altre empresari guardonat és Julio Sorigué Zamorano. Se li valora la trajectòria en el sector de la construcció, i la tasca cultural i cívica. El grup del qual és president d'honor abasta també els sectors agrícola i mediambiental. La Fundació Sorigué, per la seva banda, impulsa des de Lleida activitats culturals, socials i educatives, disposa d'una col·lecció d'art i gestiona un centre ocupacional per a discapacitats psíquics.
El govern també ha guardonat amb la Creu de Sant Jordi l'empresari Pere Balsells i Jofre; l'enginyer industrial, arquitecte i empresari Josep Maria Bosch Aymerich; l'empresari i promotor cultural Raimon Carrasco i Azemar; l'advocat i periodista Ricard Fernández Deu; el crític i tractadista d'art Daniel Giralt-Miracle i Rodríguez; l'economista Andreu Gispert i Llavet; l'endocrinòleg, dramaturg i escriptor Ramon Gomis de Barbarà; la compositora i actriu Pepita Llunell i Sanahuja; i l'empresari teatral Daniel Martínez de Obregón.
La resta de personalitats a qui s'ha concedit el guardó són la mestra i directiva del moviment coral Maria Martorell i Codina; la promotora cultural Montserrat Maspons i Bigas; l'assistent social Concepció Mata i Fuentes; el casteller Francesc Piñas i Brucart; el bioquímic i empresari Josep Raimon Prous Coch; l'empresari i col·leccionista cinematogràfic Josep Maria Queraltó i Bonell; el cardiòleg Jordi Rius i Garriga; el metge i gestor musical Jordi Roch i Bosch; l'advocat, economista i empresari Josep Lluís Rovira Escubós; i la promotora cultural i professora de català Anna Santamaria i Tusell.
Excursionistes, enginyers, esportistes i molts més
Entre les entitats que han estat guardonades enguany amb la Creu de Sant Jordi, hi ha excursionistes, enginyers i esportistes, per posar-ne alguns exemples. Una de les que ha rebut el guardó és l'Agrupació Excursionista Catalunya, una entitat fundada l'any 1912 per un grup de cantaires de l'Orfeó Català. Compta amb una trajectòria exemplar al servei del país mitjançant la pràctica de l'excursionisme i el foment entre la ciutadania dels seus valors.
També s'ha guardonat l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya en el seu cent cinquantè aniversari. Va ser fundada el 1863 amb l'impuls de la Junta de Comerç de Barcelona. El 1888 organitzà el Congrés Internacional d'Enginyeria en el marc de l'Exposició Universal de Barcelona. Se'n destaca la promoció del col·lectiu d'enginyers, la seva formació contínua i la col·laboració amb la ciutadania i poders públics.
Un altre exemple d'entitat guardonada és el Club Natació Atlètic-Barceloneta. Rep la Creu de Sant Jordi en el moment de celebrar el seu centenari. Va ser creada amb el nom de Club Natació Atlètic i es va fusionar el 1992 amb el Club Natació Barceloneta. Se li valora la trajectòria d'èxit en el món de la natació i, singularment, del waterpolo, especialitat amb què contribueix a la projecció de l'esport català.
La resta d'entitats guardonades són l'Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell, l'Associació de Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d'Osona (PARMO), el Centre Moral d'Arenys de Munt, el Centre Moral i Cultural del Poblenou, el Col·legi Oficial de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona, la Confraria de Sant Marc Evangelista de Mestres Sabaters de Barcelona, el Cor Vivaldi - Petits Cantors de Catalunya, l'Escola de Música Joan Llongueres, la Fundació Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada, el Gremi de Marejants - Societat Marítima i Protectora de Tarragona, el Reus Deportiu i la Societat Coral L'Esperança.