Política

El Consell de Ministres aprova els pressupostos per al 2014 i la reforma de les pensions

El quadre macroeconòmic inclou un augment de dues dècimes, fins al 0,7%, en les previsions de creixement

El consell de ministres aprova aquest divendres el projecte de Llei de pressupostos per a l'any 2014, que segons va anunciar el president espanyol, Mariano Rajoy, incorporà un augment de dues dècimes (del 0,5% al 0,7%) la previsió de creixement. Recollirà també la congelació dels salaris dels funcionaris, anunciada aquest dijous per Hisenda en un comunicat on apunta que els treballadors públics “mantindran les seves retribucions al 2014”. El consell aprova, a més, la nova Llei de pensions que estableix un increment mínim anual del 0,25% però les deslliga de l'IPC.

Rajoy ja va anunciat dimarts des del Senat que els pressupostos de l'Estat reflecteixen aquest increment “prudent” de les previsions de creixement i, en conseqüència, augmentaran les partides destinades a les beques, investigació, cultura i esports.

Els pressupostos arribaran al Congrés dels Diputats dilluns 30. Serà la tradicional fotografia entre el ministre Cristóbal Montoro, i el president del Senat, Jesús Posada, seguida d'una roda de premsa del titular d'Hisenda on desgranarà els detalls dels seus comptes. Posteriorment es debatran en comissió i després en ple i han de quedar aprovats abans del 31 de desembre.

Malgrat l'augment en les previsions, els pressupostos mantenen congelat un any més els salaris dels funcionaris al 2014. Serà el quart any consecutiu. El Ministeri d'Hisenda ho ha fet públic en un comunicat on anuncia que els treballadors públics “mantindran les seves retribucions”. També queda congelada l'oferta d'ocupació pública -tret d'una reposició del 10% en educació, sanitat i forces i cossos de seguretat, Justícia i Exteriors-.

En canvi, i tal com també va anunciar Rajoy des del Senat, els pressupostos no prorroguen la retallada de sou, de manera que els treballadors públics cobraran les pagues extraordinàries corresponents al que queda del 2013 i les del 2014.

Segons el govern espanyol, el quadre macroeconòmic també recull que la inflació del 2013 se situarà finalment a l'1%, mentre que la reducció de la prima de risc implica un estalvi de 5.000 milions aquest mateix any.

Reforma de les pensions

El consell de ministres també aprovarà la polèmica reforma de les pensions que, segons l'executiu espanyol, ha de permetre “garantir” aquesta prestació en el futur, mentre que l'oposició assegura que és una retallada d'entre el 14 i el 28% del poder adquisitiu dels jubilats en 15 anys.

La reforma introdueix un nou índex de revalorització que suma altres variables a la de l'IPC. Rajoy va assegurar que la reforma -que implica un estalvi de 33.000 milions d'euros- permet “no abaixar-les ni congelar-les” i “augmentar-les quan hi hagi més recaptació”.

La reforma implica que les pensions augmentaran com a mínim un 0,25% anual, i com a màxim el que marqui l'IPC més el 025%. El nou sistema tindrà en compte no només l'IPC, sinó també els ingressos i despeses del sistema.

La reforma també ha estat rebutjada aquest dimecres pel Consell Econòmic i Social (CES), un òrgan on estan representats el govern espanyol, els sindicats, la patronal i el tercer sector. En una votació s'ha imposat un text que demana “reconsiderar” la formula de revalorització perquè pot suposar una pèrdua del poder adquisitiu per als jubilats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.