Política

Detingut a Elx per expressar-se en valencià

Els fets es van produir el passat 18 de juliol durant la concentració davant la seu del PP

Un integrant del Grup Antimilitarista Tortuga tractava d'explicar a un agent de la policia espanyola que havia oblidat el DNI a casa

“A mi no me hables en valenciano de los cojones”, va respondre el policia

El passat 18 de juliol, durant la concentració de mig centenar de persones davant la seu local del Partit Popular a Elx per a protestar pels casos de corrupció del govern espanyol, Paco Muñoz Giménez, conegut integrant del Grup Antimilitarista Tortuga, fou detingut per la policia espanyola per expressar-se en valencià.

Segons s'explica en la pàgina web l'associació El Tempir d'Elx, Muñoz va adreçar-se en valencià a un membre del cos policial quan va demanar-li que s'identificara mitjançant el DNI. La versió del fets de l'entitat cívica relata que Paco Muñoz, que havia acudit a la concentració sense el document identificatiu, no es va negar a identificar-se en cap moment, cosa que va explicar en valencià al policia que li havia sol·licitat la identificació. La reacció del policia va ser contundent i li va respondre: “A mi no me hables en el valenciano de los cojones”. Tot seguit, es va detindre Paco Muñoz i va ser traslladat a la comissaria.

Després de reunir-se amb un comandament policial i una vegada identificat oralment, la qual cosa podria haver-se fet durant la concentració, tal com marca la llei, van deixar en llibertat Muñoz amb tres denúncies: desobediència per no haver-se identificat “cosa que no es va produir en cap moment segons testimonis”, subratllen en el web; assistència a una concentració il·legal, i per haver apegat alguns adhesius en la façana de la seu del PP.

Per tot això, la junta directiva d'El Tempir expressa el seu suport i solidaritat amb Paco Muñoz Giménez. “És intolerable que un ciutadà siga detingut pel simple fet de parlar en valencià quan intentava identificar-se i explicar que no duia el DNI, identificació que podria haver-se realitzat en el mateix lloc, tal com ho preveu la llei”, expressen. El Tempir considera aquesta actitud “inacceptable” en un estat democràtic que ha de garantir el dret dels seus ciutadans a expressar-se en la llengua pròpia del país. “A més, el cos policial ha d'estar al servei dels ciutadans i, per tant, si vol ser professional i moderna, ha de ser capaç d'atendre i respectar les persones que fan servir una llengua diferent del castellà. No es pot acceptar la criminalització dels valencianoparlants ni un tracte de ciutadà de segona”, emfatitzen.

Altre cas al Campello

El cas de Paco Muñoz, però, no és un exemple aïllat a l'extrem sud del país. Recentment, un policia local del Campello va denunciar Lluís Xavier Flores Abat per parlar-li en valencià i dir que el seu nom és “Lluís Xavier”. A més, també l'ha denunciat per “intentar fugir” i “altercats”, sumant les dues multes una quantia de 400 euros.

A hores d'ara, ni l'Ajuntament del Campello ha respost a la petició de Lluís Xavier Flores perquè li retiren la denúncia ni el policia local s'ha disculpat, ni la Subdelegació del Govern ha respost a la reclamació del denunciat perquè l'ha feta en valencià i cal enviar-la a traduir, amb la qual cosa no es compleixen els criteris d'eficiència i de servei d'una administració amb els ciutadans valencianoparlants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.