Pugna entre la direcció i els crítics del PSC pels escons
Navarro els reclama l'acta de diputat i decidirà dilluns si els sanciona o els expulsa
Els díscols no preveuen renunciar-hi i el grup s'arrisca a convertir-se en quarta força al Parlament si els fa fora
Els tres sís dels diputats socialistes Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Marina Geli per sol·licitar a Madrid la convocatòria del referèndum han clavat un fort cop al PSC, es podria dir que històric.
La primera reacció de la direcció del grup parlamentari tan bon punt es va acabar la votació va ser la reclamació de l'acta de diputat a tots tres díscols a través del portaveu, Maurici Lucena. A escasses passes, Elena, Geli i Ventura explicaven als mitjans de comunicació les raons que els havien dut a trencar la disciplina: el compromís electoral del PSC per fer realitat una consulta legal i acordada, i que, a parer seu, s'adiu amb la proposta que les forces sobiranistes portaven a votació. “Hem actuat pensant en el país”, assenyalava Geli.
Paral·lelament, però, Lucena els acusava de tenir “poc esperit col·lectiu” i de “no respectar la majoria interna” del grup. La tensió anava creixent a mesura que els tres diputats, assabentats per la premsa que la direcció els demanava que renunciessin a l'escó, feien valer la pluralitat ideològica del partit per mantenir l'acta de diputat.
L'enrocament es mantindrà fins dilluns, després que la direcció hagi obert un període de reflexió, alhora que els crítics també reclamen que la decisió sigui fruit d'un debat en el si de tot el grup parlamentari, on algunes veus ahir ja es van definir en contra de l'expulsió i apostaven per aplicar una sanció econòmica.
En allò que sí que coincideixen tots dos sectors és a dir que ara cal afrontar “un tema polític i no pas orgànic”. Per la direcció, però, la solució a hores d'ara és que els tres crítics deixin l'acta de diputat, tal com va fer abans-d'ahir l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.
El discurs de Lucena
Pels crítics, en canvi, el discurs que ahir va pronunciar el portaveu en seu parlamentària “ha tancat totes les portes a la creació d'una aliança de progrés”, que, assenyalen, “és fruit d'un mandat congressual del partit”. De fet, fonts del sector crític admetien que la intervenció de Lucena “varia el discurs” dels socialistes, i podria pesar en la decisió que acabin prenent els diputats díscols. Fonts de la direcció, d'altra banda, lamentaven que amb la votació d'ahir els crítics hagin “trencat l'orientació política del partit”. El secretari d'acció política, Antonio Balmón, anava més enllà en qualificar de “greu” el fet que, entre les files socialistes, algú ”prefereixi que l'aplaudeixi l'oposició”.
L'escenari es preveu complicat. Si els tres diputats que ahir van trencar la disciplina de vot opten per mantenir l'escó, la direcció del grup hauria de decidir entre aplicar una sanció econòmica com a càstig o expulsar-los del grup. En el segon cas, Elena, Ventura i Geli passarien a ser diputats no adscrits, però el PSC perdria tres escons, la qual cosa el situaria com a quarta força política al Parlament. El dilema socialista resta ara ancorat entre l'acord o l'expulsió.
LA FRASE
L'executiva perd Sampere i Bonet
Pocs minuts abans que comencés el ple, la diputada del PSC, Rocío Martínez-Sampere, anunciava que finalment acataria la disciplina del partit i votaria que no a la proposta de les forces sobiranistes. Tanmateix, assegurava que no compartia la decisió de la direcció, raó per la qual es disposa també a abandonar l'executiva del partit. Una decisió que hauria de prendre igualment, tot i que amb caràcter temporal, si finalment decideix presentar-se a les primàries del PSC per escollir candidat a l'alcaldia de Barcelona. La marxa de l'executiva es repetia moments més tard, quan l'exdiputada Laia Bonet, present a l'hemicicle, anunciava per mitjà de les xarxes socials que abandonava la direcció del partit –també és ferma candidata a les primàries de Barcelona–. La decisió anava acompanyada de la renúncia a ocupar un dels escons dels diputats crítics en cas que aquests optessin finalment per lliurar l'acta al partit. Bonet, fins i tot, es replanteja, després de la votació, la seva candidatura a les primàries.