Política

Maresme

El ple de Pineda tomba la moció del PP perquè no se cedeixi el padró per a la consulta

El PSC s'absté amb l'argument que s'està parlant d' “hipòtesis” i que quan arribi el moment es demanarà un informe jurídic

Prospera la proposta per portar al TC la nova llei d'administracions locals

El ple de l'Ajuntament de Pineda, celebrat ahir, va rebutjar la moció presentada pel grup municipal del PP perquè es negués la cessió del padró d'habitants per a la consulta sobiranista prevista el 9 de novembre. La regidora popular Ingrid Castillo va llegir, en castellà, la proposta que s'escudava en el fet que l'Estat “té la competència exclusiva per a autoritzar consultes populars” i que quedava clar que no donaria permís per a celebrar el referèndum català. Per tant, i segons el PP, en tant que la Generalitat no rebria el permís per a celebrar-la, la consulta era il·legal i la llei no permetia cedir les dades personals dels ciutadans a un referèndum que incompleix les normes.

La reacció del PSC va ser la d'abstenir-se en el vot i facilitar així que no prosperés la moció. L'alcalde, Xavier Amor (PSC es va escudar en el fet que la celebració del referèndum “és un debat d'un escenari hipotètic” i va avançar que quan hi hagi la certesa que tirarà endavant, es demanarien els informes jurídics pertinents. Des de les files de CiU, Guillem Mateo va etzibar al grup del PP que actituds com aquesta “són les que fan que cada dia hi hagi més independentistes”. ERC i 100xCP també hi van votar en contra.

Prèviament a la moció, sí que va prosperar el dictamen promogut des de les dues associacions municipals ACM i FMC per portar al Tribunal Constitucional la nova llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local amb l'objectiu de sumar prou força entre els ajuntaments de dins i fora de Catalunya per aturar el seu desenvolupament.

Xavier Amor va qualificar la normativa d'un “atac a l'autonomia local que maltracta els Ajuntaments”. Des de PP, el portaveu Diego Sánchez, se la va defensar “perquè és una llei que beneficia els Ajuntaments que fan els deures” i es va ironitzar sobre com els partits que critiquen i rebutgen el TC en determinades ocasions s'hi adrecen per defensar els seus interessos. A CiU es va argumentar la validesa i la bona feina de l'administració local “per la seva política de proximitat i de servei”. “No podem acceptar un canvi de model que va en contra dels ciutadans”, va precisar Guillem Mateo.

Pere Aragonès, d'ERC, va definir la llei com a “inútil, absurda i feta des del desconeixement” i va respondre al PP que s'utilitzava el recurs del TC “perquè els acusats per la Inquisició també tenien dret a defensar-se”. Finalment, el regidor de 100xCP, Salvador Llorens, també va votar a favor.

Falta de confiança

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Pineda i també diputat Pere Aragonès va endurir el discurs durant el debat sobre les últimes decisions preses per Ensenyament sobre l'oferta educativa al barri del Poblenou. Aragonès va retreure directament a l'alcalde la manca de responsabilitat per resoldre la situaciói li va etzibar que no havia “donat la cara”. “Jo he perdut la confiança en vostè”, va sentenciar. Xavier Amor va respondre que sempre havia defensat els interessos educatius del barri i de la resta de Pineda i que des d'Ensenyament també s'havien pres decisions que havien variat. El regidor d'Ensenyament, Santiago Macip, va sortir en defensa de l'alcalde recordant que havia estat malalt i que el departament havia fet arribar missatges poc clars sobre com quedaven finalment les inscripcions a les escoles Antoni Doltra i Poblenou.Des del PP també es va assegurar que no s'acceptaria una fusió entre els dos centres si no hi ha una escola nova. L'alcalde va afegir-se a demanda afirmant que el govern mai no renunciarà a un centre de nova construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia