Mas reclama fermesa perquè el país tingui “forma d'estat”
El president torna a garantir que la consulta es farà l'any vinent i avisa que no s'apartarà “ni un mil·límetre” del full de ruta
El govern confia que la Via Catalana reforçarà el procés i ajudarà a internacionalitzar el conflicte
En la vigília d'una Diada que marcarà el procés sobiranista, Artur Mas va fer una crida a la fermesa dels catalans per assolir “forma d'estat”. La societat civil es mobilitza més que mai per la independència. Centenars de milers de persones s'enllaçaran aquesta tarda arreu del país. L'ANC busca “accelerar el procés” polític que es va desencadenar fa un any. La manifestació més revolucionària traçava aleshores el camí al govern i als partits. Ara, però, l'executiu ja ha tancat un calendari i avisa que no farà un gir brusc de volant. La data i la pregunta del referèndum es pactaran al desembre, repeteixen a la plaça de Sant Jaume.
“El full de ruta està traçat: dret a decidir, consulta, transició nacional i forma d'estat”, sentenciava Mas en el discurs de la Diada, convençut que “no ens n'hem d'apartar ni un mil·límetre”. Amb les regnes del procés i el propòsit que Mariano Rajoy estovi el rebuig al referèndum, el govern entoma la Via Catalana com una doble oportunitat. La primera és “reforçar” el pacte amb Oriol Junqueras perquè la consulta es faci el 2014. “El poble de Catalunya ha de ser consultat l'any vinent sobre el seu futur polític”, garantia un cop més el president, volent-se exhibir “ferm” en el “compromís”. La segona és que la cadena humana contribuirà a internacionalitzar el conflicte. La Generalitat busca espai als mitjans de comunicació internacionals. No és casual que el president publiqués ahir un article d'opinió a The New York Times en què reclamava un referèndum per a Catalunya. Les imatges de la Via Catalana, previsiblement espectaculars, brodaran el propòsit.
L'anomenada transició nacional, però, va començar tan sols fa un any. I el govern apel·la al “seny” perquè es faci “bé”. En contraposició al “fer via” que entona l'ANC per demanar celeritat, Mas planteja una “via catalana” fonamentada en els principis de “democràcia, diàleg, legalitat, civisme, esperit pacífic, àmplies majories” i “respecte” a les minories. Pel que vingui, Mas va fer una crida a “tenir present” la lliçó del 1714: “Ni la negació de totes les llibertats pot destruir un poble si aquest és ferm en la seva voluntat de ser”. També va recordar que el progrés nacional va de bracet amb el social: la Diada, diu, també és per reclamar un país just i pròsper.
D'ençà que la datació pel 2016 del pla B, el de les eleccions plebiscitàries, va provocar una tempesta política, Mas s'ha refermat en el 2014. Ahir va garantir que utilitzarà “tots els instruments democràtics i legals” perquè els catalans decideixin. En cas que l'Estat veti una votació “pactada” o “tolerada”, CDC ja preveu una proclamació unilateral d'independència si l'opció de l'estat propi guanya el plebiscit electoral.
LA FRASE
LA XIFRA
Tres nous impostos per al medi ambient
El govern prepara treus nous impostos mediambientals. El Consell Executiu va donar ahir llum verd a la memòria preliminar del futur avantprojecte de llei que els regularà. Es tracta d'un impost sobre les emissions contaminants que produeix l'aviació comercial, un altre sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica i un tercer sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera. L'executiu preveu recaptar uns 50 milions en total, tot i que, segons va remarcar el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, el principal objectiu dels tributs és la millora mediambiental i no l'augment dels ingressos.