Política

ERC busca arribar a la independència amb la consulta, eleccions plebiscitàries o una declaració unilateral

Les bases d'Esquerra aproven per 677 vots a favor, 2 en contra i 7 en blanc la ponència que marca el full de ruta per la independència

El text indica que el referèndum o la consulta és “l'instrument idoni”, però no descarta altres vies

ERC planteja que Catalunya pot arribar a la independència mitjançant tres vies diferents: una consulta o referèndum, unes eleccions plebiscitàries o una declaració unilateral d'independència del Parlament, unes eines que s'utilitzarien en funció de si l'Estat espanyol permet o el dret a decidir.

Els 686 assistents a la Conferència Nacional per a la República Catalana que ERC celebra aquest cap de setmana a L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) han aprovat aquest dissabte per gairebé unanimitat (per 677 vots a favor, 2 en contra i 7 en blanc) la ponència política en la qual ERC determina que la creació d'un Estat català ha d'arribar a partir d'un mandat democràtic de la ciutadania.

Segons ERC, la generació d'aquest mandat democràtic es pot fer mitjançant diferents eines, tot i que considera que el referèndum o consulta és l'instrument “idoni” per obtenir la legitimitat democràtica i el reconeixement internacional.

Els republicans creuen que la consulta es podria fer efectiva mitjançant un pacte amb l'Estat espanyol o mitjançant la intervenció de la Unió Europea (UE) i, en el cas que no es pugui convocar, preveu altres vies com la celebració d'unes eleccions plebiscitàries o la declaració d'independència per part del Parlament.

Amb “empara legal


El coordinador de la ponència, Joan Manuel Tresserras, ha dit que el text marca un full de ruta en el qual hi ha “un compromís d'intentar explorar al límit totes les possibilitats de buscar una empara legal, no només democràtica, però amb la ferma decisió de donar prioritat a la veu sobirana del poble”.

La ponència d'ERC també obre el debat de com hauria de ser el futur Estat català, per la qual cosa, davant de la majoria d'interrogants que planteja la creació d'un país independent, ofereix diverses respostes.

Per exemple, recull que una Catalunya independent hauria d'estar dins de la UE i configurar-se com una república parlamentària, sense descartar implantar un sistema semipresidencialista com el francès, apostant per un model de democràcia de “consens” com la suïssa amb eines de democràcia participativa.

La ponència defensa que una Catalunya independent seria viable, lluny de la catàstrofe econòmica que plantegen alguns sectors contraris a la secessió, i que es podrien pagar les pensions.

Tresserras ha demanat als representants d'ERC que utilitzin la ponència per generar debat dins de les seves seccions locals i ha dit que el partit vol ser “la referència de les esquerres catalanes en l'hora de l'emancipació nacional”. “Fa més temps que som independentistes, fa més temps que hi hem pensat i tenim més idees que els altres”, ha subratllat.

Tot i així, ha fet una crida a la resta de partits d'esquerres a sumar-se al procés i s'ha preguntat, en una clara referència al PSC, “quina és aquella esquerra que vol ser esquerra i que se situa al marge del procés, que no reconeix l'hegemonia ni l'oportunitat de la transformació social?” . Ha indicat que els moments fundacionals són els més adients per fer transformacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.