Política

Rajoy, impassible

El president espanyol no descarta veure's amb Mas però l'avisa que perdrà el temps si només vol parlar de fer la consulta

La Generalitat està convençuda que l'enrocament de La Moncloa “no és sostenible en el temps”

“Reunir-nos? Per a què? Tot el que ens havíem de dir ja ens ho hem dit.” A Mariano Rajoy no li va caure gens bé que Artur Mas anunciés durant l'entrevista a TV3 que un cop conegudes la pregunta i la data el següent pas serà demanar veure's amb el president espanyol per plantejar-li formalment la petició. A La Moncloa no interessa la publicitat que comporta una visita del president, amb el benentès que consideren que només serveix per alimentar el “victimisme” del cap de la Generalitat. Però, tot i mostrar-se impassible, Rajoy no tancava la porta a la trobada: “Ja ho veurem, ja ho veurem”, insistia ahir en converses informals durant una trobada amb la premsa, en què va procurar deixar constància que ara com ara els moviments que se succeeixen a Catalunya li provoquen més fatiga que neguit.

“No em mouré de la meva posició de dijous”, insistia en al·lusió a una declaració institucional feta a La Moncloa i per la qual s'emfasitzava el cop de porta a qualsevol possibilitat de negociar la consulta. A partir d'aquí, voltes i voltes sobre el mateix: “No insisteixin, la meva negativa no admet interpretacions, ni aconseguiran arrencar-me cap matís.” Fixada una posició que reiterava que és inamovible, Rajoy recupera ara el seu posat desmenjat i no dissimula que discutir de “l'embolic” sobiranista l'esgota: “L'assumpte català acabarà bé, sempre acaba bé...”, afegia davant la insistència de la premsa per esgarrapar si l'executiu espanyol té un pla B articulat més enllà de la persistència en el no a una consulta i en el fet que si es materialitza la convocatòria aniran al Tribunal Constitucional.

Després de conèixer-se l'acord de les forces del Parlament, el primer pas de Rajoy ha estat el de forjar aliats per plantar-se davant la petició que els grups traslladaran al Congrés. Ho portava treballat des de feia temps. I la prova és que, malgrat que l'acord català va arribar per sorpresa, el discurs del PSOE va ser calcat al del PP. Però del que es vanta La Moncloa és del fet d'haver arrossegat el PSC a la seva tesi. De fet, per consensuar la posició, Navarro ha mantingut contactes al més alt nivell entre col·laboradors de Rajoy.

El PSC, “afilerat”

“És molt important que estiguin en l'acord, ens dóna més força”, se sentenciava. Fins fa unes setmanes, el dret a decidir dels de Navarro era vist com un element distorsionador pels de Pérez Rubalcaba, mentre que pels del PP era el millor pretext per, de tant en tant, posar el dit a l'ull a la direcció del PSOE. Ara, però, uns i altres veuen els del PSC absolutament afilerats en el rebuig frontal a la consulta que Rajoy i Rubalcaba han volgut expressar amb contundència per contrarestar la foto de la unitat dels grups catalans.

Mentrestant, la Generalitat està convençuda que l'enrocament de Rajoy “no és sostenible en el temps”. Per això, tot i l'escassa predisposició de La Moncloa a obrir un diàleg real, l'executiu de Mas sosté que aquesta actitud ha de canviar, tenint en compte que la consulta és inevitable. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va demanar al president espanyol que distingeixi la reclamació d'exercir el dret a decidir de la voluntat d'una majoria de pronunciar-se a favor de la independència. “No poden dir que no al fet que la gent voti”, va apuntar.

El gabinet de Mas juga, precisament, la carta del vet a les urnes per la dificultat discursiva que suposa per a un president electe rebutjar una acció de radicalitat democràtica. La reivindicació independentista, per tant, passa a un segon pla per a l'executiu, almenys pel que fa al discurs públic. “Estic convençut que el senyor Rajoy és demòcrata, l'únic que li demanem és coherència”, li va etzibar. Mas ja va apuntar en l'entrevista a TV3 de dilluns que estaria disposat a canviar el redactat de la pregunta de la consulta, pactat amb les forces sobiranistes, si aquesta fos una condició de Rajoy per arribar a una convocatòria acordada entre els dos governs, a l'estil escocès.

Quina barbaritat o quin disbarat pensa fer per impedir que la gent voti pacíficament i democràticament?
Alfred Bosch
diputat d'erc-rcat al congrés
Tant de bo el govern entengués la petició de Catalunya i, en el supòsit de negociar la consulta, encantats de poder parlar
Dolors Camats
coordinadora nacional D'icv
Crec que és una posició no sostenible en el temps perquè el que hi ha sobre la taula no és un caprici de quatre polítics
Francesc Homs
conseller de la presidència
És una entrevista que torna a contaminar un debat que no ens porta enlloc. Mas compra temps per prorrogar la seva agonia
Antonio Balmón
secretari d'acció política del psc

Renúncia per un tuit “il·legítim”

Un membre de l'equip 2.0 del líder del PSC, Pere Navarro, va presentar ahir la seva renúncia després d'haver utilitzat d'una manera “il·legítima” el compte de Twitter del primer secretari dels socialistes catalans. Durant l'emissió, dilluns a la nit, de l'entrevista d'Artur Mas a TV3, el compte de Pere Navarro va publicar una piulada amb to despectiu que deia: “Perdoneu però és que era obligatori veure l'entrevista al president Mas? Em vindran a buscar els Mossos per deslleial o algo? Quin borreguisme (sic).” Tot i que només va estar uns segons en el compte de Navarro, la piulada va desencadenar una allau de crítiques que, finalment, el PSC va intentar esmorteir anunciant la sortida d'un treballador de l'equip que s'encarrega de les xarxes socials del líder del partit. Navarro també es va excusar davant dels usuaris de la xarxa i els espectadors de TV3. Va explicar que no va llegir la piulada abans que es publiqués i que creu que estava “totalment fora de lloc.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Boye: “S’estan donant cops de colze per veure qui fa la detenció”

barcelona
bangladesh

El govern xifra en 146 el nombre de morts en les protestes estudiantils

barcelona
veneçuela

Maduro assegura que farà respectar el resultat de les eleccions

barcelona
política

El PP acusa Sánchez de “comprar la butaca” d’Illa amb la “independència fiscal”

madrid
estats units

Harris ha recaptat ja 200 milions de dòlars i té 170.000 nous voluntaris

barcelona
iran

Khamenei ratifica Pezeshkian com a president

barcelona
àsia

El Japó, Corea del Sud i els EUA segellen una aliança de seguretat

barcelona
pròxim orient

Israel bombardeja posicions de Hezbol·là al sud i l’est del Líban

barcelona
política

“Si hi ha debat d’investidura, jo hi seré”

barcelona