Política

La responsabilitat en política

DES DE LA BALCONADA DE LA PLAÇA

La paraula que més utilitza l'actual equip de govern del Partit Popular, quan tracta de demanar a l'oposició suport per a aprovar els pressupostos, és “responsabilitat”. La resta de l'any, una vegada aprovats els pressupostos, ja podem deixar de ser responsables, perquè amb alçar la mà una vegada al mes, el Partit Popular ja en té prou. Des de Compromís per Silla entenem la responsabilitat d'un altra manera, perquè per a nosaltres ser responsables és facilitar a l'equip de govern la seua tasca, però també ho és participar activament de la vida política diària del poble, compartint decisions, proposant accions en benefici de tots i fent la gestió de l'Ajuntament transparent a la resta de la ciutadania.

En el Ple del proper dimarts tindrem un altra vegada els pressupostos damunt la taula, després que el dimarts 10 de juny tota l'oposició els rebutjàrem i impedírem que s'aprovaren. Per què va prendre Compromís per Silla la determinació de votar en contra? Doncs per quatre raons, fonamentalment, que tractaré de resumir.

En primer lloc, perquè no ens podíem fer responsables d'uns pressupostos que se'ns havien entregat sols tres dies abans. En segon lloc, perquè el ple de maig s'havia convocat el 10 de juny, sense consultar a l'oposició el canvi de data. En tercer lloc, perquè no compartíem un pressupost que per a la seua viabilitat necessitava d'un refinançament de préstecs que li anaven a costar al poble un milió d'euros extra en interessos. I finalment, perquè considerarem que els pressupostos no dedicaven prou recursos a afrontar els problemes de manca de treball i d'atencions en benestar social que necessiten els ciutadans de Silla.

Així ho expressàrem al plenari, i també que no s'havia complert el requeriment de Compromís per Silla, de fer una reestructuració del personal de l'Ajuntament, que podia estalviar-nos 300 mil euros. Consideràrem raonable ajornar la nostra decisió fins que tots aquests punts no estigueren solucionats, i demanàrem més temps per a fer propostes i poder traslladar-les a la societat civil.

Ara ja ho hem fet i, arribats en aquest punt, Compromís per Silla demana: que es retire la proposta de refinançament, que ens costaria un milió d'euros. Que es faça un pla d'ocupació local conjuntament amb els actors econòmics del poble. Que es dote una partida per atendre els menjadors escolars durant els mesos d'estiu per als infants de les famílies amb dificultats econòmiques. Que la regidoria de Benestar Social signe un conveni amb els supermercats disposats a repartir els aliments que van a ser retirats perquè es repartisquen entre la població necessitada i de manera urgent. Que s'habilite un espai als mitjans de comunicació on la població puga consultar el pressupost i vore el seu grau de compliment cada trimestre. Que es compte amb l'oposició per a decidir les inversions a realitzar al nostre poble, de les subvencions obtingudes d'altres administracions. Finalment, que l'oposició puga participar en l'atorgament de contractes menors que no han de passar pel ple, reforçant amb aquestes mesures la transparència i la participació.

Així és com entenem a Compromís per Silla la responsabilitat, com un exercici de transparència, participació activa en la governabilitat del poble, comunicació constant amb el veïnat i la societat civil i presència política a la institució. Considerem que vam prendre la decisió política correcta en benefici del poble. Ara la pilota està a la teulada del govern de Silla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.