Política

Clam per la “dignitat” en la Diada del País Valencià

Els actes institucionals i folklòrics organitzats per la Generalitat contrasten amb el to reivindicatiu de grups, partits i entitats progressistes i nacionalistes

Fabra demana un nou finançament

Milers de valencians van sortir ahir al carrer convocats per la Comissió 9 d'Octubre amb l'objectiu de deixar palesa la posició reivindicativa dels grups i organitzacions de sensibilitat progressista i nacionalista. La tradicional manifestació de la Diada del País Valencià va criticar, per veu dels seus representants, l'actitud submisa del president valencià, Alberto Fabra, davant el govern espanyol. I, sota el lema País Valencià, dignitat, la comissió el va instar a fer una defensa “digna” dels interessos dels valencians. En un dels punts del manifest subscrit pels partits, sindicats, grups, associacions i entitats que hi participen es reclamava que “deixe de fer genuflexions davant Madrid i defense d'una vegada per totes els interessos dels valencians”.

Els convocants van destacar les cinc qüestions que consideren que haurien de ser les principals reivindicacions del govern valencià, entre les quals hi ha un finançament just, la connexió d'alta velocitat entre Castelló i Tarragona, la fi de la “censura” de TV3, el respecte a la llengua i la cultura dels valencians i una política social i econòmica que ajude a sortir de la crisi “en lloc d'agreujar encara més les seues conseqüències”.

Compartir carrer

No cal afegir, però, que, com en cada convocatòria de semblants característiques, també en aquesta ocasió la llengua i la cultura valenciana es van donar cita en la manifestació, que va compartir carrers de València ciutat amb una activitat festiva d'entrada de moros i cristians organitzada per l'Ajuntament presidit per Rita Barberà.

Una vegada més, la Diada del País Valencià esdevenia una celebració bipolar entre els actes institucionals i els organitzats per la Comissió 9 d'Octubre. D'aquesta manera, el conjunt de les comarques valencianes, va tancar un reguitzell de propostes escampades arreu dels pobles, viles i ciutats, on es van barrejar concerts, manifestos i actes lúdics en bona part de localitats, algunes de les quals van donar acollida a la flama del Correllengua i van aprofitar per fer els sopars Estellés en homenatge al poeta de Burjassot. També es van viure diversos lliuraments de premis, reconeixements i guardons, entre els quals cal destacar el premi Miquel Grau, en record al militant comunista assassinat a Alacant l'any 1979 i que en aquesta ocasió ha recaigut en el periodista Pere Miquel Campos.

Crida de Fabra

Al matí, en l'acte institucional, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, havia reivindicat un millor finançament i va diferenciar entre “els que dialoguen amb la voluntat de negociar “ i “els que utilitzen l'amenaça per desestabilitzar Espanya”, en una clara al·lusió al govern de Catalunya. Seguint el fil, el president valencià es va queixar, a més, que tots els territoris tenen “els mateixos drets i obligacions”, però que “no tots som tractats de la mateixa manera”. Fabra va proclamar que els valencians: “som espanyols amb vocació autonòmica i tradició constitucional”. El cap del Consell va puntualitzar, però, que hi ha altres senyes d'identitat a reivindicar, com ara l'aigua, el corredor mediterrani i les inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona
judicial

El Suprem tira d’artilleria pesada i fa el primer pas per recórrer l’amnistia al TC

barcelona
política

L’Audiència pregunta sobre l’amnistia als imputats del jutjat 13 o la consulta a Europa i al TC

barcelona

L’Audiència amnistia l’única activista condemnada pel tall del tren

girona