Flabiols de llibertat
“Fa temps que, en l'ambient de les audicions sardanístiques, es percep una gran efervescència del sentiment de llibertat”, constaten els músics de la Cobla Ciutat de Girona
Consideren que propostes com la del festival del 3 d'agost a Girona “ajuden a fer més atractives reivindicacions com ara la llibertat o el dret a decidir”
“La cobla sol estar molt encasellada,i un concert així ens pot ajudar a fer-nos entendre”
Les sardanes tampoc faltaran al festival Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat del 3 d'agost a la Devesa de Girona. Si l'estiu passat La Principal de la Bisbal va ser l'encarregada d'inaugurar la llarga tanda de concerts, enguany ho farà la Cobla Ciutat de Girona, una formació fundada l'any 1975 sota la direcció del mestre Lluís Buscarons, que combrega plenament amb els objectius d'aquest festival impulsat per El Punt Avui. “Un concert d'aquestes característiques és una iniciativa que està molt bé”, opina Joaquim Burjachs, el fiscorn d'aquesta cobla. “Propostes culturals com ara un festival d'aquestes característiques ajuden a fer més atractives reivindicacions com ara la llibertat o el dret a decidir.”
És en les ballades de sardanes que, cada estiu, hi ha en centenars de places d'arreu del país on es pot visualitzar amb més claredat aquest clam de llibertat, la qual cosa no ha passat desapercebuda en aquesta cobla gironina. “Fa temps que, en l'ambient de les audicions sardanístiques, es nota que la gent està més sensible”, assegura Burjachs. “Evidentment, les cobles ens movem en uns ambients propensos a aquesta mena de reivindicacions, però de tota manera es percep una efervescència cada vegada més gran dels sentiments de llibertat i a favor del dret decidir. La voluntat del poble queda sovint molt clara en les ballades de sardanes”, hi afegeix. “El món de la cobla hi té molt a dir, a l'hora d'acompanyar culturalment aquest procés. La cobla és una formació única, amb una música que forma una part molt important de la cultura popular catalana. Hi ha de ser, s'hi ha de donar suport i és perfecta per visualitzar l'empenta d'aquest país.”
El festival Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat permetrà a la Cobla Ciutat de Girona compartir escenari amb bandes de pop, rock i ska, amb les quals, naturalment, no hi toquen. “No és gens habitual, clar”, diu Burjachs. “Solem actuar sols, en audicions de sardanes, o en concerts, sovint amb altres artistes, però no d'aquesta mena. En qualsevol cas, no és cap problema, ja que la cobla sol estar molt encasellada i un concert així ens pot ajudar a fer-nos entendre. Som una formació musical, com ho pot ser –per exemple– una orquestra, i podem fer més coses que un ball a la plaça”.
La compareixença de la cobla en el festival coincideix en un moment en què la formació –que el març passat es va fer acompanyar a l'Auditori de Girona pel jove i virtuós trompetista gallec Rubén Simeó– aposta pels músics joves, s'imposa nous reptes i emfasitza la seva vessant més concertística. “Fa un temps que estem en aquest camí i concerts com el del març amb Simeó ens duen a concloure que els resultats hi acompanyen”, assegura Burjachs. I, tot i que la crisi es nota, la Cobla Ciutat de Girona té 27 audicions més previstes durant el mes d'agost, a banda de la del festival del dia 3 a la Devesa. “Ha baixat la feina, però dins del context de crisi, no ens podem queixar. Hi ha pobles turístics de la Costa Brava on abans hi havia una ballada cada quinze dies i ara n'hi ha una cada setmana, però tota festa major inclou un ball de sardanes”, admet Burjachs. La Cobla, dirigida per Jesús Ventura, a més de Burjachs, l'integren Òscar Sánchez (flabiol), Felip Morales i David Plans (fibles), Josep Coll i Jordi Pujol Casademunt (tenores), Joan Remacha i David Hidalgo (trompetes), Francesc Sala (trombó), Salvador Salla (fiscorn) i Alberto Rodriguez (contrabaix).