Política

Trencadissa al PSC

Àngel Ros renuncia a l'acta, es refugiarà a l'alcaldia de Lleida i no votarà avui amb els crítics a favor de la petició de transferència per convocar referèndums

Els diputats d'Avancem, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, i d'Agrupament Socialista, Marina Geli, s'inclinarien pel sí al 150.2, i Rocío Martínez-Sampere aposta per l'abstenció

La incògnita és si seran expulsats per haver trencat la disciplina de vot

El PSC es mirarà avui al mirall al Parlament i, amb tota probabilitat, veurà un partit dividit pel dret a decidir. La votació sobre el traspàs a la Generalitat de les competències per convocar referèndums serà la gota que faci vessar el got de la crisi del socialisme català. El panorama després de la batalla serà el d'un partit trencat: l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, renunciant al seu escó; quatre diputats crítics, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere, Marina Geli i Núria Ventura, possiblement trencant la disciplina de vot, i, com a mínim, tres diputats destacats, com ara Xavier Sabaté, Jaume Collboni i Núria Parlon, mostrant dubtes sobre la decisió de la direcció. Els díscols, però, no han aconseguit adoptar una posició comuna malgrat el seu dinar d'ahir al restaurant Set Portes.

La gestió de l'endemà que faci Pere Navarro serà clau pel futur del partit. Sobretot si es confirma que, per segona vegada en aquesta legislatura, un grup de diputats desobeeix la línia marcada. Una possibilitat que hi ha damunt la taula, insinuada des de fa temps per la direcció, és l'expulsió del grup parlamentari dels que no votin en contra de la iniciativa proposada per CiU, ERC i ICV-EUiA. Aquest extrem ha provocat malestar entre els diputats socialistes tant al Parlament com, fins i tot, al Congrés. Tanmateix, els diputats del corrent Avancem, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, i d'Agrupament Socialista, Marina Geli, s'inclinen per votar sí a la via del 150.2 per “coherència”. Elena fins i tot ja va votar dimarts a favor de la mateixa proposta en un ple municipal de Vilanova i la Geltrú. Avancem va assegurar a aquest diari que trencaran la disciplina de vot i que confien que no hi hagi cap represàlia.

La incògnita continua sent el vot de la diputada Rocío Martínez-Sampere ja que, tot i que defensa l'abstenció, no revelarà fins aquest matí la seva posició. La diputada pretenia presentar-se a les primàries del PSC de Barcelona i, si és expulsada del grup socialista, es complicarà el seu futur polític. Un altre diputat amb dubtes, el tarragoní Xavier Sabaté, va confirmar que votaria que no, i s'alinearia amb la direcció, tot i pensar que l'abstenció seria la millor solució.

Navarro va viure el procés de debat, desercions i reunions intenses d'ahir entre els crítics des de Madrid. El primer secretari del PSC, que es va reunir amb el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va registrar al Congrés una iniciativa parlamentària per reclamar la convocatòria urgent de la comissió bilateral Estat-Generalitat. Una petició, curiosament, que no estava pactada prèviament pels governs català i espanyol.

Navarro versus Ros

Navarro, però, no va mostrar-se preocupat per la dimissió de Ros i va insistir en la unitat dels seus ara 19 diputats. El fet és que, amb l'adéu de Ros i, si s'escau, l'expulsió dels crítics, Navarro ampliaria els afins dins el Parlament. Potser per això va agrair el gest de Ros: “L'honora perquè prioritza l'interès col·lectiu del partit.”

Tot i els elogis de Navarro, l'alcalde de Lleida va deixar clar que, “si votés, optaria per l'abstenció” i que no comparteix l'estratègia de la direcció sobre el dret a decidir. Ros va demanar que no hi hagi càstig als diputats crítics perquè, malgrat el que es va acordar en l'últim consell nacional del PSC, “al partit hi ha molts matisos sobre el tema nacional i això enriqueix”. Tot i això, el moviment tàctic del dirigent lleidatà deixa sense una veu important els sectors crítics en el moment més difícil.

LES REACCIONS

Tothom ha de votar segons les indicacions que el màxim òrgan del partit ha establert democràticament
Pere Navarro
primer secretari del psc
La coherència té més pes que el càrrec. Si votés, optaria per l'abstenció. Però trencaria la disciplina
Àngel Ros
alcalde de lleida
En aquest procés del dret a decidir cal ser coherent i conseqüent amb allò que un defensa
Joan Ignasi Elena
líder del corrent avancem
Les decisions que prendrem no són per trencar res, són per expressar la pluralitat d'un país
Marina Geli
membre d'Agrupament socialista


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

La ultradreta de Le Pen i Bardella s'estavella contra el dic republicà

BARCELONA
REGNE UNIT

“Millori la nostra vida, Sir Keir”

Londres
Joan Tardà i Coma
Exportaveu al Congrés i conseller nacional d’ERC

“Cap dimissió pot emmascarar que cal conèixer la veritat”

Barcelona
Arnau Barangé
Cap de l’oposició d’Arenys de Mar (ERC)

“Posaran la reforma del mercat al calaix”

Arenys de Mar
Estanis Fors
Alcalde d’Arenys de Mar (Junts per Arenys)

“Ens fa por cobrir el Bareu amb un caixó massa estret”

Arenys de Mar
estat francès

Reagrupament Nacional manté el seu domini a la Catalunya del Nord

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra guanya i relega la ultradreta de Le Pen al tercer lloc

BARCELONA
estats units

Biden aguanta la pressió mentre creixen les veus demòcrates perquè abandoni

barcelona
Política

Marxa lenta de taxistes per reclamar la fi del bombardeig a Gaza

Barcelona