Política

maresme

CiU marxa del govern d'Arenys de Munt i deixa la CUP en minoria

La formació atribueix principalment la ruptura a un “personalisme” excessiu de l'alcalde, Josep Manel Ximenis

El cap de l'Ajuntament lamenta la decisió i la vincula a la mala situació econòmica

El govern d'Arenys de Munt format per la CUP i CiU s'ha trencat. La federació nacionalista ha anunciat aquest vespre a través d'un comunicat que marxava a l'oposició com a darrera opció després de mesos “d'intentar reconduir la situació”. Les divergències entre les dues forces eren conegudes de fa temps i s'havien agreujat, però la decisió definitiva no s'ha fet pública fins avui. “Els regidors de CiU ens hem trobat amb un mur, sense tenir ni sentir el recolzament suficient, sobretot per part de l'alcalde que amb la seva actitud personal ens ha portat a prendre aquesta decisió”, diu el text que insisteix que les darreres propostes fetes des de la CUP “ens ha semblat molt personalistes i molts distanciades de les últimes converses mantingudes, i per tant inacceptables per part de CiU”.

Precisament aquest “personalisme” atribuït directament a l'alcalde, Josep Manel Ximenis (CUP) és segons CiU el principal escull a l'entesa dins del govern. El fins ara primer tinent d'alcalde, el convergent Alfons Molons, afirma que la decisió de la seva formació de deixar en minoria a la CUP “no ha estat un pas fàcil, perquè sempre hem prioritzat el benestar del poble, però el protagonisme assumit per l'alcalde en nombroses ocasions no ha ajudat gens”, assegura Molons que afegeix: “ens han fet sentir com a actors secundaris dins del govern, no se'ns ha respectat a nosaltres ni a les nostres propostes”.

Feina ben feta

En tot cas, Molons reconeix que en aquests anys “s'ha fet una feina ben feta, en especial pel què fa a la reducció del dèficit i a alguns projectes importants”. Tot i això, el primer tinent d'alcalde tanca definitivament la porta a una reconciliació política. “Marxarem a l'oposició i exercirem com a tal, però sempre pensant en tirar el poble endavant”, manté.

Alfons Molons destaca que el suport donat per CiU a la CUP per garantir la governabilitat del municipi “va ser una decisió encertada en el seu moment, perquè enteníem que era la força guanyadora a les eleccions”. El regidor afirma que, un cop a l'oposició, el seu grup no encapçalarà una moció de censura contra la CUP. Tot i això, tampoc descarta donar-li suport en cas que “altres formacions” la vulguin tirar endavant.

Sorpresa

De la seva banda, l'alcalde, Josep Manel Ximenis ha rebut la notícia “amb sorpresa, perquè no m'esperava una decisió tan dràstica”. L'alcalde vol esperar a rebre de forma oficial la confirmació de la ruptura, però atribueix la marxa de la federació nacionalista a motius purament econòmics. “La situació econòmica de l'Ajuntament, com la de les altres administracions, és molt complicada i dificulta la nostra tasca perquè ens impedeix fer tot allò que voldríem”, apunta i recorda que la liquidació del pressupost del 2012 “només ha deixat 180.000 euros a la caixa per poder invertir”.

Ximenis agraeix la feina feta al grup de CiU dins del govern i admet que la situació en minoria de la CUP “ho complica tot moltíssim”. En aquest sentit, l'alcalde recorda que la majoria suficient per governar només passava per la formació nacionalista o per ERC, però descarta qualsevol pacte amb els republicans “perquè des del minut zero han apostat pel bloqueig i l'enfrontament”. “Hem d'esperar a veure què passa, però qui surt més perjudicat és el poble d'Arenys de Munt”, assenyala. La CUP la integren quatre regidors i CiU tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.