Política

Erdogan desafia els indignats i adverteix que no pensa cedir

El primer ministre turc torna d'una gira de quatre dies al Magrib anunciant que tirarà endavant el polèmic pla urbanístic que va provocar l'onada de contestació al país

Mor el primer policia pels xocs amb els manifestants

La plaça Taksim d'Istanbul s'omple per setena nit consecutiva

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va reiterar ahir que no pensa cedir davant dels milers de manifestants que des de fa una setmana exigeixen la seva dimissió i va tornar a denunciar la implicació de “terroristes” en el moviment de contestació. Ahir va morir el primer policia en els enfrontaments, la primera baixa dins de les forces de seguretat.

Erdogan ja va donar mostres d'inflexibilitat poques hores abans de tornar de la gira que l'ha dut aquests dies pel nord d'Àfrica, en excloure, des de Tunísia, la retirada del projecte d'urbanització de la plaça Taksim d'Istanbul, la guspira que va encendre la metxa de la protesta arreu de Turquia.

“Tirarem endavant el projecte fins al final [...]. No permetrem que una minoria dicti la seva llei a la majoria”, va proclamar davant dels periodistes. Com ja va fer el cap de setmana passat, a l'inici de les protestes, Erdogan va denunciar la presència d'“extremistes”, alguns “implicats en terrorisme”, en les mobilitzacions, assenyalant sense citar-lo el grup proscrit d'extrema esquerra Front Revolucionari d'Alliberament del Poble, que va reivindicar un atemptat al febrer contra l'ambaixada dels EUA a Ankara.

Desenes de milers de manifestants van tornar a ocupar ahir al vespre la plaça Taksim d'Istanbul, l'endemà que desenes de milers més sortissin al carrer a les principals ciutats del país en resposta a la crida de dos importants centrals sindicals. A Istanbul i Ankara hi va tornar a haver enfrontaments amb la policia. A Adana, al sud, un policia va morir per les ferides provocades per una caiguda des d'un pont mentre perseguia manifestants, segons va informar la televisió privada NTV. Dimecres també es van registrar xocs a Rize, a la costa del mar Negre, entre manifestants i seguidors de l'AKP, el partit islamista al poder des del 2002.

Per evitar més tensions, el viceprimer ministre Huseyin Celik va demanar ahir als partidaris de l'AKP que, al vespre, no anessin a l'aeroport a rebre Erdogan. “Al primer ministre no li cal fer demostracions de força”, va declarar. El mateix Erdogan va entrar en aquest joc quan fa uns dies va afirmar: “Si [els opositors] volen organitzar concentracions, si és un moviment social, quan apleguin 20 persones, jo en reuniré 200.000, i quan en seran 100.000, jo mobilitzaré un milió de membres del meu partit.” El primer ministre va indicar ahir que set estrangers “implicats en aldarulls” havien estat detinguts a Turquia. El ministre d'Interior, Muammer Güler, va precisar després que cinc d'aquestes set persones –de nacionalitats francesa, grega, iraniana, alemanya i nord-americana– havien estat posades en llibertat.

A més del tres morts, els xocs entre manifestants i policies han deixat 4.355 ferits, dels quals 47 molt greus, segons el sindicat de metges turc. El balanç oficial és de “més de 300” ferits.

LA FRASE

Mantindrem el projecte fins al final [...]. No deixarem que una minoria dicti la seva llei a una majoria
Recep Tayyip Erdogan
PRIMER MINISTRE TURC

LA XIFRA

4
persones
han mort en una setmana d'enfrontaments a Turquia: tres manifestants i un agent de policia.

L'Eurocambra critica la lenta reacció de la UE

redacció

La comissió d'Afers Estrangers del Parlament Europeu va criticar ahir la falta de reflexos del primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, davant les protestes al seu país i va instar Turquia a respectar la llibertat d'expressió. Els diputats van lamentar també la “lenta reacció” a la repressió violenta de les protestes que ha tingut la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, que la setmana vinent compareixerà a l'Eurocambra per analitzar la crisi turca. Pels eurodiputats, les mobilitzacions ciutadanes posen al descobert la falta d'una “cultura del compromís” a Turquia i la poca tolerància existent amb la diversitat d'opinions. El 2005, Ankara va obrir negociacions per ingressar a la Unió Europea (UE).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.