En prenen nota
Els partits parlen del multitudinari Concert per la Llibertat del Camp Nou
CDC demana fer més ampli el suport al dret a decidir i ERC urgeix a convocar la consulta
Duran insta Rajoy a emular Cameron
Exhibició de força, civisme, serenitat, il·lusió... el clam de la societat civil expressat al Concert per la Llibertat del Camp Nou perquè deixin decidir el seu futur a Catalunya va ser, també, una apel·lació als polítics. A aquells que capitanegen el procés que ha de portar el país cap a una consulta sobiranista i que s'hi van posar al davant després que, en la Diada Nacional, un milió i mig de persones omplís Barcelona al crit “d'independència”. Les prop de 90.000 persones que dissabte van tornar a fer història es van refermar en la crida als seus dirigents.
Els partits van recollir el clam, però, com és habitual, el van portar cap al seu terreny. Des de CDC, el secretari d'organització, Josep Rull, present al Camp Nou, es va mostrar convençut que el concert ha posat en evidència que el procés engegat és “imparable”. Però va recordar que cal continuar treballant per sumar-hi adhesions i fer-lo el més ampli possible perquè “encara hi ha sectors de la societat que s'ho miren de lluny”.
Més enllà de la mostra “d'esperança i llibertat” que hi detectava Rull, Esquerra considera que la cita de dissabte va entonar, sobretot, aquell “tenim pressa, molta pressa” que proclamava Heribert Barrera en l'anunci de la manifestació del 10-J. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, –assistent al concert–, va alertar que “no es pot esperar més” i va calcular que, a finals d'any” tot estarà a punt per engegar-la, tal i com està previst en el pacte de governabilitat entre CiU i ERC. Al 3/24, Rovira va interpretar que aquest és el missatge que el Camp Nou va traslladar als polítics.
La fàbrica del PP
També va respondre al clam del concert per la llibertat el president del comitè de govern d'Unió. Josep Antoni Duran i Lleida ho va fer en un apunt al seu bloc on recomanava a Mariano Rajoy que emuli David Cameron amb Escòcia i permeti la consulta catalana. L'argument de Duran i Lleida és que mentre el premier britànic “sedueix” el cap de l'executiu estatal “genera rebuig” i “provoca adeptes a la causa independentista, tips de tanta superioritat i maltractament”. La tesi del també cap de files a Madrid, que molts catalans abracen el sobiranisme per avorriment amb Espanya, la compartia algú tan distant ideològicament del socialcristià com el coordinador federal d'Izquierda Unida (IU), Cayo Lara. Va acusar el PP de ser “una fàbrica de crear independentistes a Catalunya per les seves actuacions recentralitzadores i retrògrades en determinades matèries”. Els dos dirigents emplaçaven el president espanyol a dialogar amb Catalunya. Duran i Lleida recomanava a Rajoy, com ha fet altres vegades, que prengui la iniciativa i faci “una proposta atractiva al poble català, que, majoritàriament, per damunt de tot, no vol diluir la seva identitat”. “No ha posat cap alternativa sobre la taula sobre la consulta que majoritàriament volem fer a Catalunya”, reblava.
Cadascú va portar l'aigua al seu molí. I ICV ho va fer per reivindicar el dret dels catalans a decidir quina relació volen tenir amb l'Estat espanyol, però també amb els mercats financers. En un concert en què es van sentir crides contra les retallades, per boca de Gerard Quintana, per exemple, els ecosocialistes veuen provat que els que hi eren també van clamar contra l'atzucac econòmica i els seus responsables. El seu coordinador, Joan Herrera, aconsellava “més democràcia” per resoldre la crisi econòmica, social i de les institucions.
Silenci del PP i del govern espanyol sobre el clam català. Sols un advertiment genèric de la secretària general del PP: “Les regions que es miren a si mateixes són vulnerables a la demagògia i estan condemnades a viure a la defensiva”.
Alerta a Rajoy d'un eurodiputat
L'exministre d'Afers Exteriors d'Eslovàquia i actual eurodiputat pel Partit Popular europeu, Eduard Kukan, considera que el president espanyol, Mariano Rajoy, s'hauria de prendre “molt seriosament” la carta del cap de l'executiu català, Artur Mas, en la qual li demani la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya.
En una entrevista a l'ACN, kukan, que assegura estar “totalment al cas” del que està passant al país, afegeix que “l'única manera” de solucionar-ho és “a través d'una negociació política”. L'eurodiputat es mostrava comprensiu amb les demandes catalanes. “Entenc el desig de la gent per aconseguir la seva independència o el seu propi estat. Crec que s'ha d'entendre, tenen la seva història, la seva cultura, se'n senten orgullosos”, va afirmar. I va tornar a apostar pel diàleg.