la crònica

Ser i exercir de català

Menjar el que ve de gust i no engreixar-se és impossible. Traspassar les hipoteques antigues a les condicions actuals és una quimera. Gaudir de bona posició, divorciar-se i esperar que tothom resti satisfet amb la solució és un miracle. Es poden omplir folis i més folis amb tota mena de situacions actuals, plenes de dificultats. Realment tot és complicat. Ara bé: tal com es desenvolupen els fets dia a dia i les actituds envers nosaltres de molts espanyols de tots els nivells socials, es pot assegurar que ser i exercir de català, en aquest moment, és una comesa amb un grau de dificultat molt elevat. Res ni ningú juga a favor nostre. Ens hem quedat tristament sols. Les autonomies properes tenen vertadera fòbia a la denominació històrica de Països Catalans. «I ara!»

La campanya contra Catalunya, reiniciada a finals dels setanta, amb les declaracions dels intel·lectuals espanyols, ha estat com les pandèmies de grip asiàtica, aviar, de les vaques boges o la grip A. La situació s'ha girat com un mitjó: van començar, una minoria, a parlar despectivament dels catalans, i ara és només una minoria la que no ho fa. En sentir personalitats del món de la política –i altres mons– desbarrar públicament en mitjans de comunicació de cobertura estatal fa posar la pell de gallina: la massa borreguera escolta complaguda; en bona part ho creu i també brama.

Som massa rics; treballem massa, amb la qual cosa donem mal exemple; el nostre esperit empresarial emprenedor desnivella les demés «regions» i desanima els seus indígenes; retribuïm massa el treball; som ploraners, creguts, petulants, avorrits, garrepes, ambiciosos, insolidaris, jueus i molts més epítets que ens dediquen en les seves diatribes inacabables. Diuen que al tennista Nadal li hem fet mal de ojo. I que de les tres copes del Barça dues ens les van deixar guanyar per distreure'ns de la lluita pel finançament, i la tercera es va obtenir comprant les victòries a Europa, recolzats per les caixes. «En el reparto, un catalán ha valido como dos madrileños», ha dit l'Aguirre. La ministra d'Economia ha preguntat al PP: «Què os han hecho los catalanes?» Ho havien assajat?

Pel que fa al finançament, no hi ha manera d'aclarir-ho: només ho entenen la Salgado, Zapatero, Montilla, Castells i prou. Del tri, els dos bis restants, fan veure que ho han entès. És ben igual: Castells no els necessita. Ells són feliços perquè, tal com diu Saura, «tenim la continuïtat tripartida emparaulada». Que difícil que és ser català! Llegint aclariments i veient gràfics, barres de volums i percentatges, hom resta desorientat. De les reivindicacions catalanes que han millorat el finançament de tots, ningú en parla. No s'ha tingut en compte l'aportació que fa cada autonomia al país, que ens hauria afavorit. En conjunt, una vertadera obra d'art de prestidigitació econòmica. Si n'és de difícil ser català, i callar!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona