Política

pressupost

La inversió de la Generalitat a Girona cau un 75% el 2014

El pressupost preveu només 41,7 milions en l'apartat comarcalitzat, als quals cal afegir-ne set més per a l'hospital d'Olot

Cinc comarques gironines, entre les deu amb menys inversió per càpita del país

El pressupost de la Generalitat per al 2014 preveu la inversió més baixa a les comarques gironines dels últims anys. Respecte al 2012 –l'últim pressupost presentat–, la davallada és d'un 75%: s'ha passat de rebre 191 milions d'euros a no arribar als 49. De fet, si només es té en compte l'apartat de partides comarcalitzades, la suma és de 41,7 milions, però des de Salut i l'Ajuntament d'Olot s'ha avisat que cal comptar també set milions per al nou hospital de la ciutat, inclosos en una partida generalista. El descens del pressupost a la demarcació fa que cinc comarques gironines –el Pla de l'Estany, l'Alt Empordà, la Selva, el Baix Empordà i el Gironès– no arribin ni a 50 euros d'inversió per càpita –menys de la meitat que la mitjana nacional, de 112 euros– i se situïn entre les deu amb menys inversió del país.

Alt Empordà

El pressupost hi preveu una inversió de gairebé 6,4 milions, molt lluny dels 50,5 de fa dos anys –llavors s'hi incloïen 41,1 milions per a la millora de la C-31 entre Verges i Torroella de Fluvià.

La partida principal per al 2014 és una mica més d'un milió d'euros per a la construcció de dues línies d'infantil i primària de l'escola Montserrat Vayreda de Roses, una obra llargament reivindicada a la ciutat. L'escola està en barracons des de fa vuit anys.

També destaca el cas del centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres, acabat fa gairebé tres anys, però que no s'ha obert perquè no hi havia pressupost per equipar-lo: el 2014 finalment s'hi destinaran 918.000 euros, dels quals 687.000 seran per a equipaments.

També s'endú uns 940.000 euros, en diferents partides de l'Incasòl, la Closa del Llop a l'Escala.

Baix Empordà

El pressupost xifra la inversió al Baix Empordà per a l'any que ve en 6,5 milions, gairebé una desena part dels 64 que s'hi van dedicar el 2012 –llavors 41 milions se'ls va endur la variant de Verges.

En realitat, a més, la inversió serà un xic menor. S'ha previst una partida de gairebé 1,5 milions d'euros per al nou punt bus de Torroella, que s'acaba de posar a licitació per 620.000 euros. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat, expliquen que hi ha hagut un error en la confecció del pressupost, que es corregirà durant el debat parlamentari i que els 872.000 euros que sobren es destinaran a altres inversions a les comarques gironines.

D'altra banda, destaquen dues partides a Palamós per comprar terrenys a l'espai natural protegit de Cap Roig-Castell: 940.000 euros per a Mas Canyet i 721.000 per a platja Castells. També hi ha una partida de mig milió per al polígon industrial de Vall-llobrega.

Cerdanya

Repeteix com la comarca amb més inversió per càpita. S'hi invertiran gairebé 2,9 milions, quantitat que suposa una mitjana per habitant –comptant també la part lleidatana– de 157 euros.

Si fa dos anys el gros de la inversió –15 dels 15,7 milions que s'hi van destinar– va ser per a l'hospital transfronterer, ara aquest equipament s'endú gairebé mig milió, i la majoria de diners són per a l'estació d'esquí de la Molina, amb una mica més de dos milions d'euros. Destaquen 800.000 euros per a edificis de neu artificial i 640.000 per a material de remuntadors.

Garrotxa

Es preveu una inversió de 4,4 milions en l'apartat comarcalitzat –lluny dels 31,1 del 2012–, però hi cal afegir set milions que hi ha en un apartat genèric per a l'hospital d'Olot, que ara es podrà equipar i es preveu que obri al juliol.

Quant als 4,4 milions desglossats, destaca una partida d'1,3 milions, que ha de permetre també desencallar el parc de bombers d'Olot, que està aturat per falta d'inversió.

Una de les tres partides és per a l'N-141-e, la coneguda com la “carretera de la vergonya”: 407.000 euros per les obres a les Planes.

Per acabar, cal destacar els 320.000 euros destinats a desencallar el polígon industrial del Pla de Llongafollia de Sant Feliu de Pallerols.

Gironès

Té una lleugera caiguda de la inversió –que ja va ser baixa fa dos anys–, ja que es passa de 10,7 milions a gairebé 9,1.

Destaquen 1,5 milions per a la rehabilitació de la residència Puig d'en Roca de Girona –que ja va tenir una partida d'un milió el 2012– i un milió per a crear un edifici nou o remodelar l'existent de la Fundació d'Investigació Biomèdica de Girona. Des de Salut aclareixen que encara no hi ha el projecte redactat i que, com que es tracta d'un projecte amb finançament Feder, cal comptar amb un milió més d'Europa.

L'hospital Josep Trueta s'endú gairebé 1,5 milions en diverses partides, sobretot de l'ICO –hi ha gairebé 700.000 euros per pagar el tercer accelerador de radioteràpia, ja en funcionament– i de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge. També hi ha una partida de mig milió per a obres del parc hospitalari Martí i Julià de Salt. Destaquen, a més, partides per pagar obres ja fetes o en marxa com ara la de l'escola Pericot, estrenada al setembre i a la qual es destinen 846.000 euros, i l'institut Sobrequés, on les obres estan en marxa i l'any 2014 s'hi invertiran 419.000 euros.

Al Gironès també hi ha una partida per a “la carretera de la vergonya”: 407.000 euros a Bescanó.

Pla de l'Estany

Repeteix com la comarca amb menys inversió, tot i que puja un xic: dels 900.000 euros del 2012 a 1,3 milions. Tot i això, torna a ser la comarca amb menys inversió per càpita. La partida més destacada són els 448.000 euros per a l'escola Alzina Reclamadora de Fontcoberta, en què es van aturar les obres d'ampliació al juliol.

Ripollès

La Generalitat hi destinarà 2,6 milions, mig milió més que fa dos anys. La majoria es destinarà a la vall de Núria, que suma una inversió d'1,7 milions en dotze partides. Destaca mig milió per a edificis de neu artificial a Queralbs i mig milió més per al mateix a Ribes.

Selva

El pressupost hi preveu una inversió de 8,4 milions, gairebé la meitat respecte als 15,6 del 2012.

La partida principal són 2,5 milions per a l'escola Sa Forcanera de Blanes, llargament reivindicada i que finalment es va posar a licitació al juliol per 5,6 milions. També destaquen 1,4 milions per a l'ampliació i remodelació de l'estació depuradora d'aigües residuals d'Anglès i mig milió per a millores d'impacte ambiental que es faran l'any que ve al tram Vic-Caldes de l'eix transversal. Finalment, també hi ha una partida de 420.000 euros a Anglès per a la “carretera de la vergonya”, per a la qual en conjunt el pressupost del 2014 preveu una mica més d'1,2 milions dels 1,7 pels quals s'han posat a licitació les obres.

Reaccions polítiques

El delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, argumenta que es tracta d'un pressupost amb “poca inversió”, però no només a la demarcació de Girona, sinó al conjunt de Catalunya, perquè “el 70% se l'enduen les polítiques, d'educació i de sanitat”. En declaracions a TV Girona, Eudald Casadesús ha defensat que es tracta d'un “pressupost social i ajustat al moment actual”.

Per contra, des del PSC gironí s'ha acusat la Generalitat de “maltractar” les comarques gironines en els comptes –“som davant la pitjor inversió des de l'any 2003”– i li han reclamat que executi els projectes que va engegar el govern tripartit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.