Política

Bustos i Fernández s'escuden en l'alcaldessa

L'exalcalde de Sabadell i el diputat del PSC asseguren que Llumà era la favorita de l'alcaldessa de Montcada i que no van pressionar-la perquè la contractés

Les converses, “descontextualitzades”

Defensa compacta. L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i el diputat del PSC Daniel Fernández, que va deixar la secretaria d'organització del partit arran de la seva imputació per tràfic d'influències per haver pressionat suposadament l'alcaldessa de Montcada i Reixac perquè contractés com a directora Carmina Llumà, excàrrec del tripartit, van mantenir ahir la mateixa versió davant el magistrat del TSJC Joan Manel Abril, que ha de dirimir si els porta a judici per aquest afer derivat del cas Mercuri.

Bustos i Fernández, defensats pel despatx de Cristóbal Martell, van negar que haguessin obligat l'alcaldessa María Elena Pérez a contractar Llumà, esposa d'un càrrec de confiança de Sabadell. Van assegurar que Pérez, també imputada, els havia demanat ajuda per contractar un bon professional en vista dels problemes urbanístics del municipi. Fins i tot, que l'alcaldessa preferia Llumà pel seu currículum, però que una empresa de selecció contractada pel consistori de Montcada la va declarar “no apta” després de fer-li una prova psicotècnica.

Les dues responsables d'aquesta empresa van assegurar al TSJC –i també als Mossos, el novembre del 2012– que aquest era un informe “provisional” i que faltava el criteri del tribunal, format per responsables del consistori, per definir el perfil del candidat. Van detallar que en una reunió amb l'alcaldessa i el regidor d'Urbanisme els havien preguntat si Llumà “també podia fer el treball”, per dirigir l'urbanisme local, i l'empresa, al final, va fer apta Llumà, “abaixant el llistó”.

“Vaig compartir la preocupació de l'alcaldessa”, va afirmar Bustos després de declarar com a imputat al TSJC. Pel que fa a les polèmiques converses entre Bustos i Fernández –i prova clau contra ells– en què desacrediten el procés de selecció de Llumà i la mateixa alcaldessa, tots dos van assegurar que “estan descontextualitzades”. Bustos no va reconèixer la seva veu, adduint que les escoltes durant dos anys del seu telèfon pel cas Mercuri estan impugnades perquè són “desproporcionades”. Tot i això, va respondre a totes les preguntes.

Fernández va insistir: “Se'm va demanar una opinió i la vaig donar, i era la mateixa que la de l'alcaldessa.” Va adduir que creia que Llumà era un càrrec de confiança i que no calia convocar un tribunal i una empresa de selecció. Així va justificar la seva afirmació a Bustos: “Li he dit [a l'alcaldessa] que digui a l'empresa que al «no apta» li tregui el no.” Per la fiscalia, Fernández sabia que exigia una prevaricació.

LA DATA

29.05.12
Un decret d'alcaldia
de Montcada designa Carmina Llumà, excàrrec del tripartit, directora al consistori.

LES FRASES

Ningú va pressionar ningú. Vaig compartir la preocupació de l'alcaldessa de Montcada
Manuel Bustos
exalcalde de sabadell
No he comès cap delicte. Vaig donar la meva opinió a l'alcaldessa, i coincidia amb la seva
Daniel Fernández
exsecretari d'organització i diputat del psc

El PSC els obligarà a dimitir quan aprovi un nou codi

Enfortim la democràcia és el nou document en què el PSC, en un intent de lluitar contra la desafecció del ciutadà envers la política, proposa un conjunt d'actuacions per renovar tant les estructures dels partits com el mateix sistema polític i les seves lleis. Per lluitar contra la corrupció, el PSC, que vol aprovar el document a la tardor, proposa que la imputació d'un càrrec polític, a instàncies d'un jutge o fiscal, comporti la suspensió immediata dels càrrecs, tant si és orgànic com electe. Tanmateix, a hores d'ara els socialistes no compleixen aquesta norma que volen introduir, ja que en el cas del diputat Daniel Fernández, si bé va dimitir del càrrec de secretari d'organització, manté l'escó al Parlament. Altres mesures que proposen és la modificació del procediment penal, dotar els jutges i la fiscalia anticorrupció d'equips de suport i allargar els terminis per a la prescripció del delicte.

Emma ansola



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

L’Exèrcit israelià aprova “plans operatius” en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El Jovent Republicà també dona un “sí crític” i confirma la investidura d’Illa

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona
tribunals

Rebutgen amnistiar possibles delictes vinculats a subvencions de la Diputació de Barcelona

barcelona
europa

Bulgària s’encamina a les setenes eleccions generals en tres anys i mig

barcelona
europa

Alerta màxima a Grècia per un “possible atemptat” a un objectiu israelià

barcelona