Política

El Pertús

Més trams cap al nord

L'extrem nord de la cadena es va endinsar uns dos quilòmetres a la Catalunya del Nord

Els actes al Pertús els organitzaven conjuntament des de l'Alt Empordà i el Rosselló

La part festiva incloïa artistes d'una banda i l'altra

Quatre tramsvan ampliar la Via al nord del Pertús amb participants d'una banda i l'altra de l'Albera

Els vint-i-tres trams de la cadena humana que tenien a càrrec els coordinadors de l'ANC de la Jonquera es van ampliar en sentit nord amb quatre trams suplementaris sota la responsabilitat de la territorial nord-catalana de l'ANC, i es van superar així les expectatives dels organitzadors. La Via es va endinsar uns dos quilòmetres en territori nord-català amb prop de tres mil participants provinents d'una banda i l'altra de l'Albera. La cadena nord-catalana es va formar primer –a les 16.59 h, fent referència al Tractat dels Pirineus– i l'enllaç es va fer a la muga 722, al peu de les guinguetes on anys enrere els cossos de seguretat francesos i espanyols controlaven els passaports.

Jordi del Campo, un dels coordinadors jonquerencs, destacava ahir després de l'acte la bona col·laboració que havia imperat entre rossellonesos i altempordanesos durant les setmanes de preparació de l'acte. Tot i que inicialment es va patir per omplir alguns dels trams jonquerencs, Del Campo explicava que a finals d'agost –amb el retorn de vacances– en pocs dies s'hi havia apuntat molta gent i tot havia quedat cobert. Molts participants d'Osona que s'havien apuntat (uns 40 autocars van arribar ahir a la Jonquera) es van poder afegir d'aquesta manera als trams nord-catalans. El coordinador jonquerenc també va recalcar la bona disposició de tots els participants, que en tot moment es van avenir a desplaçar-se als llocs on se'ls havia demanat. Hervé Pi, responsable de l'ANC nord-catalana, també considerava l'acte un èxit: “Vam començar pensant que podríem arribar fins a la mairie del Pertús; després vam dir: «Potser arribarem a la gendarmeria», i finalment hem omplert dos quilòmetres, estem molt satisfets.” Entre 1.500 i 2.000 nord-catalans van participar, segons Hervé Pi, en l'esdeveniment d'ahir al Pertús.

A la carretera entre Perpinyà i el Pertús, uns rètols de le prefectura francesa indicaven que el pas estaria tancat ahir als cotxes per motius de fête catalane a la una del migdia. Tot i això, al Voló els gendarmes ahir preguntaven als conductors què anaven a fer el Pertús i, si responien que anaven a la Via Catalana, els deixaven passar. Al llarg del dia, i després de la cadena humana, en un escenari muntat al costat de l'antiga duana, van actuar artistes de cada banda de la frontera, entre els quals, els Mariners del Canigó, Carles Sarrat, Pascal Comelade i Enric Casasses, De Calaix i la coral Solstici. En aquest espai també van tenir lloc actuacions castelleres i un correfoc a final de la tarda. Al costat de l'escenari una pantalla gegant permetia seguir el que passava a la resta del territori. A les 17.35 h, a l'escenari del Pertús va tenir lloc un dels tres parlaments nacionals, a càrrec de Xavier Rubert de Ventós, que va fer referència precisament a aquest lloc on s'ajunten mans per construir una identitat comuna.

Venint de Perpinyà,
a la carretera uns rètols de la prefectura indicaven que el trànsit estaria tallat a causa d'una fête catalane, però els gendarmes deixaven passar els conductors que anaven a la Via i no a fer compres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
REGNE UNIT

Tsunami laborista i desfeta històrica conservadora

BARCELONA
Pere Garriga i Solà
Alcalde d’Arbúcies (Entesa per Arbúcies)

“Treballem amb molta transparència i coherència”

Arbúcies

Pengen una pancarta amb el lema ’No Surrender’ a la plaça d’Amer

AMER
POLÍTICA

Sánchez oferirà a ERC el consorci tributari que permet l’Estatut

barcelona
crisi migratòria

El PP demana desplegar l’exèrcit per frenar l'arribada d'immigrants

barcelona
Figueres

ERC vol que Junts reconegui les aportacions del govern anterior

Figueres

Blanes defineix els principals reptes en el Pla d’Actuació Municipal

BLANES
guerra a europa

Michel avisa Orbán que no pot dialogar amb Rússia en nom de la UE

barcelona

Paneque dona suport al Front Popular en un acte a la Catalunya del Nord

COTLLIURE