Tortosa homenatja les víctimes dels bombardejos
El museu mostra fotografies, objectes i testimonis que recorden els més de 70 atacs aeris durant la Guerra Civil
La importància de la batalla de l'Ebre ha eclipsat altres capítols destacats de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre, com és el cas dels bombardejos sobre Tortosa, que va quedar devastada. Entre el 23 de febrer del 1937 i el 30 de desembre del 1938, Tortosa va ser víctima de 77 atacs aeris, que van deixar un balanç de 92 morts i desenes de ferits. Durant nou mesos va ser front de guerra, per la qual cosa les autoritats militars republicanes van ordenar l'evacuació total de la ciutat el 12 d'abril del 1938. Tot això es recorda en l'exposició Sota un núvol de pols groga. Tortosa bombardejada 1937-1939, que fins al 26 de gener es pot visitar a la sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa i per la qual ja han passat més de 1.300 persones. “Volem explicar què va ocórrer a la rereguarda, que Catalunya conegui la destrucció que va viure Tortosa, i ara és un bon moment per fer-ho perquè encara queden testimonis en primera persona per contar-ho”, assenyala el comissari de l'exposició, Toni Royo.
La mostra comença amb una cita del corresponsal de guerra i premi Nobel Ernest Hemingway del 15 d'abril del 1938, quan Tortosa va ser objecte de 20 atacs aeris que van deixar caure 20 tones de bombes. És la cita que dóna títol a l'exposició i que retrata la duresa de l'atac franquista sobre una ciutat que ja havia estat evacuada. “Volien eliminar l'exèrcit republicà, que estava en retirada”, diu Royo. Fotografies, mapes, estris dels soldats, material bèl·lic i un audiovisual amb testimonis formen l'exposició, amb material cedit per la Biblioteca Nacional de España, la Biblioteca de Catalunya, l'Associació la Trinxera de Corbera d'Ebre i col·leccions de particulars. L'exposició s'estructura en tres àmbits: la vida sota les bombes, la vida a les muntanyes i la reconstrucció. La mostra recorda també que l'Ajuntament es va traslladar al Perelló i l'Ebre va separar els dos exèrcits: el republicà, al marge esquerre, i el franquista, a la dreta (a Ferreries). Cada diumenge de novembre (al matí) el comissari de l'exposició ofereix visites guiades de la mostra. “La gent gran ens ho agraeix, és un episodi que no està tancat”, conclou Royo.
LA XIFRA
Testimonis dels xiquets i xiquetes
L'audiovisual és un dels eixos principals de l'exposició. Recull els testimonis dels xiquets i xiquetes que ho van viure: s'amagaven als refugis i van deixar els jocs i l'escola per marxar a viure a les muntanyes. “20.000 habitants del nucli històric van ser evacuats, va ser dramàtic”, explica Royo. “La gent s'amagava perquè els avions no els veiessin”, diu Joan Alegria, que tenia 11 anys durant els bombardejos. L'exposició es traslladarà a Barcelona el 2014. D'altra banda, el Museu de Tortosa oferirà dijous que ve una conferència sobre la batalla de l'Ebre i el 23 de gener, una taula redona sobre els bombardejos.