Política

El Parlament aprova la pujada de l'impost a la compra de pisos usats

CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP donen suport a l'increment del tribut, que passa del 8 al 10%

El govern el justifica com una equiparació a l'IVA dels pisos nous

El Parlament va aprovar ahir incrementar en un 25%, del 8 al 10%, l'impost de transmissions patrimonials (ITP) que grava la compravenda de pisos de segona mà, amb els vots favorables de tots els grups excepte Ciutadans i el PP, que van acusar el govern d'esprémer els ciutadans. Els primers es van abstenir i els populars hi van votar en contra.

La mesura, inclosa en el pacte de governabilitat i anunciada fa dues setmanes, entrarà en vigor l'1 d'agost i permetrà recaptar uns 50 milions d'euros el que queda d'any i 152 d'anuals a partir del que ve, segons les previsions de l'executiu. La reforma no toca els tipus reduïts, del 5 al 7%, per a famílies nombroses, menors de 32 anys i pisos de protecció oficial.

L'augment el va justificar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell –i el diputat d'ERC Pere Aragonès–, com una forma d'equilibrar la fiscalitat del mercat de segona mà amb la dels pisos nous, als quals s'aplica un IVA del 10%, i per l'estratègia amb què el govern creu que l'escanya l'Estat, a qui Mas-Colell va retreure “poca generositat” perquè apuja impostos però alhora posa pegues, va dir, cada cop que la Generalitat intenta fer el mateix amb els pocs tributs que en depenen. L'últim “regalet”, pel conseller, va ser la decisió, divendres passat, de deixar exempts de l'ITP els pisos que gestiona el Sareb, el famós “banc dolent”.

El PSC i ICV-EUiA, tot i avalar la iniciativa, van criticar que es tramités pel procediment de lectura única, previst per a casos d'urgència i que no permet que els grups presentin esmenes, i van demanar al govern que, si no presenta el pressupost, porti al ple com a mínim un paquet amb totes les mesures fiscals per posar fi al “degoteig”, en paraules del portaveu del PSC, Maurici Lucena, i l'“opacitat” en la tramitació, segons paraules de l'ecosocialista Josep Vendrell.

ICV també va proposar ahir recuperar el tram de l'impost de successions per a les rendes més altes que el primer govern Mas va eliminar, com ja preveu el pacte de governabilitat de CiU i ERC. Convergents i republicans, però, s'hi van oposar (i també el PP). Els primers, per raons ideològiques, tot i que negocien amb els republicans una reformulació de l'impost, i els segons, per “lleialtat al pacte amb CiU”, va dir Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.