Política

Una cercavila cap a la llibertat

Cinc formacions iniciaran a les cinc de la tarda, a la plaça Catalunya de Girona, una rua popular amb gegants, capgrossos i molta música en direcció al concert situat al recinte de la Devesa

Una estelada gegant encapçalarà la comitiva festiva

Al recinte del concert,
la benvinguda musical
anirà a càrrec de
Xaranga Damm-er

El III Festival al Parc de la Devesa de Girona, que porta el lema Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, aquest any es ramifica. En el mateix moment que s'obrin les portes al recinte, a les cinc de la tarda, s'iniciarà una cercavila al centre de la ciutat, que arrencarà des de la plaça Catalunya i anirà fins a la Devesa. Aquesta gran rua popular i festiva, dirigida sobretot a les famílies amb mainada, estarà encapçalada per un grapat d'agrupacions de primera fila que animaran amb molta gresca i xerinola el recorregut fins al concert. Encapçalats per Fal·lera Gironina, els acompanyaran Capgrossos de Santa Eugènia, Gegants de Sarrià, Gegants del Tros de Solsona i Xirois. Es preveu que tots junts passegin una estelada gegant que es lliurarà a l'alcalde, Carles Puigdemont, just a l'entrada al recinte, i tot seguit s'hissarà (a les 18.30 h) al so d'El cant de la senyera, interpretat en directe pel Cor Maragall.

Un cop al recinte, una ballada de gegants a càrrec de Fal·lera Gironina, les atraccions gratuïtes i les actuacions de Jordi Tonietti i Macedònia completaran la programació més familiar d'una jornada festiva que segur que satisfarà tant grans com petits.

Fal·lera Gironina

Una trentena de components de Fal·lera Gironina, amb els majestuosos gegants de la ciutat, Carlemany i Anna Gironella, com a principal estendard, seran els encarregats de capitanejar la cercavila. Com sempre, la colla gegantera, a més dels gegants i els capgrossos, animarà la festa amb el seu repertori musical, del qual s'encarreguen un grapat de grallers, percussionistes i bastoners que tenen com a objectiu fer ballar el personal.

Malgrat que Fal·lera Gironina, l'actual colla gegantera de la ciutat, és una formació relativament nova, fa anys que s'ha guanyat el prestigi del món geganter fins a convertir-se en una de les colles de referència. Ja ho diu el cap de colla, Jordi Pla: “No parem!” Actualment, assegura, porten un ritme d'una cinquantena de cercaviles l'any de mitjana, gairebé una per setmana, però durant aquests dies festius el nombre d'actuacions es multiplica.

Precisament, atesa la seva activitat intensa, Fal·lera busca un parell de geganters i uns quants portadors de capgrossos (per poder treure més sovint els capgrossos dissenyats per Pla i Dalmau). D'altra banda, Fal·lera està acabant de dissenyar el web per estrenar nous continguts, oferir nous materials (una maleta pedagògica adreçada als escolars) i detallar més bé la història de la faràndula gironina, amb més de 500 anys d'història.

Entre altres formacions, Fal·lera estarà acompanyada pels Gegants de Sarrià de Ter, en Cinto i la Maria, i els més de trenta components de la colla, que també sol animar les cercaviles amb gralles, timbals i mitjos. Amics dels Gegants de Sarrià de Ter sol actuar, de mitjana, un parell de vegades al mes, i no cal dir que la festa major del seu poble, que se celebra el 7 de setembre, és l'actuació principal del seu calendari.

A més dels Gegants del Tros de Solsona, a la cercavila hi haurà també els Capgrossos de Santa Eugènia i una representació de 25 músics dels Xirois (d'entre 10 i 12 anys, en aprenentatge). El grup Xirois en ple, que també actuarà en el concert i serà protagonista en un dels moments estel·lars –animant l'arribada a l'escenari del rei Toni Albà–, va néixer fa set anys com una activitat extraescolar de l'institut Santa Eugènia, que en la seva evolució ha format una associació per fomentar la percussió com a eina educativa entre els adolescents i de dinamització i animació. En els últims dos anys, el grup ha participat en diversos festivals i celebracions arreu de Catalunya i l'Estat espanyol, a més de l'Estat francès i Itàlia. Aquest cap de setmana ha actuat en el festival Pirineos Sur, a Osca, on han estrenat un carro de llums i efectes làser que n'ha deixat més d'un bocabadat.

Xaranga de benvinguda

Per als qui prefereixin adreçar-se al recinte del concert directament, allà també els espera una benvinguda musical i festiva. Els encarregats d'animar la festa en el seu preludi són en aquest cas Xaranga Damm-er, una formació amb deu anys d'experiència formada majoritàriament per joves de 15 a 25 anys, tots estudiants de música. La seva especialitat són els correbars, que prenen diversos noms segons el poble: cercatasques, birratines, porronades..., però també toquen cercaviles de festa major (amb faràndula o sense), cercaviles de carnaval i cavalcades de reis. Més enllà de les comarques gironines, han actuat de Ceret a Vilanova i la Geltrú, i recentment han tocat en directe a La marató de TV3.

La seva implicació manifesta en el procés sobiranista català i l'aposta clara per formar part d'un estat independent no només els ha empès a participar en aquest concert, sinó que ja han anunciat que també participaran en la cadena humana de l'11 de setembre, un esdeveniment en el qual contribuiran amb bona música i molt bon ritme.

Fal·lera Gironina
És l'actual colla gegantera de Girona i no es perdrà la cita, ja que encapçalarà la rua amb els gegants de la ciutat: Carlemany i Anna Gironella.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

barcelona
estats units

Harris confia a guanyar vot jove gràcies al suport de Taylor Swift

barcelona
política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

barcelona
estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

barcelona
estat espanyol

Ayuso anuncia una nova rebaixa fiscal a Madrid

barcelona
escòcia

Escòcia tancarà la seva única refineria de petroli en 2025

barcelona
política

Denuncien que el govern genera més de 262.000 d’euros sense autorització

Saus
guerra a europa

La Creu Roja confirma la mort de tres dels seus empleats en un atac a Donetsk

barcelona

Ripoll multa dues persones més per penjar el cartell vetat de la festa major

ripoll