Política

Apareixen pintades amb missatges falangistes en un Espai de la Batalla de l'Ebre de Gandesa

Fa pocs dies el mur memorial de la Cota 705, un altre dels indrets històrics, també va ser objecte d'un acte vandàlic

El Consorci Memorial indica que aquests actes només es podrien evitar amb una “vigilància intensiva”, o bé “tancant l'accés lliure al públic”

Missatges contra la independència i a favor del franquisme i de la unitat d'Espanya. Aquests són els grafits que han aparegut, aquest cap de setmana, al monòlit d'homenatge a Franco que hi ha al turó del Coll del Moro, a Gandesa. Des del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre han explicat que, periòdicament, han de suportar atacs d'aquest tipus. David Tormo, que n'és coordinador tècnic, ha dit que només es podrien evitar amb una “vigilància intensiva de l'espai, econòmicament inviable”, o bé “tancant l'accés lliure al públic”. Recentment també ha estat objecte d'actes vandàlics el mur memorial de la Cota 705, a la serra de Pàndols, un altre dels espais històrics clau de la batalla.

Tot i que ara, segons ha assegurat Tormo, feia temps que no es produïen atacs vandàlics, en pocs dies ja se n'han registrat un parell. El primer va ser a mitjans del mes de febrer al mur memorial del a Cota 705, a la serra de Pàndols, on uns brètols van arrencar unes plaques en record al general Líster i als militants de la UGT morts en combat durant la Batalla de l'Ebre. L'últim, aquest mateix cap de setmana al monument franquista que hi ha al Coll del Moro. Es tracta d'un monòlit d'homenatge a Franco que va fer instal·lar la Diputació de Tarragona al 1953, amb motiu del 15è aniversari de la Batalla de l'Ebre.

Des del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre, el seu coordinador tècnic, David Tormo, ha explicat que poca cosa poden fer per combatre aquest tipus d'atacs. “A banda de la vigilància intensiva de l'espai, econòmicament inviable”, ha dit, l'única manera de fer-hi front seria “tancant-los a l'accés lliure al públic, però perdrien una part de la seva idiosincràsia i de l'entitat que se'ls va voler donar”. “Malauradament, sempre hi ha grups o individus que utilitzen els espais de memòria per fer les seves reivindicacions polítiques”, ha finalitzat Tormo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

veneçuela

El govern espanyol nega haver negociat amb Caracas la sortida de González

barcelona
estat espanyol

El TS pregunta a la fiscalia si cal investigar García Ortiz pel cas de la parella d'Ayuso

barcelona
estat espanyol

Joan Carles de Borbó assegura l'herència a les seves filles

barcelona
política

La direcció d’ERC lamenta les noves filtracions com un “atac personal” en clau congressual

barcelona
guerra a ucraïna

La Xina anuncia exercicis militars amb Rússia aquest mes

barcelona
Política

El TSJC es planteja enviar al Suprem un cas ja amnistiat

barcelona
estats units

Harris i Trump, frec a frec en les enquestes abans del primer debat

barcelona
política

Rovira va voler aprofitar els cartells contra els Maragall per aconseguir “vots de solidaritat”

barcelona
Política

El socialista Page s’afegeix a l’allau de recursos al TC per l’amnistia dels governs del PP

barcelona