Mas emplaça els partits a tancar un document de treball sobre el pacte pel dret a decidir
El representant de CiU a la cimera valora “molt positivament” la trobada i destaca l'ampli consens al voltant de la participació de la societat civil en el procés
Junquras subratlla que la trobada haurà servit per garantir la participació d'associacions, sindicats i patronals en el pacte nacional
Herrera lamenta que la reunió no hagi servit per elaborar un pla de treball
La CUP es mostra crítica amb el calendari
El president del govern, Artur Mas, ha emplaçat els partits participants en la cimera celebrada al Palau de la Generalitat s'han emplaçat a estudiar el document o full de ruta que ha presentat per fixar els objectius, composició i funcionament del futur Pacte Nacional pel Dret a Decidir. En la trobada hi ha hagut un ampli consens per obrir a la societat civil catalana el procés cap a una consulta d'autodeterminació.
En la primera compareixença davant els mitjans després de la reunió, el representat de CiU ha valorat “molt positivament” la trobada, l'objectiu de la qual, segons ha dit, no era “tancar acords” sinó “obrir camí”. A més, ha destacat que hi ha “un gran acord al voltant que Catalunya exerceixi lliure i pacíficament el dret a decidir”.
Segons ha explicat Turull, els partits presents a la cimera (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) han analitzat el document, presentat pel president català, el mateix que ja han començat a treballar els portaveus parlamentaris, i s'han donat “uns dies” per estudiar-lo i perquè a partir d'aquí “tothom faci les seves aportacions”. El text fixa els objectius, la composició genèrica i el funcionament del pacte pel dret a decidir. Segons ell, es tracta d'un document que “no és de mínims” i ha opinat que amb aquest text els socialistes catalans “no podran dir que no”. A més, ha avisat el PSC que “no s'entendria” que no hi fos en un acord sobre la consulta que sí que engloba forces tan diferents com CiU i CUP, i més tenint en compte el seu compromís amb el dret a decidir.
El portaveu de la federació també ha assegurat que “tothom ha compartit la necessitat que la societat civil tingui un paper important en tot el procés, això no pot quedar en mans només del govern”
Això no obstant, ha reconegut que hi ha hagut un “debat de matisos” al voltant del plantejament que el debat del dret a decidir no s'ha de separar del de la recuperació econòmica.
Pel que fa al Consell Nacional per a la Transició Nacional, que el PSC vol suprimir, Turull ha avançat que Mas s'ha compromès que aquest òrgan assessor també farà informes sobre la via federal o qualsevol altra proposta que facin els socialistes catalans.
En qualsevol cas, ha assegurat que CiU dóna “molta importància als punts d'acord que hi ha entre tots els reunits avui”.
Protagonisme de la societat civil
De la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha subratllat que la reunió d'avui haurà servit per garantir que la societat tindrà “un paper protagonista en el procés cap al dret a decidir”. Així, s'ha mostrat convençut la trobada contribuirà a incorporar sindicats, patronals i associacions en el procés cap a la consulta.
“El protagonisme ha de correspondre a centrals sindicals, entitats, ajuntaments i associacions que ja s'han mostrat partidàries del dret a decidir, i a aquelles que encara no s'han expressat en aquesta direcció, però que si se'ls hi donen els instruments necessaris poden expressar la seva voluntat sobre el futur de Catalunya”, ha indicat. Així, espera que en la propera trobada ja s'hi trobin representades totes les associacions que formaran part del pacte nacional.
El líder republicà ha diagnosticat que el país s'enfronta en aquest moment a “reptes gegantins” però també a “oportunitats extraordinàries” per als quals “els instruments que ara tenim són insuficients”. Per això, ha apostat per la democràcia i la plena sobirania com les eines necessàries per sortir de la crisi que pateix el país.
Cimera “per als titulars”
El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha estat més crític i ha reiterat que, al parer de la seva formació, no calia “una nova cimera que no concreta continguts”, sinó que únicament serveix per “generar titulars”. I és que segons ell, la reunió “ha començat sense ordre del dia i ha acabat sense pla de treball”. “Creiem que el govern falla en les formes per un excés de gesticulació”, ha etzibat.
Amb tot, ha considerat una bona notícia que es creï un pacte nacional pel dret a decidir i una comissió parlamentària. “Però per això no calia una cimera”, sinó que n'hi hauria hagut prou amb reunions bilaterals, ha opinat. Herrera també ha qualificat d'“error” que Mas vulgui imprimir al procés un “lideratge presidencial” i ha insistit en construir-lo dins el marc del Parlament.
D'altra banda, l'ecosocialista ha exigit al govern que no destrueixi les “estructures d'Estat” que aguanten els pilars de l'estat del benestar i els drets dels catalans. En una línia similar, ha afirmat que no es pot desvincular el procés de la “catàstrofe” que viu el país en el terreny econòmic perquè, segons ell, “la democràcia no pot suportar tanta desigualtat”.
Calendari per a la consulta
Finalment, el portaveu de la CUP, Quim Arrufat, ha urgit a concretar “el pla de treball per accedir al dret a decidir” i ha advertit que la manca d'un calendari per a la consulta “és un obstacle”. A més, ha advertit que la seva formació “no avalarà que el pacte nacional sigui una estratègia dilatòria”. “Només estarem dins el pacte si es concreta la consulta”, ha sentenciat. “Hem vingut a la cimera a escoltar una proposta que no ha estat pràctica sinó massa inconcreta per al nostre gust”, ha conclòs.
Arrufat també ha avançat que la CUP farà propostes concretes de com articular la participació de la societat civil. “Considerem que s'ha de produir a través d'un moviment ampli d'assembles populars al llarg del territori”, ha indicat.
La CUP també ha avisat que no acceptarà “que el procés se celebri a banda o fins i tot en contra dels Països Catalans”.