Política

Amb el fre posat

La majoria de grans prioritats que tenia marcades el govern de CiU i PSC a Santa Coloma de Farners estan paralitzades perquè depenen de la disponibilitat pressupostària d'altres administracions

Pel PSC, el més important és que es dóna un govern estable a l'Ajuntament, que encapçala Antoni Solà (CiU) des de l'any 1995

Els reptes que veia prioritarisel govern de CiU i PSC topen amb la crisi econòmica

En una entrevista poc després de les eleccions municipals del 2011, l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà (CiU), marcava com a prioritats reduir la taxa d'atur i aconseguir el nou centre d'assistència primària. Llavors, ell estava segur que es materialitzaria. Era un dels pilars del programa de CiU, però al cap de dos anys veu clar que no forma part de l'horitzó immediat. La crisi que –segons argumenten en l'equip de govern– ningú preveia que hauria de durar tant, ha tancat del tot l'aixeta dels grans projectes que s'havien plantejat en l'administració.I si no hi ha subvencions, els projectes queden aturats. Una de les coses de què està satisfet l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, és que el municipi, a diferència de molts altres, no es va endeutar més del que podia assumir durant els anys de benestar general. La prudència ha marcat moltes actuacions (l'oposició, segons com, prefereix parlar de lentitud). CiU i PSC van encetar el mandat amb inauguracions de grans projectes que es van veure culminats, precisament en l'inici del nou curs de les municipals. Una part dels deures fets, per tant, ja venia d'abans. La ciutat s'ha dotat d'equipaments culturals envejables i, finalment, té un polígon industrial que, per la conjuntura actual, costa d'arrencar.

Els reptes que es marcava l'equip de govern com a prioritaris per als propers quatre anys, però, ja són tota una altra cosa. La majoria van lligats a la disponibilitat pressupostària de les grans administracions, que han tancat l'aixeta del finançament. La Generalitat i el govern estatal han posat el fre de mà en les inversions, que es miren amb comptagotes i, de retruc, això fa que l'Ajuntament els hagi congelat, al menys de moment. “Si no hi ha subvencions no ens podem arriscar”, explica l'alcalde, que ja ha arribat a la meitat del cinquè mandat al capdavant de l'Ajuntament.

LES XIFRES

915
Persones
són les registrades a l'atur el 2012 a Santa Coloma de Farners, una població 12.448 persones.
18
Anys,
és el temps que fa que Antoni Solà (CiU) ocupa l'alcaldia del municipi.
3,37%
És la reducció
de l'endeutament que hi ha hagut entre el 2011 i el 2012 al municipi de Santa Coloma.

QUÈ FALTA PER FER

La manca de pressupost de la Generalitat ha paralitzat el projecte.

El no a la MAT, prioritat per al programa del PSC

En molts punts, els programes de CiU i PSC eren coincidents. El PSC, a més, tenia entre les seves prioritats l'oposició a la línia de Molt Alta Tensió (MAT). En aquest punt hi coincideix CiU, tot i que no ho tenia explicitat al programa, i en l'últim ple es va donar compte del recurs d'alçada interposat per l'Ajuntament contra la resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines, amb relació al brancal de la MAT que va de Sentmenat a Bescanó. Com altres temes, però, que es faci o no tampoc no depèn de la voluntat de l'Ajuntament. L'alcalde ha estat especialment contundent en les seves declaracions contra l'impacte de la MAT al territori.

N.F.

PROGRAMA ELECTORAL

Nou centre d'atenció primària (CAP).

QUÈ HAN FET

Els terrenys per a la construcció estan cedits des del 2010. Concretament, la cessió es va fer en un ple del mes de març.

Et donarem la lluna

No sé qui redacta els programes electorals, però estaria bé que toquessin de peus a terra, és clar que, de fet, la gent probablement ni els llegeix. Tothom té més o menys assumit que els polítics en campanya prometen l'oro i el moro però que després fan el que poden i volen. El programa electoral de CiU, en aquest sentit, també prometia grans projectes. I ara resulta que no es poden fer perquè tot estava vinculat a la disponibilitat pressupostària de la Generalitat. Llavors, per què es van comprometre en un programa amb unes prioritats que estan fora del seu abast? I això no passa només a Santa Coloma, és un element comú en molts pobles. Segurament, els polítics que prometien grans projectes en els seus programes ja eren conscients que part dels punts eren de molt difícil execució. En una entrevista a aquest diari poc abans de les eleccions del 2011, Solà admetia que es farien “polítiques austeres i de contenció per continuar tenint l'Ajuntament sanejat”. Aquesta és una promesa que ha mantingut. Pel PSC, el més important d'aquests dos anys ha estat mantenir el pacte de govern. Això no estava en cap programa, però també es compleix.

N.F.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.