Política

MEDI AMBIENT

Recuperen 75 hectàrees de bosc de ribera del Baix Ter

S'ha actuat a Bescanó, Sant Gregori, les Deveses i Hortes de Salt i Girona i Jafre

L'actuació, que es va fer entre el 2010 i el 2013, formava part del projecte Life i ha tingut un cost de 766.829 euros

El Consorci Alba-Ter ha donat per enllestits els treballs de recuperació de 75 hectàrees de bosc de ribera del Baix Ter, una actuació finançada amb fons europeus del projecte Life amb un cost de 766.829 euros. L'actuació, que ahir es va presentar a Bescanó, ha comportat treballar en quatre zones: l'illa de la Pilastra (Bescanó-Sant Gregori-Salt), les Deveses i Hortes de Salt i Girona, l'illa del Ter i el bosc de Can Salvatella (Girona) i Jafre.

Els treballs han servit per potenciar les espècies autòctones pròpies d'aquestes zones fluvials, com poden ser el vern, el freixe, l'arbre blanc o el saüc i, a la vegada, controlar espècies exòtiques invasores com ara la canya, el negundo, la falsa acàcia o el bambú. Aquestes plantacions s'han dut a terme a través de material forestal de reproducció que es va recol·lectar en zones properes autoritzades al riu Ter. A més, s'han ordenat els accessos i s'han posat barreres per restringir l'accés motoritzat.

Un dels efectes que ha tingut el projecte Life+ Natura Riparia-Ter en aquesta zona de bosc de ribera de l'espai Xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter ha estat que s'ha arribat al compromís de declarar l'illa de la Pilastra refugi de fauna salvatge. Aquest fet impedirà la cacera al seu interior. A més, s'han recuperat sis zones humides essencials per als amfibis i invertebrats aquàtics.

L'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, va explicar ahir que “han valgut la pena tots els esforços que demostren que del riu, avui, se'n pot treure molt de profit”. Soy va agrair el treball que ha fet el Consorci Alba-Ter i va destacar els esforços que des de fa anys ha fet l'Ajuntament de Bescanó, com ara la compra de l'illa de la Pilastra, una de les quatre zones d'actuació: “Avui som aquí per veure la feina feta perquè fa anys des l'Ajuntament ja es va veure el seu potencial.” En aquest sentit, Soy va recordar el ferm compromís de construir una passera amb caràcter permanent, no subjecta a les riuades com la que hi ha ara, que unirà definitivament la vall del Ter amb la del Llémena.

El president del Consorci del Ter, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, va explicar que es posava simbòlicament el punt final a més d'un any i mig de feina amb ajuts europeus, amb el suport d'administracions, que ha permès recuperar zones de ribera. Munell va avançar que el bon treball que s'ha dut a terme els ha permès assolir un nou projecte Life que se centrarà en la fauna autòctona a les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, que serà coordinat des del Consorci de l'Estany i que disposarà de la participació del Consorci del Ter, entre altres organismes.

LES XIFRES

75
hectàrees
són les que s'han beneficiat a la zona del Baix Ter d'aquest projecte Life coordinat pel Consorci Alba-Ter.
766.829
euros
és el que ha costat aquesta intervenció, la meitat dels quals han estat aportacions dels fons europeus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.