La meitat dels traspassos de l'Estatut encara han d'arribar
GRUIX La Generalitat identifica quaranta àmbits als quals s'han de traspassar competències i només se n'han concretat onze pendents Temes com ara el salvament marítim, els immobles de la Seguretat Social o les beques educatives encara depenen de Madrid fòrum La comissió bilateral no s'ha reunit des que el PP té el govern estatal
L'any 2006, el Parlament de Catalunya aprovava el nou Estatut d'Autonomia. La història que vindria després és completament coneguda, però fins i tot després de les retallades del govern de Zapatero, primer, i del Tribunal Constitucional (TC), després, es preveia la transferència de diverses competències dependents de l'Estat cap a Catalunya. La Generalitat va elaborar un informe que contenia un total de quaranta àmbits en els quals el govern català considerava que calia concretar els traspassos. Aquest document no va ser validat per l'Estat, el qual considera que el nombre de traspassos pendents és molt inferior al que reclama l'executiu català. Des del 2007 fins al 2012, segons les dades del Departament de Governació, s'han aprovat 23 acords de traspàs corresponents a onze dels àmbits. Dels 23 acords, 14 impliquen el traspàs de noves funcions a la Generalitat, mentre que la resta són ampliacions d'acords anteriors. En el primer grup hi ha serveis com ara el transport ferroviari de rodalies, la gestió de l'hospital Clínic de Barcelona, els serveis estatals en matèria d'ordenació i gestió del litoral (referides a autoritzacions i instal·lacions marítimes), la inspecció de Treball i Seguretat Social o la provisió de mitjans materials i econòmics al servei de Justícia.
A banda de tot això, què falta que l'Estat deixi anar? Segons la Generalitat, hi ha fins a 29 àmbits pendents [vegeu la peça], però l'Estat insisteix que són molts menys. Davant d'aquests incompliments, el govern ha estat un corcó en reivindicar-los. La vicepresidenta, Joana Ortega, per exemple, ha reclamat reiteradament la cessió dels 150 edificis de la Seguretat Social a Catalunya. Per això, el 2011 Ortega va elaborar un nou document que prioritzava nou àmbits, com ara el de salvament marítim. Tots aquests temes, a més, s'haurien de tractar en la comissió bilateral que van crear Estat i Generalitat. Problema? Des que el PP és al govern de l'Estat, no s'ha reunit mai. I la realitat ha estat que, a banda de no concretar nous traspassos ni completar alguns que s'han fet parcialment, el PP ha practicat una política de trepitjar competències pròpies: llengua i educació en són només dos exemples.
Les competències pendents de ser traspassades
Arxiu Històric Provincial de Barcelona.
Fons propis de Catalunya a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i Arxiu Reial de Barcelona.
Fons bibliogràfics de caràcter històric de les biblioteques provincials.
Funcions relatives a entitats de crèdit, cooperatives de crèdit, entitats gestores de plans i fons de pensions, i entitats físiques i jurídiques del mercat assegurador.
Mitjans personals i materials per a les funcions corresponents als mercats de valors.
Avaluació de la qualitat de les universitats.
Funcions i serveis referents als òrgans economico-administratius per a la revisió dels tributs totalment cedits.
Museu Arqueològic de Tarragona.
Beques i ajuts a l'ensenyament no universitari.
Beques, crèdits i altres ajuts a l'ensenyament universitari.
Protecció Civil.
Funcions i serveis referents al nomenament dels procuradors dels tribunals que prenguin possessió a Catalunya.
Formació sanitària especialitzada.
Salvament marítim.
Ampliació de funcions i mitjans personals i materials en matèria de justícia.
Autorització del trasllat de residus des de o cap a tercers països no membres de la UE.
Serveis annexos als ports i gestió del domini públic en els recintes portuaris.
Autorització de laboratoris farmacèutics i d'empreses fabricants de productes sanitaris i cosmètics.
Inspecció d'embarcacions i seguretat marítima.
Inscripció d'empreses, afiliació i altes i baixes a la Seguretat Social.
Protecció de dades de caràcter personal.
Organització i gestió del patrimoni del sistema de la Seguretat Social.
Funcions i serveis de la Seguretat Social.
Mútues d'accidents de treball i malalties professionals.
Funcions no traspassades de l'Institut Social de la Marina.
Centre Nacional de Condicions de Treball (Barcelona).
Funcions no traspassades en l'àmbit de l'ocupació.
Gestió del Fons de Garantia Salarial (FOGASA).