Política

El bisbe de Girona defensa la necessitat d'una consulta

Francesc Pardo fa una reflexió sobre el futur de Catalunya al ‘Full Parroquial' de diumenge

Reclama que s'arribi a un consens sobre el full de ruta a seguir i aposta per un model no excloent

“És del tot necessari conèixer l'opinió real de tots o de la majoria de ciutadans de Catalunya.” Així de clar i contundent s'expressa el bisbe de Girona, Francesc Pardo, en l'article escrit al Full Parroquial que es distribuirà diumenge entre els feligresos. Sota el títol “Al servei del nostre poble. Festa i reflexió”, el cap de la diòcesi de Girona tracta en aquest article de la celebració de la Diada i fa un seguit de consideracions sobre el futur de Catalunya adduint que “una reflexió serena és imprescindible en moments de tanta complexitat com els que vivim”.

Si bé en la introducció Pardo diu que com a representant de l'Església “no li toca” oferir propostes polítiques explícites, immediatament després es pronuncia a favor de la convocatòria d'un referèndum adduint que “sense consulta, tothom es pot erigir en portaveu del poble”. Deixa, però, la porta oberta a la qüestió que s'hauria de sotmetre a consideració en la consulta. Així esmenta, “només com a exemples”, que el referèndum podria girar a l'entorn de la independència, de l'estat propi, de l'estat federat o de la possibilitat de continuar dins l'Estat espanyol “amb els canvis imprescindibles i necessaris per enfortir la nostra identitat d'una manera real i efectiva”. Pardo hi afegeix que qualsevol de les opcions “ha de poder ser explicada i valorada pels ciutadans”.

La informació, generosa

En aquest línia, el bisbe de Girona demana als polítics que facilitin als ciutadans prou informació per “conèixer les conseqüències polítiques, econòmiques i socials de la proposta o propostes” que es plantegin en la consulta, i també dels avantatges i els inconvenients o dificultats del procés. Destaca com n'és d'important saber els criteris que acompanyin la proposta en relació amb valors com ara la justícia, la solidaritat, la llibertat i la protecció de la vida.

El bisbe de Girona insta a “dialogar, fins a l'esgotament, amb totes les institucions per consensuar el full de ruta, per assegurar pacíficament el model de societat decidida pels ciutadans”. I subratlla que el model de societat no pot ser excloent. Així mateix, adverteix que “les objeccions legals no poden ser una excusa per refusar el diàleg”. “Les lleis es poden modificar pel bé dels ciutadans”, afirma.

El parer de l'Església

Reclama que, dins d'aquest procés, es tingui en compte l'opinió de l'Església. “L'Església, que és la institució més antiga de totes les que continuen vives del nostre país, ha de manifestar també la seva opinió i els seus valors. I ho ha de fer des del servei, no des de cap poder”. Conclou l'escrit amb un aforisme de sant Agustí: “Unitat en allò que és essencial, llibertat en allò que és opinable, i sempre caritat.”

De manera completament oposada a la consigna donada pel bisbe de Solsona, Pardo ha donat llibertat a les parròquies de la diòcesi –prop de 200– perquè decideixin si fan o no el repic de campanes l'Onze de Setembre.

L'any 2009, Pardo va prohibir la cessió dels locals parroquials per fer-hi consultes sobre la independència. I va al·legar que la consulta podia portar a una divisió de la comunitat parroquial.

El de Solsona, contrari al repic de campanes

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha demanat als rectors de la seva diòcesi que no permetin el repic de campanes l'Onze de Setembre a les 17.14 h coincidint amb l'inici de la Via Catalana. El bisbe entén que “no han de pretendre involucrar oficialment l'Església en la seva opció política” perquè les comunitats cristianes han d'estar “obertes a tots els fidels” i ser “respectuoses” amb totes les opcions, “evitant accions que divideixen”. “Tot i ser legítimes, no necessàriament han de ser compartides per tothom”, ha precisat en una carta enviada als rectors. Malgrat això, reconeix que només els mateixos rectors “en virtut de les seves competències” poden prendre les decisions que “considerin oportunes”. En la seva glossa de diumenge, el bisbe diu que, si bé la voluntat dels ciutadans de Catalunya està majoritàriament a favor de decidir el seu propi futur, hi ha un sector “important de la ciutadania” que no comparteix aquest projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Trump es reuneix amb Netanyahu en la seva residència de Mar-a-Lago

barcelona
estat espanyol

El jutge nega Sánchez la declaració per escrit al cas que afecta la dona

barcelona
estats unit

Trump descarta un debat amb Harris fins que no sigui la candidata oficial

barcelona
Política

Mor Joan Roca, exbatlle de Mollerussa

europa

Itàlia, primer país del G7 a nomenar de nou ambaixador a Síria

barcelona
Política

Trias s’acomiada de l’Ajuntament amb agraïments: “No us diré que us bombin”

Barcelona

L’Ajuntament reforçarà educació, llengua i la gestió de residus

GIRONA
política

Compte enrere per a la primera gran decisió d’ERC

barcelona
política

Tardà i altres dirigents demanen un consell nacional d’ERC per l’afer Maragall

barcelona