Política

Proposen coronar amb estelades més de 400 cims com a preludi de la Diada

Un grup de joves impulsa ‘Estelades al cim' per fer una ascensió simultània el 8 de setembre amb l'objectiu de reivindicar les muntanyes en el mapa de les aspiracions pel dret a decidir

Asseguren que la iniciativa va sortir perquè van trobar a faltar les muntanyes en el recorregut de la Via Catalana

Coronar amb banderes estelades els cims de tota la geografia catalana és la iniciativa que un grup de joves està promovent pel proper diumenge 8 de setembre amb l'objectiu “d'escalfar motors” de cara a la Diada de l'Onze de Setembre. Dos dels impulsors del projecte “Estelades al cim”, Xavier Clotet i Oriol Ríos, han explicat que amb aquesta ascensió volen reivindicar les muntanyes en el mapa de les aspiracions pel dret a decidir a partir d'un tàndem que ja fa dècades que es mou: el sentiment de país i l'excursionisme.

Són un grup d'amics que els agrada anar a la muntanya, la majoria dels quals es van conèixer a la facultat de física, on ara s'estan doctorant. Tres són de Manresa i també hi ha representació, en l'anomenat col·lectiu Estelades al cim, d'altres pobles i ciutats de Catalunya, com Barcelona, Reus, Sant Llorenç Savall i Albesa. “La idea va sorgir quan estàvem d'excursió i debatíem sobre la situació actual de Catalunya”, recorda un dels impulsors, Oriol Ríos. “La Via Catalana passarà l'Onze de Setembre per tot el litoral català. I ho entenem perfectament. Però vam trobar a faltar en aquest mapa els cims més emblemàtics del país i totes les muntanyes del territori”, afirma Xavier Clotet. L'objectiu és “escalfar motors de cara a la Diada de l'Onze de Setembre i reivindicar l'estat propi i la independència de Catalunya”, ha reblat Ríos.

Aquests joves doctorands en física expliquen que, un cop es van engrescar amb la idea, van buscar si ja s'havien organitzat projectes similars i van trobar, per exemple, la iniciativa de “Som cims”, de l'entitat Som Països Catalans, que es va convocar pel cap de setmana de Sant Joan, en el marc de la Diada dels Països Catalans. “Hi havia idees semblants, però cap ascensió simultània amb vista a l'Onze de Setembre i vam decidir tirar endavant el projecte”, explica Ríos. A més, l'ascensió simultània ve motivada per la “unió de dos pilars profundament arrelats en la història de Catalunya: el sentiment de país i l'excursionisme”. Oriol Ríos ha recordat que els centres excursionistes i els orfeons anaven a la muntanya per fer “quallar les idees catalanistes”.

El Canigó, Sant Jeroni, Tossal Gros

Els organitzadors del projecte “Estelades al cim” han creat una pàgina web en la qual es fan les inscripcions. Clotet detalla que han proposat “una llista de més de 400 cims de tota la geografia del país i, per inscriure-s'hi, s'ha d'anar a la pàgina web esteladesalcim.cat i registrar-se on es vulgui pujar”. Els impulsors de la iniciativa destaquen que hi ha des dels cims més emblemàtics de Catalunya a muntanyes i puigs menys elevats; “el més important és que tothom hi pugui trobar el cim que més de gust li vingui pujar; el que més li agradi o el que sigui més proper a casa seva”. Per això, els organitzadors han contemplat la possibilitat “d'afegir més cims” a l'ascensió simultània si els participants en troben a faltar algun al mapa.

De moment, s'han apuntat més de 200 persones, repartides en 26 cims. El Canigó, Sant Jeroni, Pic de l'Infern, Puig de Gallicant i Tossal Gros són els cinc cims en què les inscripcions ja han fet el ple. “En el mapa indiquem si ja hi ha moltes persones registrades en un cim; la intenció és que, com més repartits estiguin els participants, millor, ja que no volem massificar cap muntanya”. També recomanen que les ascensions es facin en grup, tant per motius de seguretat com perquè el projecte vol erigir-se sobretot com una “jornada festiva, per compartir i per crear un sentiment de comunitat”, puntualitza Ríos.

Compartir el moment del cim

L'hora de referència per coronar els cims serà les 12 del migdia. “A la pàgina web ja està tot preparat; quan un grup s'inscriu, rep un correu electrònic amb una contrasenya perquè el diumenge 8 pugui publicar la fotografia del cim amb l'estelada al mapa de la web”, explica Clotet. Un altre dels moments especials que esperen amb il·lusió els organitzadors és quan, a través dels binocles, puguin distingir les estelades dels altres cims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.