Política

La via Ros

Un cop més, Àngel Rosha demostrat cintura política i capacitat per adaptar-se al medi

Ros ha optat per la tercera via. La del mig: ni trencar amb el partit, ni sotmetre's a la direcció. Tornant l'acta de diputat abans de la votació d'avui ha aconseguit garantir-se la pau amb el partit i, per tant, a la Paeria de Lleida, on la seva hipotètica expulsió hauria trencat el grup municipal i hauria obert la porta a una candidatura del PSC oposada a la seva en les municipals del 2015. I, al mateix temps, aconsegueix mantenir intacta la imatge catalanista i de vers lliure que s'ha forjat els darrers anys, evitant la humiliació de sotmetre's a les ordres inapel·lables de Pere Navarro, amb qui va rivalitzar per la direcció de partit.

Un cop més, Ros ha demostrat cintura política i adaptació al medi. Activista estudiantil i veïnal amb el PSUC, va entrar al PSC el 1979. Va ser coordinador dels serveis d'informació de l'Ajuntament de Barcelona i va treballar d'analista a San Miguel i Cobega. El gran salt polític el va fer el gener del 2004, ara fa just deu anys, quan va substituir Siurana com a paer en cap. Els primers anys de la seva etapa d'alcalde es van caracteritzar per una aclaparadora política inversora i urbanística, que va culminar simbòlicament el dia de l'estrena de l'òpera i palau de congressos La Llotja, inaugurat el 2009 i finançat amb la venda d'uns solars a Catalunya Caixa on no s'ha arribat a construir res i que ara un jutge investiga. En la segona etapa, sense capacitat inversora a les administracions, Ros es va fer un lloc en la política catalana fent servir de manera singular el seu olfacte del clima social i polític amb la prohibició del burca i la prostitució i, darrerament, fent-se un lloc fins a coliderar el sector més catalanista i proconsulta del PSC, tot i haver celebrat en el seu dia com a victòria pròpia el fracàs de participació de la consulta popular del 2010 a Lleida.

L'acta de parlamentari que ara ha tornat, la va haver de treballar molt, obtenint primer el control el 2011 de la federació de Lleida i Pirineus del PSC, fins llavors en mans oficialistes, i pactant després amb el seu rival al congrés, Òscar Ordeig, els dos primers llocs a la llista.

Ordeig ocuparà ara l'escó que deixa lliure Ros. Es declara personalment partidari del dret a decidir per la via 150.2 i fins i tot de votar sí a la moció d'avui, però, més disciplinat que Ros, és partidari que el grup acati les decisions dels òrgans de partit.

Ros, mentrestant, esperarà envoltat de regidors fidels a la Paeria, com esperen els trens que després d'un viatge complicat tornen extenuats a l'estació, però atent als canvis d'agulla de la política catalana i havent evitat, amb la renúncia a temps d'ahir, d'entrar en cap via morta.

El perfil Àngel Ros Alcalde de Lleida des del 2004 i diputat al Parlament des del 2012, és físic i informàtic. Va participar als setanta en els moviments estudiantils i veïnals amb el PSUC i milita en el PSC des de l'any 1979


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC diu que Catalunya hauria de recaptar tots els impostos en un màxim de cinc anys

barcelona

Girona vol sumar una trentena de pisos al parc públic aquest 2024

GIRONA
PRÒXIM ORIENT

Hamàs anuncia la mort del seu líder Haniyeh en un atac a l’Iran que atribueix a Israel

BARCELONA
Ferran Rodero
Alcalde de Quart (Gent de Quart-Compromís Municipal)

“Compartíem l’objectiu amb el PSC i va ser fàcil trobar-nos”

Quart
política

La sobirania fiscal neix el 2025 però no té data final

barcelona
política

Eufòria de Sánchez i PSOE tot i obviar ‘concert’ i no tenir vots per a la Lofca

madrid
política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona