Política
MURIEL CASALS
PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL
“No podem seguir obeint les ordres del govern espanyol”
“Ens cal accelerar: un pressupost autonòmic no funciona, necessitem encaminar-nos a fer el de la Catalunya independent”
“Òmnium es crea el 1961 per defensar la llengua i cultura catalanes, i el 2013 explicita que per fer-ho ens cal un estat”
“El més lògic és que una entitat com la nostra visqui de les quotes dels socis”
Cremant etapes
Amb més de 33.000 socis –ha crescut en els últims anys– i mig segle de trajectòria, Òmnium Cultural i la seva presidenta, Muriel Casals, s'han posat al capdavant de la societat civil en el procés sobiranista. Després d'organitzar el Concert per la Llibertat, ara dóna suport a El Punt Avui a Girona. La gran fita és la Via Catalana de la Diada, i en acabar muntarà el final de festa a l'Arc de Triomf de Barcelona.
No és descartable fer primer la declaració d'independència i, després, convocar un referèndum
V
ostè va ser al juny en una jornada per explicar el cas català a París. Com ens perceben a fora?
Crec que cada dia hi ha més curiositat, interès i fins i tot certa simpatia, perquè ho estem fent de manera molt pulcra, alegre. El que passa és que no hi haurà declaracions de ningú important al món a favor d'un procés que de moment no és volgut per l'Estat espanyol, per no ferir-lo.
Hi ha un abans i un després de la manifestació de l'11-S?
Va ser un aparador fantàstic per mostrar que no són quatre eixelebrats que demanen la independència, sinó que hi ha un moviment de classes mitjanes en què s'estan implicant partits que podem qualificar de moderats. Això impressiona moltíssim, i internacionalment té molt pes.
No es pot veure més fruit de la crisi que d'una demanda real?
És evident que la crisi ha accentuat la necessitat de disposar de la pròpia administració. Però la nostra entitat es crea el 1961 per defensar la llengua i cultura catalanes, i el 2013 aquesta entitat explicita que per fer-ho ens cal un estat, perquè dins de l'espanyol estan en perill. Tot això és bastant fàcil de fer entendre. Queda molta feina per fer, però ja n'hem fet, i la visió del que és Catalunya i el que vol la majoria és més acurada que fa uns anys.
També tenen una campanya informativa per escampar el missatge a dins. N'estan satisfets?
Hi ha senyals optimistes, gairebé cada setmana algú conegut que no era explícitament independentista, se'n declara. I no hem vist moviments en sentit contrari. Però cal insistir perquè encara són molts els ciutadans que viuen aliens al procés.
Perilla la cohesió social?
Es pot trencar si algú fa declaracions demagògiques, el perill és més del mal ús polític de les dificultats econòmiques. La cohesió es mantindrà si hi ha gran claredat en l'ús del duríssim pressupost de la Generalitat.
Amb el nou límit de dèficit imposat, què ha de fer el govern?
Govern i ciutadans ens adonem que hi ha un projecte d'asfíxia econòmica a Catalunya, és la forma que pren avui la batalla política. Tant de bo la Generalitat pugui fer el seu propi pressupost, perquè això és ser sobirà. Aquest comportament ens fa la vida difícil, però ens mostra la necessitat d'accelerar. Un pressupost autonòmic no funciona, necessitem encaminar-nos a fer el de la Catalunya independent.
Hi ha crides a la desobediència.
En quin ordre aquest exercici de sobirania es practicarà és decisió política. No podem seguir obeint les ordres del govern espanyol, posa en perill el bon funcionament del nostre país. Es queda un marge que anirà a ministeris sense competències, infraestructures mal pensades des de la racionalitat econòmica o ambaixades caríssimes que s'assemblen a les de països subdesenvolupats, amb luxes impropis d'un país europeu.
Alguns sectors sempre han atacat les subvencions a Òmnium, però enguany ja no n'heu rebut.
Sí, teníem un acord de tres anys però en el pressupost del 2013 hi vam renunciar, i la subvenció de la Generalitat és zero. Ho expliquem amb molt orgull perquè el més lògic és que una entitat com la nostra visqui de les quotes dels socis. Tornem a l'origen.
Van poder tancar sense pèrdues el concert del Camp Nou?
Sí, però no amb grans guanys, perquè muntar un concert allà té uns costos enormes i els hem pagat, evidentment. Però estem contents, perquè vam carregar bateries; treballar cantant per la independència és una manera fantàstica. I ara hi torneu...
Sí, avui seran al concert d'El Punt Avui a la Devesa de Girona. Quin valor pot tenir?
És molt important també; fixa't que el lema és Volem viure en llibertat i amb dignitat. I volem això: un país lliure de ciutadans dignes. Això depèn de la nostra gestió dels recursos públics.
El 14 de setembre del 2014 seria una bona data per a la consulta?
No ens correspon el calendari. Només diem que és urgent, necessària, i el 2014 és l'horitzó realista. Els polítics, assessorats pels experts, concretaran el dia.
El consell assessor veu una declaració unilateral com una opció. Òmnium n'és partidària?
Coincidim amb la majoria que el més desitjable és un referèndum, però és clar que una declaració d'independència del Parlament, el nostre representant legítim, és perfectament democràtica. Tampoc és descartable la declaració primer, i després el referèndum. Si hi ha una recomanació internacional, i no pot ser abans, per què no després?
Que Mas i Rajoy estiguin sota sospita de corrupció és bo?
La corrupció és criticable sigui on sigui. Com que estem en un procés de construcció volem un país on sigui difícil i castigada.
El cas Bárcenas ajuda en el pacte?
És difícil d'interpretar: n'hi ha que diuen que un adversari feble és millor, i d'altres, que tenir-lo ferit és perillós. Més que això, hem de pensar en la nostra força, que ve de ser molts i d'estar units.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.