Madrid treu valor al Consell de Transició
El PSC considera un “disbarat” una part del contingut de l'informe
El dictamen del Consell de Transició Nacional és jurídicament impecable, la carta del president Mas parla de principis democràtics i pacífics, i demana que el govern espanyol estigui a l'alçada; és a dir, que dialogui. Fins ara, tots els poders polítics espanyols, i no només el central, han reaccionat amb menyspreu i burla a qualsevol acció dels catalans en defensa del dret a decidir. Ahir mateix, durant la conferència de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va tornar a enlairar la Constitució per subratllar que el govern sempre complirà la llei i que en aquest cas no és el consell assessor de Mas qui dictamina la constitucionalitat de les normes jurídiques.
“La carta magna marca uns procediments molt clars per un determinat tipus de decisions”, va assegurar. El govern espanyol va avançar que analitzaria el contingut de la carta de Mas un cop arribés a La Moncloa i “es decidirà el que es consideri oportú”.
Les rèpliques a l'informe també es van fer sentir des de Catalunya amb un to força crític. El PSC va qualificar de “disbarat” una part del contingut, sobretot el que fa referència a la validesa d'una declaració unilateral si fallen les vies legals. “Catalunya no és un país colonitzat, ni sotmès a un règim totalitari, ni a cap intervenció militar; l'impacte que tindria una declaració unilateral per a Catalunya i per al conjunt d'Espanya i d'Europa seria un autèntic disbarat”, va lamentar el portaveu Maurici Lucena.
El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va criticar que l'informe tracti d'“especulacions” perquè “només beneficien aquells que no volen la consulta”. Herrera va mostrar la disconformitat amb la tramesa d'una carta. “És una proposta limitada”, va declarar el coordinador d'ICV. El diputat de C's Jordi Cañas va carregar durament contra l'informe perquè, segons ell, “és un pronunciament contra la democràcia”. No content amb això, encara, va comparar la proposta d'eleccions plebiscitàries amb les que va fer el 1938 Adolf Hitler per fer valer la reunificació d'Àustria amb Alemanya.