Política

Mas reivindica el referèndum en un article a ‘The New York Times'

El president explica que el rebuig de Madrid a les diferents propostes per avançar en l'autogovern ha provocat que la majoria de catalans sentin que l'única opció és la sobirania

Recorda que de les últimes eleccions va sortir un mandat per convocar una consulta

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat el dret a decidir de Catalunya en un article publicat aquest dimarts al diari nord-americà The New York Times.

En l'escrit, titulat Un referèndum per a Catalunya, Mas repassa les raons històriques, culturals i econòmiques per les quals els catalans demanen poder decidir el seu futur polític.

El president explica que, malgrat els avenços que es van produir després del final de la dictadura franquista, en els últims anys els catalans han vist frustrades les seves aspiracions a un millor autogovern amb sentències com la del TC sobre l'Estatut, del 2010, o el rebuig del govern espanyol a un pacte fiscal. “Hi ha molts més exemples que han portat els catalans a sentir que han esgotat tots els mitjans possibles per raonar i negociar amb madrid i que l'única opció que queda és buscar la sobirania”, assenyala.

En aquest sentit, indica que de les últimes eleccions en va sortir “un mandat per convocar un referèndum sobre el futur de Catalunya, al qual donen suport la majoria del nostre poble i dels partits polítics”.

El president recorda que països com el Canadà o el Regne Unit han garantit el dret a decidir d'una part del seu territori. En canvi, afegeix, l'Estat espanyol nega als catalans “aquest dret civil bàsic”, malgrat haver-hi cinc possibles vies per convocar una consulta d'acord amb la legislació espanyola. També assenyala que ha fet una crida al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per pactar un referèndum legal però que encara espera la seva resposta.

Mas subratlla que la voluntat dels catalans no és la d'aïllar-se, ja que són “profundament pro-Europa i no imaginem un futur fora de la Unió Europea” i “tampoc busquem fer cap mal a Espanya”, ja que són molts els llaços geogràfics, històrics i humans amb els pobles d'Espanya. “Volem ser germans d'Espanya, com a socis iguals. Això va més enllà dels diners o diferències culturals. Cerquem el dret a tenir més control sobre la nostra economia, els nostres polítics o els nostres serveis socials”, reclama el president.

Per això, insisteix en què la sortida d'aquest conflicte passa per les urnes. “La millor manera de resoldre qualsevol problema és eliminar-ne la causa”, assevera Mas. “A Europa, els conflictes es resolen democràticament, i això és tot el que demanem. Busquem justícia i igualtat per a la nostra societat diversa. Més del 17% dels la nostra població de 7,5 milions de persones van arribar des de l'estranger. Però estem units en la nostra crida perquè se'ns escolti a les urnes”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A EUROPA

Ucraïna afirma haver enfonsat un submarí rus a Crimea

BARCELONA
VENEÇUELA

Segona gran mobilització opositora contra la reelecció de Maduro

BARCELONA
REGNE UNIT

Creixen les protestes racistes a Anglaterra pels apunyalaments de Southport

BARCELONA
SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona