Política

El PP de la Pobla de Vallbona rebutja posar el nom de Guillem Agulló a un carrer

Els populars es neguen acceptar la proposta de Compromís de substituir el carrer de José Antonio Primo de Rivera pel del jove assassinat per l'ultradreta

Tampoc condemnen l'apologia i la violència feixista i neonazi

És un dels municipis on encara abunden símbols franquistes

El PP de la Pobla de Vallbona ha rebutjat la proposta de Compromís per canviar el nom del carrer José Antonio Primo de Rivera –fundador de la Falange Espanyola– pel de Guillem Agulló, el jove nacionalista assassinat el 1993 a Montanejos a mans d'un grup feixista. Segons expliquen des de la coalició, el carrer continua amb la mateixa denominació, però s'ha canviat “d'amagatotis” el nom oficial, eliminat “Primo de Rivera” i deixant sols en el nomenclàtor “Carrer José Antonio”.

La proposta de Compromís es va presentar en el decurs de la darrera sessió plenària en què es pretenia, d'una banda, una condemna unànime de qualsevol apologia o violència feixista, neonazi o d'altre tipus al municipi i, de l'altra, el canvi de la denominació del carrer. Compromís lamenta que durant el plenari el PP ni tan sols va permetre el debat de la moció, presentada per la via d'urgència –va ser l'únic partit que hi va votar en contra– i tampoc no va expressar públicament la seua postura sobre la qüestió.

Incompliment legal

Des de la coalició se subratlla que el PP incompleix la llei de memòria històrica, que va entrar en vigor el desembre de 2007 on s'indica, en el seu article 15, que les administracions públiques “prendran les mesures adients per a la retirada dels escuts, insígnies, plaques i d'altres objectes on s'exalte la revolta, la Guerra Civil espanyola o la repressió de la dictadura”.

La Pobla és un dels pocs municipis valencians on encara hi ha una abundància de carrers, nomenclatura i ubicacions amb records evidents a l'època franquista o antidemocràtics. De fet, no va ser fins a la darreria de l'any 2005 que es va llevar el bust de Franco d'una plaça ben cèntrica, gràcies a la coalició de govern progressista formada, llavors, pel Bloc, PSPV-PSOE i OIV. Entre les reminiscències franquistes als carrers de la Pobla, cal recordar els casos d'Ángel del Alcázar, Calvo Sotelo, el tinent coronel Guillermo Roch o el cementeri municipal on hi ha una capella dedicada als morts del conegut com a “bàndol nacional”, tot i ser un emplaçament gestionat i finançat íntegrament per l'Ajuntament.

Compromís per la Pobla censura que el municipi siga “un dels escassos indrets valencians coneguts pels records franquistes a causa de la tèbia política del PP, que no rebutja clarament qualsevol relació amb la dictadura franquista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.