Política

Mas, fins al final

El president assegura que esgotarà la legislatura encara que la consulta se celebri el 2014

Es referma en la via pactada per tenir credibilitat internacional

Artur Mas persevera. En vista dels entrebancs interns i externs per tirar endavant el procés sobiranista, del desgast de les polítiques d'austeritat i la pròrroga pressupostària, de les “especulacions” i dels sondejos electorals desfavorables, el president de la Generalitat va comparèixer ahir per refermar el seu projecte i espantar el fantasma de les eleccions anticipades presentant un pla de govern fins al 2016. No hi ha cap canvi de rumb. La consulta i la construcció d'estructures d'estat es mantenen com a pilar d'un programa que relliga el projecte nacional amb el progrés social. Però Mas intenta combatre ara la imatge d'inestabilitat que l'ha acompanyat per les incerteses del procés i la complexa situació econòmica: pretén esgotar el mandat encara que la consulta se celebri el 2014, com figura en el pacte CiU-ERC. Ho va aclarir per si algú ho dubtava. Després de la votació, en cas que guanyés l'opció de l'estat propi, caldria obrir un procés de negociació “entre demòcrates” per fer-lo possible, i ell també en vol ser el gestor.

El president només contempla un escenari que el podria abocar a les urnes abans d'hora: la ruptura de l'acord de governabilitat amb els republicans i la incapacitat de trobar nous aliats. “Si el govern de la Generalitat quedés en minoria permanent, s'haurien de buscar solucions”, va admetre. No obstant això, el gabinet de Mas confia en la fermesa de l'acord amb ERC, encara que voldria lligar més curt els d'Oriol Junqueras. Mas va reiterar l'oferta als republicans i al PSC perquè entrin al govern. És a dir, perquè en comparteixin el desgast i segellin amb més fermesa el compromís amb la consulta.

“Voluntat política”

El pla de govern 2013-2016 té 7 grans eixos, 77 objectius i 65 mesures legislatives que entronquen amb el programa electoral de CiU i el pacte de governabilitat amb ERC. Mas i els seus estan decidits a mantenir l'aposta per un full de ruta i un procés que consideren que no té marxa enrere i, quan arribi el moment, confien ser jutjats a les urnes per l'obra feta, un cop s'hagin esvaït els prejudicis. Per tant, en el guió es manté l'objectiu prioritari d'aconseguir la consulta gràcies a un pacte amb el govern de Mariano Rajoy. Mas té tot l'any 2013 per intentar-ho. Defensa que la consulta disposa ja de “marcs legals més que suficients” i que l'enrocament és polític. “La voluntat del govern espanyol de moment és nul·la”, va constatar. Mas va advertir que, encara que es produís un gir copernicà a Madrid i Rajoy permetés un referèndum, el resultat tampoc no “tindria un valor jurídic vinculant”. Així ho preveuen la Constitució i la llei catalana vigent; el que busca CiU és un mandat democràtic.

El president de la Generalitat no té cap pressa per cremar etapes en el procés. Sosté que el “marc bo”, el que dóna “credibilitat” internacional, és la consulta acordada i rebutja amb la mateixa contundència la via unilateral catalana i el “no ens dóna la gana” del govern espanyol.

La seva màxima diu així: “Tota gran decisió que afecti Catalunya per moltes generacions s'haurà de fer consultant el poble de Catalunya.” Quan està en joc el futur d'un país, argumenta que “no valen les decisions d'un govern ni tan sols d'un Parlament”. I hi fixa una altra condició ja coneguda: l'assoliment de “majories àmplies”. Mas va tornar a esquivar fixar un pla B en cas que el govern espanyol mantingui el “no” rotund al referèndum. Ara bé, va llençar una advertència inequívoca per a qui la volgués entendre: les eleccions plebiscitàries serien “legals”.

En el calendari pactat amb ERC durant aquest 2013 per explorar un pacte amb l'Estat hi ha el compromís de fer la petició formal d'un referèndum abans de finals d'aquest mes. Els republicans en volen una escenificació. Mas no la rebutja però no considera que sigui “el més important” i
ja dóna la demanda per comunicada. “Vaig estar tres hores amb Rajoy parlant d'aquest tema”, va subratllar, tot recordant la reunió discreta que va tenir-hi al març.

L'any vinent, la data

El 2014 arribarà l'hora, segons Mas, d'avaluar amb ERC si “el context socioeconòmic i polític” exigeixen un ajornament de la consulta, tal com figura al pacte de governabilitat, o es fixa per a l'any que ve. Mentrestant, el també líder de CiU evita aprofundir en les diferències amb Josep Antoni Duran i Lleida pel procés sobiranista. Va remarcar que la federació fins ara ha sabut trobar la “solució” als problemes interns. “És evident que hi ha molta gent que parla i que si es vol buscar el matís es trobarà”, va admetre, malgrat tot.

Tampoc no hi ha canvis respecte als pressupostos. El govern manté que vol tancar els comptes d'enguany i els de l'any vinent per separat, però no descarta cap possibilitat davant de les incerteses sobre l'objectiu de dèficit que ha de marcar Madrid i la necessitat de negociar-los amb ERC. El president defensa que ja no es pot retallar més i que toca buscar nous ingressos. Hi haurà un increment d'impostos però preveu que sigui “en el marc pressupostari” i no abans, amb alguna excepció. El govern en pot avançar algun, com demana ERC, per decret llei. També llança un avís a Madrid: si el preu de fer els pressupostos és “desmantellar l'estat del benestar entrarem en una confrontació molt dura”.

LES XIFRES

Només hi ha una cosa que pot alterar el calendari. Si el govern es quedés en minoria permanent, s'haurien de buscar solucions
2016
és l'any
en què s'acabarà la legislatura, al novembre, si no hi ha eleccions anticipades, com espera el president.
Tota gran decisió que afecti Catalunya per moltes generacions s'haurà de fer consultant el poble de Catalunya
Si la consulta es fa abans del final de la legislatura, la legislatura també s'acabarà al final. Per tant, el 2016
Avui el missatge és molt clar. No hi ha una mirada curta sobre aquesta legislatura [...] Els quatre anys s'acaben a finals del 2016
No podem créixer en polítiques socials, no ho podem mantenir tot, però hem de salvar l'essencial
Els marcs legals existeixen per fer la consulta. Només cal la voluntat política per arribar a acords
Estem arribant al límit de l'austeritat. L'estabilitat pressupostària l'haurem de trobar per la via dels ingressos
L'estructura d'estat on tinc la banya més posada és la hisenda pròpia. És fonamental que el govern tingui estructures pròpies
Depenem dels altres com pel crèdit. Just en el moment que reclamem menys dependència, en tenim més
7
eixos
té el pla de govern que ahir va presentar el president de la Generalitat, Artur Mas, per a la legislatura.

LES FRASES

212
mesures executives
i 77 objectius inclou el pla de govern aprovat pel consell executiu d'ahir.

Eixos del pla de govern 2013-2016

Recuperació econòmica i creació d'ocupació. Frenar la destrucció de llocs de treball, reduir l'atur juvenil, facilitar instruments financers al teixit empresarial català.

Cohesió social i serveis d'interès públic. Garantir la prestació de les polítiques socials vinculades a l'estat del benestar, aplicar noves formes de gestió.

Dret a decidir i transició nacional. Fer efectiva la consulta, avançar en les estructures d'estat, com ara l'administració tributària catalana o un banc públic català.

Estabilitat de les finances públiques. Progressivitat dels ajustos i sostenibilitat del pressupost.

Agilitat i transparència en l'administració. Simplificació de l'activitat econòmica i finestreta única empresarial.

Desenvolupament sostenible i cohesió territorial. Dotació d'infraestructures.

Projecció exterior de Catalunya i reconeixement internacional de la identitat, la llengua i la cultura catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Blinken defensa l’alto el foc davant Netanyahu per a “calmar” la frontera libanesa

barcelona
estat francès

Marine Le Pen anuncia a Bardella com a candidat a primer ministre de França

barcelona
POLÍTICA

El PSC considera que el pacte independentista per nomenar Rull és una “minoria de bloqueig”

barcelona
política

Rull emplaça a obrir “la legislatura del català” i l’ensenyament

barcelona
guerra a gaza

L'NBC diu que els EUA es plantegen negociar un acord bilateral amb Hamàs

barcelona
guerra a europa

Finlàndia denuncia una presumpta violació del seu espai aeri

barcelona

Un pont nou, una zona verda i 370 habitatges entre el Mas Xirgu i el nou Trueta

GIRONA
iran

Cinc conservadors i un reformista, candidats en les presidencials iranianes

barcelona
guerra a europa

Bombarders russos sobrevolen pel Bàltic i els mars de Barentsz i Noruega

barcelona