Política

Tarragona recorda els tres segles d'ocupació borbònica

Una manifestació clou els actes que s'han fet per commemorar el tricentenari de la caiguda de la ciutat

La guerra de Successió va ser llarga a Catalunya i l'ocupació de Barcelona arran de l'assalt de l'11 de setembre del 1714 no en seria més que el cop definitiu, ja que l'exèrcit borbònic arrasaria abans moltes altres viles i ciutats catalanes. Amb el lema Independència Països Catalans, unes 500 persones es van manifestar ahir a la tarda a Tarragona per recordar els 300 anys de l'ocupació borbònica, arran de la batalla de Torredembarra del 16 de juliol del 1713. La marxa va transcórrer des del portal del Roser fins a la plaça de la Font, en un recorregut que també va passar per la Part Alta i la rambla Nova, i va ser la primera amb un inequívoc caràcter reivindicatiu i independentista del conjunt dels Països Catalans que es fa a Tarragona. Durant la marxa es van cridar consignes contra el ministre Wert i a favor del País Valencià o el Rosselló .

La mobilització culminava els actes que durant els darrers deu dies s'han fet a la ciutat per contextualitzar la festa d'ahir, de què la plataforma d'entitats locals creada expressament per a la seva organització ha fet una valoració molt positiva, fins al punt de declarar-se “sorpresa” fins i tot per la seva bona acceptació i titllar els actes d'ahir “d'èxit històric”. Les dues conferències celebrades per explicar la Guerra de Successió tant en el conjunt del país com en l'àmbit del Camp de Tarragona, a càrrec dels historiadors Ezequiel Gort i Jaume Borràs, també havien omplert la sala d'actes de l'ajuntament.

Ahir es culminava la celebració amb un programa farcit d'activitats al llarg del dia que va culminar amb la manifestació, al final de la qual l'escriptor i professor de la Universitat Rovira i Virgili Magí Sunyer va llegir un manifest davant de l'ajuntament. Prèviament, al parc Saavedra es va fer un dinar popular amb unes 120 persones davant del recinte emmurallat, que precisament va ser construït per defensar la ciutat contra els borbònics en aquella guerra. També hi va haver actuacions musicals i es va representar el popular ball de dames i vells local, amb crítiques mordasses a la monarquia i la situació política, que fa 300 anys ja havia rebut Carles d'Àustria a la ciutat.

Lorda Marauri, una de les responsables de la plataforma Tarragona 300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència, va mostrar la seva satisfacció pel caràcter festiu i participatiu que va tenir la jornada, sense oblidar el caràcter reivindicatiu de la cita per recordar el sotmetiment de tot el poble català.

LA DATA

14.07.1713
Els borbònics
van sotmetre Tarragona el 14 de juliol del 1713. Dos dies després vindria la batalla de Torredembarra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Memòria democràtica

Més de 70 joves participen en la recuperació de trinxeres a les Terres de l’Ebre

Tortosa
política

El Parlament constitueix les vuit primeres comissions de la legislatura

barcelona
Memòria democràtica

Consens per desencallar la reconstrucció de l’Escola del Mar a la Barceloneta

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez proposa mesures per garantir la transparència dels mitjans de comunicació

Barcelona
Pròxim Orient

Hezbol·là llança desenes de coets contra el nord d’Israel

Barcelona
Política

La cúpula d’ERC ja sabia al febrer l’autoria dels cartells i ho va intentar tapar

barcelona
política

El delicte d’injúries a la corona serà refet sense una derogació de la llei mordassa

madrid

Arrenca l’Eurocambra més dividida

Brussel·les
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona