Política

Europa investigarà els contractes de fem i neteja d'Alacant

EU va denunciar el possible incompliment de les directives de residus i adjudicació de contractes públics

El servei va ser adjudicat el passat 18 de juliol a l'única oferta presentada per una UTE participada per l'empresari Enrique Ortiz, imputat en el “cas Brugal”

La Comissió Europea ha comunicat que posarà en marxa una investigació sobre la contracta de neteja i residus d'Alacant arran de diverses qüestions plantejades per l'eurodiputat d'IU Willy Meyer, que va apuntar “el possible incompliment de les directives de residus i adjudicació de contractes públics”.

Així ho ha donat a conéixer el portaveu d'EU en l'Ajuntament d'Alacant, Miguel Ángel Pavón, que ha assenyalat que la comissió va contestar a Meyer en una resposta datada el passat 15 de juliol. En aquest text, s'assegura que els fets plantejats per Meyer “mereixen una major atenció” i, per tant, l'organisme europeu “es proposa “engegar una investigació per a procedir a una avaluació de fet i de dret i, en cas necessari, adoptarà les mesures adequades”.

Des de 2000

EU recorda que el servei de neteja finalment va ser adjudicat per l'equip de govern municipal del PP per urgència el passat dia 18 a l'única oferta presentada després d'inadmetre's per un tribunal administratiu el recurs especial en matèria de contractació que EU va interposar contra la classificació d'aquesta única oferta. L'oferta va ser presentada per una UTE, les empreses de la qual gestionen el servei des de l'any 2000 i que està participada per l'empresari Enrique Ortiz, imputat en cas Brugal.

Meyer fa constar en la denúncia que l'anunci de licitació no es va publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea, i per això, es pot haver incomplit la directiva sobre adjudicacions de contractes públics.

D'igual manera, subratlla que el servei inclou la gestió de la planta de residus de Fontcalent, i es remarca el cofinançament de la seua construcció amb fons europeus i que la gestió dels residus en la planta ha sigut denunciada per diversos col·lectius ecologistes i veïnals que van registrar el desembre de 2012 davant el Comité de Peticions del Parlament Europeu 1.500 queixes pel soterrament massiu dels residus.

Finalment, EU denuncia que els criteris d'adjudicació del servei no preveuen cap objectiu ni de minimització dels rebutjos ni d'arreplega selectiva en origen de la matèria orgànica, fets que poden haver incomplit així la directiva de residus.

Després de conéixer la disposició de la Comissió Europea a investigar els fets, tant Pavón com Meyer han expressat la seua satisfacció per la resposta i esperen que la investigació comence prompte i que les seues conclusions permeten dilucidar si s'ha produït alguna vulneració del dret comunitari tant en l'adjudicació de la major contracta municipal com en la gestió dels residus en la planta de Fontcalent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.