Ens paguem l'ajut social, i les beques ni les olorem
dependència Catalunya s'autofinança les prestacions davant l'abandonament de l'Estat de les seves obligacions serveis Salut, benestar i educació acumulen retards i incompliments en partides que afecten la vida diària concerts Hospitals i escoles, perjudicats pels impagaments
L'incompliment estatal en el finançament dels serveis bàsics resulta flagrant. Catalunya ja s'ha acostumat a avançar el pagament de serveis, però les retallades han convertit l'endèmic retard en la provisió de fons estatals en autèntics impagats. Els àmbits de la salut, les prestacions socials o l'educació i les universitats no s'escapen dels incompliments, malgrat que es tracta de serveis cofinançats per llei o acords en consorcis.
Els ajuts socials tenen pendent una amenaça de retallada de 1.100 milions, que s'afegiria a la càrrega que suposa que Catalunya finança un 80% dels serveis lligats a la llei de la dependència i l'Estat només un 20%, tot i que li correspondria aportar-ne la meitat. La deixadesa de funcions estatal castiga especialment les famílies dels beneficiaris de la llei: 161.213 persones. Però, sobretot, el gairebé mig milió de persones que han sol·licitat la prestació des de l'any 2007.
En l'àmbit sanitari, els hospitals concertats (n'hi ha una seixantena i són la majoria de centres de la xarxa pública) acumulen impagaments per valor de més de 600 milions d'euros a causa del retard amb què l'Estat abona a la Generalitat les transferències dels fons de liquiditat autonòmic (FLA). Tampoc cobren a temps els farmacèutics, als quals la Generalitat ha arribat a deure més de 300 milions.
D'altra banda, el govern de l'Estat ha anat aprovant més prestacions sanitàries o nous medicaments sense preveure cap dotació pressupostària per al seu finançament. La suspensió de l'euro per recepta també suposarà deixar d'ingressar 198 milions d'euros aquest any a la caixa de la Generalitat.
Els centres educatius concertats catalans també resulten afectats pels retards d'uns quants mesos en el pagament dels diners amb què han de fer front a les despeses de funcionament i que n'han deixat molts al caire de la fallida. Es tracta de partides que el govern compta treure del FLA.
Un dels casos més flagrants de discriminació de Catalunya és el de les beques universitàries, que els estudiants catalans van començar a cobrar el mes passat, quan a la resta de territoris de l'Estat ja feia mesos que s'havien fet els ingressos.