Política

L'ACM vol aplegar 1.200 municipis de l'Estat per portar al TC la reforma local espanyola

Buch creu que els ajuntaments amb alcalde socialista no s'oposaran a cedir locals per a la consulta

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha avançat aquest dimarts que volen portar al TC la Llei de Bases del Règim Local espanyola. Buch ha detallat que s'utilitzarà un mecanisme encara inèdit en democràcia que suposa aplegar uns 1.200 municipis de l'Estat (1/7 del total) que representin uns 7 milions d'habitants (1/6 part del total). “L'ACM prem el botó avui per acabar d'estudiar la norma i anar a buscar col·laboracions a la resta de l'Estat per fer front a aquesta norma que ataca els drets dels ciutadans”, ha afirmat el president de l'ACM. Paral·lelament, Buch creu que els ajuntaments catalans amb alcalde socialista no s'oposaran a cedir locals per a la consulta.

“Els ajuntaments som els que col·laborem en qualsevol elecció i una consulta no deixa de ser escoltar el poble”, ha reflexionat el president de l'ACM i alcalde convergent de Premià de Mar (Maresme). “Per mi és implantejable que algú digui que no vol exercir la democràcia. A nivell local no hi hauria d'haver cap problema perquè no conec cap alcalde que no vulgui escoltar la gent del seu poble”, ha insistit Buch, que també s'ha mostrat convençut que la consulta se celebrarà l'any 2014. Sobre un possible ajornament, el president de l'Associació Catalana de Municipis no s'ha volgut pronunciar però ha descartat la idoneïtat de fer coincidir el referèndum amb les municipals del 2015.

Pel que fa a la reforma local espanyola, Buch l'ha titllat d'autèntic “cop d'Estat” als ajuntaments i una retallada encoberta dels serveis socials a les famílies més vulnerables en municipis de menys de 20.000 habitants, una prestació que passaria a mans de les Diputacions. “Darrera la llei hi ha una retallada de serveis socials als ciutadans que estem facilitant els ajuntaments, afrontant nosaltres econòmicament la despesa i que ara l'Estat ens prohibirà gastar-ho”, ha lamentat el president de l'ACM. “En la precària situació de moltes famílies no ens podem plantejar de deixar de prestar segons quins serveis”, ha puntualitzat Buch, que ha avançat que aquests serveis acabaran privatitzats a mans de grans empreses.

“No crec que les diputacions obrin oficines locals de prestació de serveis a cada municipi i acabaran privatitzant els serveis bàsics d'atenció a les famílies més vulnerables que no arriben a finals de mes”, ha aventurat el president de l'ACM, que no s'ha volgut pronunciar encara sobre la possible privatització de les depuradores, que tants maldecaps ha comportat a molts municipis i als seus alcaldes. “A dia d'avui no tenim cap proposta del Govern i hem demanat al conseller que ens expliqui si és veritat i el camí a seguir”, ha assenyalat Buch, que considera però “complicat” que la Generalitat recuperi totes les concessions de les depuradores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona
tribunals

Rebutgen amnistiar possibles delictes vinculats a subvencions de la Diputació de Barcelona

barcelona
europa

Bulgària s’encamina a les setenes eleccions generals en tres anys i mig

barcelona
europa

Alerta màxima a Grècia per un “possible atemptat” a un objectiu israelià

barcelona
política

El jutge que imputa traïció a Puigdemont rebutja apartar-se del cas

barcelona
japó

La borsa de Tòquio s’ensorra un 12,4% i arrossega els mercats

barcelona