Política

Xifres contra el sentiment

El Ministeri de Foment s'esforça a negar el greuge i ven els 1.403 milions com un premi inversor

Rajoy exigeix obediència a la llei i incompleix el 18% estatutari

Mentre Génova, 13 i els barons territorials del PP disfrutaven de la barra lliure per atacar la líder catalana Alícia Sánchez-Camacho per haver plantejat un finançament “singular”, a Extremadura el seu president, el popular José Antonio Monago, aprovava més deduccions fiscals en l'IRPF i el xec nadó, i Madrid, la comunitat que presideix el popular Ignacio González, acusava La Moncloa de robar els madrilenys. “En cinema jo recomanaria a Cristóbal Montoro que vagi a veure La comunidad i Atraco a las tres”, va etzibar amb el particular sentit de l'humor del quilòmetre zero el conseller de Sanitat de Madrid, Javier Fernández Lasquetty. Ni Monago ni Lasquetty han rebut la més mínima amonestació de Génova, 13 –territori De Cospedal– ni de La Moncloa, però els dos estirabots són un símptoma del descontrol viscut a les files del PP i que el Ministeri d'Hisenda –responsable de quadrar els comptes– i el de Foment –el braç inversor– ha de capejar en la confecció del pressupost del 2014, que no compleix el 18% d'inversió que fixa l'Estatut en la disposició tercera.

En la particular operació Catalunya dissenyada des de La Moncloa, l'aposta per la passivitat s'amanirà a partir d'ara amb un major esforç explicatiu dels pressupostos, segons admet un portaveu del Ministeri de Foment que pilota Ana Pastor, una ministra molt pròxima a Rajoy. I la pedagogia se centra a maximitzar la recepció dels 1.403 milions que el pressupost ha reservat a Catalunya, un 9,6% i lluny del 18% que dicta l'Estatut. “Sens dubte que 1.403 milions ben invertits contribuiran a la competitivitat de l'economia catalana i espanyola”, assegura Pastor en l'avenç de la idea força que ara s'entregarà a predicar a Catalunya.

D'acord amb les dades del ministeri, Foment ha executat 1.323 milions el 2012, 1.220 milions el 2013 i espera fer el mateix amb els 1.403 del 2014. Un portaveu de Foment, però, fa notar l'enuig amb l'etern desencís català: “És que des de Catalunya quan no t'agafen la variació d'inversió d'un any a l'altre, t'agafen la variació d'inversió executada, i quan no és això t'agafen l'estoc de capital perquè així es descompta la inversió executada.... I això que és l'única comunitat que té les seves quatre capitals unides per TGV, l'única!”. Habituat a marcar de prop Pastor, el portaveu adjunt del grup socialista al Congrés, Francesc Vallès, no compra el favoritisme ministerial. “S'omplen la boca amb Catalunya però a l'hora de la veritat l'arraconen cada dia més, estan obligats per la disposició a complir el 18% i la inversió cau fins al 9% amb Rajoy com abans amb Aznar”. A l'hora de combatre el sentiment amb les xifres, curiosament, l'exigència de Rajoy de “complir les lleis” obvia un any més el compliment de l'Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Isabel Perelló promet el càrrec com a presidenta del CGPJ i del Suprem

barcelona
guerra a gaza

Els EUA presenten càrrecs contra els principals líders de Hamàs

barcelona

Antifrau obre expedient a l’Ajuntament per falta de transparència

SANT FELIU DE GUÍXOLS
guerra a europa

Dimiteix el ministre d’Afers Estrangers ucraïnès

barcelona
guerra a europa

Almenys sis morts en un atac aeri rus contra Lviv, a la frontera amb Polònia

barcelona
Carles Motas López
Alcalde de Sant Feliu de Guíxols (Tots per Sant Feliu)

“Volem col·laborar amb qui ho vol. Si no, l’esforç és limitat”

Sant Feliu de Guíxols
Àfrica

Algèria vota en uns comicis encarrilats

Beirut
estats units

Trump es declararà no culpable de la nova acusació per l’assalt del Capitoli

barcelona
turquia

Turquia confirma el seu interès a formar part del grup BRICS de Rússia i la Xina

barcelona